Založ si blog

Cesta (ne)spravodlivosti 10. – Je to aj naša vláda?

Čo sa týka zvyšovania cien elektriny, ako som opakovane upozornila v blogu – príčinou nie je žiadny útok Ruska na Ukrajinu, ale skutočnosť, že na návrh MH SR v apríli 2022 schválili v NR SR čiastočnú dereguláciu cien i pre koncových odberateľov.

Takže nech vám Sulík a company povedia pravdu. Vedeli dobre, čo navrhujú a schvaľujú –  nech sa teraz žiadny z poslancov netvári ako spiaca víla Amálka, ktorá sa preberá zo spánku a vôbec, ale vôbec nič netuší o tom, čo sa deje

https://www.energie-portal.sk/dokument/zakon-o-energetike-2022-108146.asp

reforma legislatívy má priniesť nových účastníkov trhu, nové povinnosti pre SEPS a distribučky, ale aj legislatívnu úpravu akumulácie či dereguláciu maloobchodných cien energií.

Dlho očakávaná novela zákona o energetike, ktorú rezort hospodárstva pôvodne plánoval predložiť už v júni tohto roka, je na svete. Novela má do slovenskej legislatívy predovšetkým transponovať balíček opatrení Európskej komisie a okrem zákona č. 251/2012 Z. z. o energetike sa dotkne aj ďalších zákonov.

Ako uvádza aj článok v linku

https://www.energie-portal.sk/Dokument/zakon-o-energetike-caka-velka-novela-pozrite-si-co-navrhuje-ministerstvo-107520.aspx

Reforma legislatívy má priniesť nových účastníkov trhu, nové povinnosti pre SEPS a distribučky, ale aj legislatívnu úpravu akumulácie či dereguláciu maloobchodných cien energií.

 

Veď hej, ono sa to špinám v europarlamente ľahko dirigujú opatrenia  a „smernice“,  s ich superluxusnými platmi a všemožnými výhodami, ktoré vyciciavajú z daní občanov

https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=509947

V špecifických prípadoch bola využitá možnosť voľby alebo národná právna úprava je čiastočne nad rámec smernice (EÚ) 2019/944 s cieľom posilnenia ochrany spotrebiteľa (aj v súvislosti s inými požiadavkami smernice napr. na postupné upustenie od ochrany zraniteľných odberateľov prostredníctvom štátnych zásahov v oblasti stanovovania cien dodávky elektriny t. j. prostredníctvom cenovej regulácie dodávky). 

 

Takže pozrime sa, kto z poslancov bez morálnych zábran dvíhal ruky za deregulovanie cien pre občanov. Pozrite sa dobre, aby ste si podaktorí mohli tie svoje sprosté ruky odťať, ak ste ich volili.

Za
Andrejuvová, Anna Baránik, Alojz Benčík, Ján Bittó Cigániková, Jana
Borguľa, Martin Brisudová, Martina Cmorej, Peter Čekovský, Kristián
Dobeš, Peter Drábiková, Lucia Drdul, Dominik Fecko, Martin
Foltin, Roman Goga, Ľudovít Grendel, Gábor Gyimesi, György
Hajšelová, Petra Halák, Róbert Halgašová, Jarmila Hatráková, Katarína
Hattas, Marek Hlinka, Jozef Horváthová, Eva Hudecová, Eva
Hus, Igor Kanuščák, Jozef Karahuta, Jaroslav Kašper, Igor
Kavecká, Monika Kazda, Radovan Kerekréti, Ján Kollár, Boris
Kollár, Miroslav Kozarec, Sebastián Kozelová, Monika Krajčí, Marek
Krajčír, Ľuboš Kremský, Peter Krištúfková, Petra Krošlák, Ján
Krúpa, Juraj Kučera, Karol Kuriak, Milan Kyselica, Lukáš
Laurenčík, Milan Lehotský, Tomáš Liba, Peter Linhart, Patrick
Luciak, Michal Lukáč, Jozef Majorová Garstková, Jana Marcinčin, Radovan
Marcinková, Vladimíra Mičovský, Ján Mierna, Anna Mihalik, Marcel
Nemec, Richard Osuský, Peter Pčolinská, Adriana Pčolinský, Peter
Péter, Monika Pivková, Alexandra Pleštinská, Zita Pollák, Peter
Potocký, Milan Pročko, Jozef Remiášová, Anna Sloboda, Radovan
Stančík, Andrej Svrček, Miloš Szőllős, Ján Šefčík, Marek
Šeliga, Juraj Šíbl, Jaromír Šipoš, Michal Šofranko, Mária
Šudík, Tomáš Šuteková, Miriam Tabák, Romana Tóth, Vojtech
Valášek, Tomáš Vaľová, Jana Vaňová, Jarmila Vašečka, Richard
Vetrák, Milan Viskupič, Marián Vons, Peter Záborská, Anna
Zajačik, Vladimír Zemanová, Anna Žitňanská, Jana
Proti
Kotleba, Marek Krupa, Peter Medvecký, Andrej Mizík, Stanislav
Schlosár, Rastislav Sulanová, Magdaléna
Zdržali sa
Blaha, Ľuboš Blanár, Juraj Blcháč, Ján Čepček, Martin
Ďurica, Ondrej Faič, Vladimír Ferenčák, Ján Galis, Dušan
Habánik, Jozef Hambálek, Augustín Jarjabek, Dušan Kamenický, Ladislav
Kéry, Marián Kočiš, Eduard Kondrót, Maroš Kubánek, Stanislav
Kuffa, Filip Kuffa, Štefan Laššáková, Ľubica Mazurek, Milan
Muňko, Dušan Nemky, Martin Podmanický, Ján Richter, Ján
Saková, Denisa Stredák, Anton Susko, Boris Šimko, Jozef
Šuca, Peter Šutaj Eštok, Matúš Takáč, Richard Taraba, Tomáš
Tomáš, Erik Urban, Miroslav Valocký, Jozef Vážny, Ľubomír
Vorobelová, Slavěna Zahorčák, Viliam Žiga, Peter
Neprítomní
Baláž, Vladimír Baška, Jaroslav Beluský, Martin Fico, Robert
Kmec, Peter Ledecký, Vladimír Ňarjaš, Erik Pellegrini, Peter
Puci, Róbert Raši, Richard Saloň, Marián Suja, Miroslav
Šebová, Zuzana Žiak, Miroslav

 

Navyše, napriek skutočnosti, že u nás je dostatok elektriny lacno vyrábanej, elektrárne popredali elektrinu do konca roku 2025 údajne už kadejakým kšeftárom do zahraničia. Je čas ich pomenovať, a povedať národu, KTO si nabaľuje vrecká na našom živorení. 

Podľa mňa taká situácia vypredania v krajine vyrábanej elektriny znamená verejné ohrozenie,  a mal by v tomto štáte byť niekto, kto je dobre platený z našich daní  a kto by mal riadne a včas robiť opatrenia, ktorými by predišiel výpredaju elektriny z krajiny. Ten človek je nepochybne zodpovedný za to, že nekonal riadne a včas pre nápravu stavu. Je potrebné ho začať stíhať, nakoľko mnohých občanov Slovenska svojim konaním vystavil stavu núdze, ohrozil týmto svojim nekonaním z titulu svojej funkcie aj ekonomiku Slovenska. 

A čo na to dodať? Viete čo sa robilo s kšeftármi v časoch 2. svetovej vojny, však? Nemali by na to kšeftári zabúdať – lebo kšeftovanie na úkor živorenia a tragédií ľudí, či na úkor krachovania našej ekonomiky tu trpieť nemôžeme. A bude potrebné ich náležite odsúdiť a potrestať. Skutočne čakám, že tu vzniknú nejaké ľudové tribunály, lebo čakať desať či dvadsať rokov, kým nejaký sudca „doštuduje prípad“, aby rozhodol, na to zrejme ľudia budú veľmi skoro priveľmi nahnevaní.

Kým na začiatku rečí o zvyšovaní cien elektriny vláda vykladala o prípadnom znárodnení, teraz čuší. Pritom málokto je natoľko padnutý na hlavu, aby sa vytešoval, že nám „lacnú“ elektrinu ide vláda dotovať. Lebo po prvé všetko je tu platené z našich daní a odvodov, neskladá sa nám na „lacnú elektrinu“ Heger s Čaputovou zo svojich platov. Takže to ideme dotovať my – na úkor niečohoi iného v našej životnej úrovni. A po druhé, dotovanie je len dočasné, a my tu budeme mať ceny rovnaké, ak nie aj vyššie, ako občania krajín, kde je platová proveň neporovnateľne vyššia. Podobne je to i s cenami potravín, ktoré tu máme v mizernejšej kvalite, ale s vyššími cenami ako v podaktorých krajinách EÚ. Polože si otázku, ako budete živoriť potom, lebo podľa vyššie spomenutej smernice EU je zjavné, že jej snahou je zrušiť u nás ochranu občanov pred drahou elektrinou.

 

Takže nech sa nám vláda verejne vyjadrí – je alebo nie je ochotná konať pre prospech občanov a krajiny, a bezodkladne ZNÁRODNIŤ elektrinu, ktorú elektrárne popredali kšeftárom? 

 

No a otvorene a verejne sa pýtam, či je táto vláda pre všetkých občanov.

Či je toto aj naša vláda – tých občanov Slovenska, ktorí žijú v bytovkách s vlastnou kotolňou

https://spravy.rtvs.sk/2023/01/nove-zalohove-platby-zaskocili-viacerych-obyvatelov-bytoviek-s-vlastnymi-kotolnami/

Ako informoval ÚRSO minulý týždeň vo štvrtok, maximálne regulované ceny tepla pre všetkých odberateľov v systémoch CZT vzrastú tento rok v priemere o 112 percent. Dôvodom je nárast trhových cien elektriny a palív potrebných na výrobu tepla. Osobitné postavenie majú práve odberatelia v bytových objektoch, ktorým sa na základe mimoriadnych opatrení vlády skutočne uplatňované ceny za dodávku tepla zvýšia maximálne o 20 eur za MWh.

Je potrebné otvorene a verejne povedať ľuďom, že pomocnú ruku ohľadne energií táto vláda nepodala všetkým. A že sú domácnosti, ktoré by mali platiť zvrátené vysoké ceny  a doplácať na čiusi chúťku „nekupovať plyn od Rusov“.

Podľa nariadenia vlády bude na cenu tepla cenový strop. V praxi to znamená, že domácnostiam, ktoré sú pripojené na centrálne zásobovanie teplom, stúpne účet maximálne o 20 eur za MWh. Opatrenie sa však týka vyslovene bytoviek, napojených na diaľkové vykurovanie.

Požiadala som o vyjadrenie vo veci Ministerstvo hospodárstva SR písomne, takže čakám na odpoveď.

Ľudia žijúci v bytovkách s vlastnou kotolňou preto budú musieť platiť reálne ceny. Ako k tomu prídeme my, ktorí žijeme v bytovkách s vlastnou kotoľňou – nás táto vláda nemusí chrániť?

Nie sme občania Slovenska? NIe je to naša vláda? Sme pre ňu všetci rovnakí občania a má snahu všetkým pomáhať rovnako, alebo sa o nás nestačí postarať popri jej starostlivosti o Ukrajinu a Ukrajincov a „chudobné nepracujúce spoločenstvá“?

Takže nech sa nám vláda SR verejne vyjadrí aj k tejto veci definitívne – je alebo nie je ochotná pomáhať i nám, ktorí žijeme v bytovkách s vlastnou kotolňou? 

 

Ak nie sme  všetci rovnako dôležití pre túto vládu a nemieni nám, občanom žijúcim v bytovkách s vlastnou kotolňou, pomôcť rovnako ako ostatným občanom, potom zjednoťme sily, aby sme neživorili s obrovskými nákladmi za predražený skvapalnený plyn a rozkradnutú elektriku.

 

Elena

 

K diskusii  moj.pokus  ak máme možnosť výberu, jedna možnosť je dodávka energií zaistených vládou a tá druhá, že máme ako skupina občanov osloviť Putina, alebo ako tomu rozumieť?

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003870x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie