Založ si blog

Zrkadlenie 4. – Šetriči ako kalamita národného hospodárstva . .

Nuž, je tragédiou, ak sa do vylepšovania čohokoľvek pustia aktívni idioti. Ľudia vecí neznalí, no o to viac snaživí ich vylepšovať. Pretože šetrenie na nepravom mieste narobí viac škody ako osohu.

Pozrime sa na tie nápady „odborníkov“.

 

Prvoplánovo prikazujú znížiť spotrebu elektriny a energií.

Však to je predsa ten najlepší odborný krok – kto už by čo lepšie vymyslel?  A tak sa dozviete, že pre šetrenie elektriny máte sedieť doma úplne pri okne a čítať v šere  bez svetla čo najdlhšie. No čo k tomu slušne dodať? Oční lekári sa iste za hlavy chytajú a očné optiky uvažujú, že autorovi takého nápadu pošlú darčekový kôš.

Ďalším v rade vynikajúcich odborných nápadov je znížiť teplotu vody na umývanie rúk. Len ešte baktériám zabudli dať prípis o tom, že musia zmiznúť pri  nižšej teplote – ale verím, že to rýchlo napravia. Teda, mali by to robiť veľmi rýchlo – lebo nejaká, určite prokremeľsky orientovaná, baktéria sa rozhodla zákerne ignorovať našu solidaritu s Ukrajinou i snahu zeleniť – a rozmohla sa vo vode uvedomelých  občanov, šetriacich na teplote vody

https://zivot.pluska.sk/zaujimavosti/setrite-teplou-vodou-opatrne-odbornici-varuju-pred-nebezpecnou-bakteriou 

Podotýkam pre naivných, ktorí si myslia, že nejaký soplík z nej dostanú, že názov Legionella má tá baktéria podľa legionárskeho stretnutia v USA v roku 1976, kedy z 221 nakazených 36 zomreli

https://legionella.sk/informacie-o-legionelle/

Čudné, že naši iste dobre platení odborníci, ktorí rozdávajú rady na šetrenie občanom, o tom nič nevedia. Lebo by to mali byť práve oni, kto by mal občanov pred rizikovými krokmi v šetrení varovať.

 

Ďalšie úsporné opatrenia niektorých ministerstiev spočívajú popri vypínaní výťahov v zákaze chladničiek a kanvíc. Vážne si nejaký expert na šetrenie myslí to, že ak si človek pri osemhodinovej práci urobí čaj, zloží národné hospodárstvo? Práve naopak, výskumy ukázali, že človek s krátkou pauzou potom podá lepší výkon – lebo jeho pozornosť sa opätovne intenzívne zamerá. Len úplný fušer si myslí, že pozornosť človek môže udržať osem hodín nezmenenú. Odhliadnuc od toho, ak ľudia budú mať pocit že sú pod tlakom a nesmú si urobiť ani čaj v práci, znegatívnie aj ich vzťah k práci. Pitný režim je dôležitý – o tom vás môžu poučiť odborníci z oblasti medicíny.

Och, tú múdrosť, že na robenie čaju nemá pracovník prestávku podľa Zákonníka práce neviem teraz nájsť. Ale ktorýsi z tých mudrcov to povedal. Predstava režimu na kórejský spôsob u nás, že zamestnankyňa si ani vložku vymeniť nepôjde, lebo jej to odrátajú z pracovného času, je hodne hlúpa. Navyše aj riziková  z hľadiska spoločnosti, lebo nespokojní ľudia si začnú rátať, koľko času pracujú na seba a svoju rodinu – a koľko drú v takých zúfalých podmienkach „na solidárno“. No a nebude to lichotivá bilancia – menej ako dva dni nám zostáva to, čo vyrobíme počas 5 dní každotýždenne. A kým na ľudí s ťažkým mentálnym postihnutím iste každý súdny človek chce súcitne prispieť, a dôchodcom sa poskladáme, keď je  systém nastavený takto hlúpo s priebežnou solidaritou, ochota prispievať nezamestnaným bude klesať.

V dôchodkovom systéme by sme mali zaviesť šetrenie formou rodinných účtov.  Práve to by prinieslo zodpovednosť do platenia poistných odvodov – vkladáš, tak máš. Ale na tie ostatné výdavky, na ktoré robíme, by sme si mali zrejme dozrieť – lebo i keď sa to tak v štátnom rozpočte nerozdeľuje, iste nám naši ekonomickí experti vedia vyrátať, koľko dá jeden pracujúci s priemernou mzdou ročne na solidárne poskytovanie africkým a ázijským krajinám či priamo, alebo cez fondy EÚ. A koľko dá na väznice, kde pobyt jedného väzňa vo väzení nás denne stojí  v niektorých väzniciach o dosť viac ako je denný dôchodok človeka po desaťročiach poctivej práce. Dokonca v mnohých prípadoch aj o dosť viac ako je denná mzda poctivo pracujúceho človeka. A koľko vynaloží na zbrojenie našej krajiny – a nielen našej. V súčasnosti tiež koľko prispeje Ukrajine rôznym spôsobom. No veď vravím, len začnime rátať – a ľudia budú pozerať, k čomu všetkému sa dorátame.

A keď už sme pri tom – je hanebné, že štát prezentuje ako láskavosť, že ľudia odchádzajúci do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch majú ešte platiť nejaké pokutové %. Veď vyrobili niekoľkonásobne viac, než sami na svoj dôchodok celoživotne dostanú. Pokuty by mali dostávať tí, ktorí ani slamku nepreložili a dlhodobo zo solidárneho systému iba špekulatívne ťažia.

 

Možnosť šetrenia elektriny tiež odborníci našli aj v zákaze zamestnancom používať žalúzie. Nuž, prechádzať sa slnkom zaliatou krajinou je nádherné – ale sedieť za slnkom zaliatym stolom, ktoré vám svieti do očí či na obrazovku počítača, je výkon znižujúce. Ak tak robíte nútene a dlhodobejšie, pokojne by som spravila výskum o tom, prečo ľudia z takej práce utekajú.

Vypínať výťahy na pracoviskách – vážne? A čo ľudia so zdravotným postihnutím, starí a chorí zamestnanci – nehovoriac o klientoch?!!! To je tá bezbariérovosť?

Sú to skrátka experti, čo navrhujú tie opatrenia – akoby ich jedna mater mala, teda jedna správna strana…

https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96050251-skrtanie-na-ministerstvach-niekde-zakazuju-zatahovanie-zaluzii-lidrom-v-setreni-chcu-byt-u-matovica

Štátnym úradníkom odporučili hromadné dovolenky. A čo potom, keď ich vyčerpajú? Áno, iste, môžu napríklad robiť  tri dni z domu a dva dni na pracovisku, úrady budú fungovať len utorky a štvrtky – no i tak treba budovy temperovať, ušetrí sa len elektrina. A keďže by mali pracovať z domu, náklady na elektrinu budú mať vyššie zamestnanci, takže zasponzorujú štát.

 

Ja vidím ako riešenie jediné, aby sme postihli vinníkov toho stavu.

Pretože napriek tomu že sme výrobcom elektriny máme cenu vyššiu ako krajiny od nás elektrinu kupujúce. Niekto tu je zodpovedný za to ako vedie krajinu, a teda aj akým spôsobom chráni financie našej krajiny. Ide nielen o nerentabilné, ale až vlastizradné nakladanie s našimi zdrojmi. Lebo ten kto za toto zodpovedá buď nevedel predvídať, že na toto doplatíme a budeme na tom škodní – no a potom na svojom mieste nemal čo robiť, alebo to vedel, že na takúto „spoluprácu“ doplatíme, a potom je to o vedomom poškodzovaní záujmov nášho štátu.

Predstava, že my budeme šetriť na predraženej elektrine a sliepňať v šere pri čítaní knihy či zašívaní ponožiek a pritom budeme s radosťou zadarmo posielať elektrinu Ukrajine, aby naši drahí susedia mali, svietili a nemrzli, je podľa mňa nerealistická. Myslím, že práve toto bezhlavé posielanie všetkého možného zadarmo a prehliadanie toho, ako sa správajú podaktorí z nich u nás, má za následok to, že ich už niektorí ľudia začínajú neznášať. Že im lekári odmietajú ošetrenie, že ľudia  začínajú reagovať podráždene i pri zmienke o utečencoch. Som zvedavá, ako nadšene sa zatvária občania Slovenska, ak by vláda chcela posielať Ukrajine našu elektrinu a plyn zadarmo ako „výpomoc“.

 

Viete, jedna  vec je plytvať niečím – a druhá vec je šetriť scestne. Nie je to len u nás – príkladom nie hodným nasledovania môže byť v Česku nápad niektorých šetričov v ktoromsi meste – minulý týždeň bolo kdesi na fb v diskusii rozhorčené vyjadrenie jednej panej, ktorá pracuje na smeny a po odhlasovaní hodín ohrevu teplej vody  na dve hodiny ráno a dve hodiny večer, sa ona nevie ani umyť. A tiež po odhlasovaní takto nastaveného vykurovania hrozí mnohým sedenie počas dňa v studených bytoch – podotýkam, že nie kriminálnikom za trest, ale mamám s malými deťmi, či starým a chorým ľuďom. Viete, chápem stratégiu niektorých, že chcú a a potrebujú šetriť – ale našim cieľom predsa nemôže byť sedieť v tme, nekúriť, a pomaly sa ani nekúpať. Nakoniec namiesto plastového hrebeňa či kefy na česanie navrhne nejaký šetrič používať len vetvičky na poškriabanie sa po všivavej hlave…

A ozaj, kriminálnici – spomenula som si na ten krásny prípad spred pár rokov, keď nespokojní prokurátori v Košiciach tuším protestovali, že mali pracovisko vykurované horšie ako väzni basu. Lebo tí v rámci ochrany ich ľudských práv majú zaistenú potrebné teplotu.

Takže nech sa páči – prezraďte drahí ochrancovia práv väzňov slovenským občanom, akú garantovanú teplotu majú väzni v base.  Aby sme neskončili ako v tom vtipe s reklamou  „Chcete sa mať dobre? Mať celý deň voľno, k dispozícii televíziu, posilňovňu, knižnicu, bezplatnú stravu s teplým obedom a večerou? Príďte k nám, vaša väznica Ilava…“

Akurát že by sme to doplnili o „a s dostatkom tepla a svetla…“

 

Žiadam preto na pracoviskách, v úradných budovách a v bytoch takú teplotu, akú majú garantovanú kriminálnici v base.

 

 

Elena

 

K diskusii: palenque  výroba elektriny u nás je lacná, takže by si ju za tú cenu mohli všetci občania Slovenska bez týchto šarád dovoliť. Je mi jedno, čo budú robiť Nemci a Francúzi, som proti tomu, aby nás takto zneužívali a okrádali.  Odhliadnuc od toho, čo píšem- že spôsoby, akými tu ktosi chce na nás šetriť elektrinu, sú úplne scestné.

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987014x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie