Založ si blog

Čas pravdy 6. – Pyromagori. . .

Končia pre mňa dneškom sviatky, silvestrovanie ako sviatok neuznávam.

Cítim sa zle nielen keď musím znášať strieľanie kadečoho pár dní pred a pár dní po „vítaní nového roka“- ale i pri správach o utrpení zvierat, ktoré kadejakí pyromagori pripravili o život či zdravie. V meste je človek vystavený vystrájaniu „oslavovačov“, sú tam kopy ožranov – nerozumiem ale tomu, načo sa privalia takí ľudia  „oslavovať“ aj k nám do ticha hôr. Lebo práve oni tu ticho ničia.

Napísala som v priebehu pár rokov k tomu už niekoľko ostrých blogov. Pred chvíľou som podpísala aj petíciu za úplný zákaz petárd a delobuchov, pretože si vycapili petíciu aj predajcovia pyrotechniky – obchodníci so smrťou ich tvrdo nazvem.

Nerozumiem, čo si tí ľudia nenájdu nejakú slušnú prácu a neprestanú otravovať všetkých s ich „právom predávať pyrotechniku“. Stavať si biznis na nešťastí iných to je skutočne vec nie hodná obdivu a chvály. tie ich pyrotechniky majú každoročne na svedomí mnoho nevinných zvieracích životov – nielen psov a mačiek, dokonca aj minulý rok primitívi pálili pyrotechniku i v TANAPE.

 

A pozrite, ešte ani Silvester nie je, a už ožrani v Tatrách vystrájajú  –  pyrotechnika je skutočne to posledné, čo by mali dostať do rúk, o čom svedčí i tento príbeh – ožratý „turista“ v Tatrách polial Betlehem vínom

https://www.dnes24.sk/smutny-a-zdeseny-chatar-ktory-ozraty-idiot-polial-vinom-betlehem-foto-427159?fbclid=IwAR022Lg7yB7feSxCFEdQ6JIvudMPY4UliStcnUDeQEoIGE1qKkEZpEaUx5U

Mal by dotyčný dostať doživotný zákaz vstupu do Tatier, povinné protialkoholické liečenie, ktoré by si hradil sám a všetky médiá by mali priniesť jeho fotografiu. Pokladám za chybu, ak sa tvárime, že to spáchal „niekto“ – lebo tak zodpovednosť ten ožran neprevezme. Predsa namol ožratý sa tam dotyčný nevyštveral, takže pil i na chate a chatár musí vedieť, kto bol páchateľ.  Je jedno, či bol Slovák alebo inostranec, médiá by mali dať konkrétne údaje o ňom. Nech vedia jeho príbuzní a známi, aj zamestnávateľ, akého primitíva majú vo svojej blízkosti. Ja osobne si myslím, že ak človek dostane dobrú výchovu a má rozvinuté svedomie, tak takúto vec neurobí – je to skrátka aj vizitka svojej rodiny, tento páchateľ.

 

A kým niektorí začnete vykladať, ako nikde na svete nemajú zákaz pyrotechniky – tak poviem otvorene, že zavádzate vedome, alebo nemáte prehľad. Sú krajiny, kde pyrotechniku predávať a používať zakázali – napríklad Kalifornia, a všetci sú s tým uzrozumení. Rovnako celoštátny zákaz platí už i v Nemecku, a všetci ho chápu a rešpektujú

https://www.webnoviny.sk/uz-viac-ako-42-tisic-ludi-podpisalo-vyzvu-na-zakaz-predaja-zabavnej-pyrotechniky/

Ako článok v linku píše,  medzi hlavné negatívne dôsledky patrí poškodzovanie zdravia a ohrozenie života starších detí, citlivých ľudí, mentálne postihnutých ľudí a autistov. Poškodzuje a ohrozuje aj život zvierat, ktorým pyrotechnika spôsobuje stres, v dôsledku ktorého sa zviera môže zraniť alebo uhynúť a taktiež poškodzuje prírodu, jej biodiverzitu a majetok.

A to ani nespomínam Holandsko, tam i za petardy, ak vás s nimi chytia po druhý raz idete posedieť – nie do baru, pravdaže, ale do basy.

 

V blogoch som spomínala skutočne kadečo, čo u nás vystrojili pyromagori – napríklad ako nejaký z nich v roku 2018 vypálil ohňostroj do rodiny s tromi malými deťmi na Silvestra okolo siedmej večer v Levoči, a len vďaka tomu, že sa matka hodila na deti a ochránila ich vlastným telom, sme nečítali o mŕtvych deťoch.

Ako som napísala v jednom z tých blogov – tento štát síce na 4 hodiny silvestrovské ohňostroje povoľuje, ale nijako neoslobodzuje od zodpovednosti za spôsobenú škodu. Takže platí Občiansky zákonník, a pyromagorov môžete za nimi zavinené škody žalovať či podať trestné oznámenie za spôsobenú škodu. 

Je smiešne, že podaktoré sa hrajú na dámy – vyčančajú a vymaľujú sa silvestrovsky ako na súťaž kraslíc – a potom ožraté jačia a škrečia na lesy pri „zábave“ s pyrotechnikou. Skutočne „dámy“ na úrovni.

Je tragikomické, že niektoré mestá u nás i teraz sa nedokážu zrieknuť silvestrovského cirkusu – šetria radšej na osvetlení  v bežných dňoch, veď po ľade sa v tme do práce či z práce trepú len tí sprostí, ktorí v tomto štáte pracujú.

A je smutné, že niektorí Slováci sa nedokážu držať ani len týždeň toho, čo vykladajú sami – na Vianoce melú o ľudskosti, a ohľaduplnosti dôležitej po celý rok, a o 5 dní nato bezohľadne pália pyrotechniku  a ožratí revú, nech tí ostatní i pokapú, hlavne že oni majú riadnu žúrku.

Krucinál, ľudia, za čo stoja tie vaše vianočné reči

 

Namiesto pyrotechniky by ste za tie peniaze mohli nakúpiť krmivo a lieky pre útulky zvierat. Alebo trebárs zaplatiť koláče alebo ovocie, a nechať ich doručiť ich do nejakého domova dôchodcov, na oddelenia s chorými deťmi, či pre útulky pre bezdomovcov –  lebo keksík či cukríky by ich potešili. Kopu dobra by ste mohli spraviť k tomu novému roku a osláviť ho tak dôstojne a zmysluplne, namiesto toho sa ožierate a znepríjemňujete iným život pyrotechnikou.

No a potom si dajte zopár novoročných predsavzatí, akými to budete láskavými a ohľaduplnými ľuďmi. Veď pokojne kecajte, tie vaše reči budú presne také dôveryhodné, ako tie vianočné…

 

Elena

 

 

P. S.: A k Betlehemu v Tatrách – ožratí Slováci to boli…

Páchateľovi k prichádzajúcemu roku prajem, aby radšej nikdy nemal deti. Taký ako on nám úplne stačí v jednej verzii.

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935458x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie