Založ si blog

Ticho a nahlas 6. – O Svrčinovci. . . .

Zaujímavý príbeh o spravodlivosti na slovenský spôsob prebehol médiami.

Aj v Pravde sa pred dvomi dňami objavil

https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/660425-svrcinovskych-osadnikov-v-cadci-nechcu-starostka-je-z-toho-znechutena/

Obyvateľov zo Svrčinovca idú presťahovať z pôvodnej lokality, lebo tadiaľ povedie ekoviadukt.

 

Nejdem sa zoširoka vyjadrovať k tomu, že prečo sťahujú tých ľudí socializovaných, skvelo spolupracujúcich s obcou a zvyknutých vo svojom životnom prostredí, do úplne iných obcí – azda pôvodná obec nemá voľné domčeky? Integrovať hŕby ľudí v novom prostredí je nepochybne náročnejšie, nehovoriac o zaradení detí do školského kolektívu a podobne. Vážne nemá dedina žiadny dom na predaj, a ani im nedokázala za 400 000 eur postaviť nový dom priamo tam?

To, čo ma zaujalo viac – a overila som si to – je skutočnosť, že pôvodné budovy boli postavené na cudzích pozemkoch a svojvoľne, bez stavebného povolenia. Za to dostávajú ich obyvatelia náhradu v podobe 3 RODINNÝCH DOMOV ZA 400 000 €. Na toto ťažko niečo slušne dodať. Naše deti aj my sami musíme dávať veľké peniaze do drahých hypoték a úverov.

 

Navyše, zaujímavým je aj fakt, že náhradné bývanie dostávajú i tí, ktorí tam ani trvalé bydlisko nemali, vlastne teraz ani nikto presne nevie o aký počet obyvateľov tej lokality tam ide. Viete, pre mňa môže byť človek aj fialovo-zeleno prúžkovaný, neposudzujem ľudí podľa farby pleti, dokonca ani podľa vzdelania nie. Ale mám skutočne zásadné a otvorené výhrady voči tomu, aby v tomto štáte ktokoľvek iba účelovo ťažil zo solidárneho systému a nedodržoval ani elementárne zákony.

Nie je podľa mňa v poriadku, aby ktokoľvek beztrestne staval na cudzích pozemkoch neskolaudovanú stavbu a dostal za to zadarmo dom, či aby nepracoval a žil spokojne s početnou rodinou zo sociálnych dávok aj celoživotne.

Cítim sa zneužívaná solidárnym systémom, ktorý toto komukoľvek umožňuje.

 

Elena

 

K diskusii  neúspešná  jasne píšem v blogu, že som proti beztrestnému stavaniu na cudzích pozemkoch.

 

A tiež článkom verejne kladiem otázku, prečo práve pre týchto ľudí sa nakupujú domy, keď je u nás hodne ľudí, ktorí zostali bez strechy nad hlavou a bez akejkoľvek pomoci štátu v tej situácii. Lebo Európsky súd pre ľudské práva rozhodol? No tak tam dajme žalobu proti štátu v mene všetkých bezdomovcov.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8999949x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie