Založ si blog

Óóó 2. – Budeme krajinou predčasných dôchodcov?

Títo fušeri, ktorí bez hanby chcú nám trčať na krku ešte tri štvrte roka, nepomáhajú veľkej skupine obyvateľstva v problémoch, do ktorých nás práve oni dostali.

Nie ja som bola po Bruseli pokrikovať, ako bezodkladne máme odpojiť lacný ruský plyn – ale Heger.  A nie ja som umožnila odpredaj lacno vyrobenej elektriny u nás, ale táto vláda. A keď už sme pri podstate problému – nie ja som odpredala elektrárne do rúk zahraničným ryžovačom, ale Dzurinda – ten istý Dzurinda, ktorý tu zasa raz na našu záchranu stranu zakladá (či fúzuje do koalície s Kollárom, zrejme v predtuche, že by možno ani podpisov nezazbieral na novú stranu, lebo veľa ľudí neosprostelo a ani pamäť nestratilo). Práve naopak, veľmi živo si pamätáme, že do ťažkostí nás dostali ľudia, ktorí nám teraz chcú modrokoaličnú budúcnosť pretŕčať popred oči.

Ako to výstižne pripomenul článok v linku

https://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/655087-dzurindov-amen-nad-slovenskom-dzurinda-sa-pokusi-o-nemozne/

Politické majstrovstvo Dzurinda ukázal aj pri Gorile, z ktorej sa elegantne vykrútil.

Ďakujem pekne, túži niekto po jeho falošných sľuboch a elegantnom vykrúcaní sa z káuz a darebáčin?

 

Pomáhať by nám mal štát. Všetkým, bez rozdielu. Napríklad my ako bytovka v horách nemáme zavedený plyn, ale kupujeme probugas do tlakových nádob. Už teraz s neúmerne vysokými nákladmi na bývanie. Ibaže táto vláda nám vraj nepomôže nijako.

A tak verejne kladiem otázku, či sme všetci občania tohto štátu a máme tú istú vládu. Lebo ak nám a ďalším ľuďom v podobnej situácii štát nepomôže, tak veru ja nevidím dôvod platiť rovnaké dane a odvody ako iní občania – ako tí, ktorým vláda pomáha.

Zastropovali cenu elektriny, ale nie pre bytovky, ktoré sú spoločenstvami vlastníkov bytov. Včera hovorili na TA3 o bytovke v Banskej Bystrici, ktorá teraz platí za osvetlenie chodby cenu 8-násobne zvýšenú. No a toto čaká všetky spoločenstvá bytov v bytovkách – zaraďujú ich ako podnikateľov elektrárne a sproste ich okrádajú týmto spôsobom. Je najvyšší čas, ľudia, aby sme zjednotili sily a postavili sa proti zlodejinám. Vláda sa postarala, že oni a ich kamoši bývajúci v barákoch nemusia platiť za draho, vyskladáme sa im na pomoc, ale my v bytovkách by sme mali byť týmto spôsobom ožobračovaní.

Nevidím dôvod, aby sme sa my zodpovedne pracujúci nechali sproste zneužívať a štát nám neposkytol nijakú pomoc.

 

Vymysleli najnovšie koncepciu energetickej chudoby, vraj na kompenzovanie vysokých nákladov na energie pre domácnosti.

Ibaže pomoc by v rámci nej poskytli len domácnostiam, ktoré by po úhrade energií mali najviac 300 eur. Uvedomujete si, čo by to znamenalo pre mnohých z nás? Zjavne nepochopili, že mnohí občania naozaj zvýšenie výdavkov o niekoľko stoviek eur na energie neutiahnu (veď beztak sa zvyšujú všetky životné náklady popri tom, strava, služby, no všetko).

Zasa by to bola „pomoc štátu občanom“  hlavne nepracujúcim. Ukazuje sa podstata tejto energokrízy – ožobráčiť pracujúcich ľudí.

Predstavte si, že vám zostane 350 eur po zaplatení tých energonákladov, tak podľa koncepcie vlády už nie ste energochudobný človek a štát vám nedá nič. Nezaujíma ho, že máte študujúce dieťa, a náklady na cestu, internát, stravu preň presiahnu ten zvyšok, ktorý vám zostal. Teraz navyše zvýšili autobusáci ceny cestovných lístkov cez víkendy viac ako cez týždeň – veď nech pochopia tí, ktorí namiesto posedávania s natiahnutou rukou, chcú v tomto štáte študovať aby boli spoločnosti prínosom, že v tomto štáte budú akurát tak využívaní a zneužívaní. Takisto pri výdavkoch domácností treba brať do úvahy hypotéky a pôžičky, ktoré mnohí splácajú – inak sa tí ľudia pri splácaní dostanú do problémov.

Štát nezaujíma ani to, že ak vám po zaplatení energií zostane 350 eur, tak už len tým že za cestu do práce dáte 70 eur mesačne ste na tom horšie ako „našidrahíenergochudáci“. Vyrazte potom pracovať – trepte sa v tme, daždi, snehu, riskujte svoje zdravie na zľadovatených cestách a potom doma po návrate mrznite v tme, lebo vy budete mať všetko drahé – a viac ako svoj trojdňový zárobok nechajte na „solidárno“, pričom vám pre vašu vlastnú rodinu zostane plat z necelých dvoch dní driny, aby tí „energeticky chudobní“ mohli doma spokojne vyliezť z postele pred obedom do tepla a bez šetrenia elektrinou…

Nápad vlády, že pomôže ľuďom s energiami tak, aby im ostalo 300 eur na životné náklady, ma ako vidíte nijako nenadchol. A myslím, že oprávnene. Je potrebné začať otvorene hovoriť  o podpore obyvateľstva zo strany štátu vo vzťahu ku energiám a viesť otvorenú verejnú aktívnu celospoločenskú diskusiu – prepojenú aj s otázkou úmernej miery solidarity.

Lebo ak nám napriek tomu že pracujeme, nezostane na všetky naše potrebné životné výdavky dostatok príjmov, načo by sme potom pracovali? Prácou si máme zarobiť na dôstojný život – nemyslím si, že je správna verzia solidárneho systému, v ktorom niektorí budú mať dve či tri práce, aby prežili s rodinami, a podaktorí sa pohodlne budú vyvaľovať a kŕmiť z hotového, so všemožnými pomocami štátu.

 

Nech si takúto svoju koncepciu energetickej chudoby strčí táto vláda niekam.

Hovorme nielen o energetickej chudobe, ale aj o úmernej miere solidarity. Aby sme videli nielen tých, ktorým sa dáva, ale aj tých, ktorým štát berie. Po prerátaní finančných a časových nákladov na prácu  možno mnohí  skonštatujeme, že je pre nás výhodnejšie žiť v štýle „veď nám dajú, veď sa postarajú“.

V Česku teraz uteká kopa ľudí do predčasných dôchodkov – tvorili vraj až tretinu  z celkového počtu tých, ktorí odišli do dôchodku v minulom roku. A česká vláda plače, vraj nemá kto pracovať

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/654579-inflacia-zenie-cechov-predcasne-do-penzie-minister-to-chce-zvratit/

Myslím, že ideme rovnakou cestou – a skutočne ma zaujíma, aké percento predčasne dôchodkových odídencov za minulý rok máme u nás.

Tento štát nás jednoducho učí tým ako rozdáva čoraz viac nepracujúcim a pracujúcim nepomáha, že sa oplatí sedieť na zadku a naťahovať ruku v štýle nech nám dajú, nech sa postarajú. Stáva sa čoraz nevýhodnejšie zodpovedne drieť, keď musíme obrovskú časť z nami vyrobeného dávať štátu.

Čo bude? O tom, že by sme mali nejakých vodcov a tí nás viedli zmysluplne, ani nesnívajme. Týmto spôsobom riadenia  štátu nás títo fušeri dovedú k tomu, že z pracujúcich kto bude môcť, ten pouteká do predčasného dôchodku.

Možno sa podobne ako Česi staneme krajinou predčasných dôchodcov. Ale nebojte sa, nepotrvá to dlho. Lebo pri tom našom počte dlhodobo nezamestnaných  – a hlavne mladých nezamestnaných – čochvíľa pracujúci takýto systém neutiahnu.

 

Elena

 

K diskusii  Slavomir  – u nás už po 40 odpracovaných rokoch sa dá ísť.

pia-anima  návod je jednoduchý  – pracovné návyky sa získavajú prácou, t. j. dlhodobo nezamestnaných treba zamestnať.

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006310x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie