Založ si blog

Čooo 10 . – O nových časoch. . .

Nahrávku profesora Staněka som počúvala v nedeľnom nadráne

https://www.infovojna.bz/article/video-profesor-stanek-o-tom-co-nas-caka-v-blizkej-buducnosti-a-ako-sa-pripravit-na-nadchadzajuce-zmeny-na-planete

Hovoril, že pre prežitie bude dôležité v prichádzajúcich časoch nie kopa potravín, vody a zbraní, ale ľudské spoločenstvo, sila spolupracovať a dôverovať. No tak čau, povedala som si – lebo moja ochota spolupracovať sa už dnes rozhodne netýka všetkých a rovnako ani dôverovať už neplánujem hocikomu.

Odporúča vytvárať spoločenstvá na regionálnom princípe. No musela by to podľa mňa byť malá uzavretá komunita, ktorá by sa poskladala vedome dokopy – z čestných a zodpovedných ľudí – a nie automaticky ľudia žijúci v súčasnosti na nejakom území. Lebo to by bolo presne o tom istom ako teraz – že tí zodpovední doplácajú na nečestných. Nehovorím teraz len o ľuďoch, ktorí vraždia, kradnú, podvádzajú. Neviem si predstaviť ani to, ako dôverovať ľuďom pohodlne sa vezúcim na solidárnom systéme, kadejakým špekulantom a povaľačom, ktorí dlhodobo nepracujú. Nech každý žije ako chce – pije, nepracuje, kradne, ale nech potom nech nesie dôsledky svojho nezodpovedného života sám. Dobrovoľne by som sa do takého systému, v ktorom doplácam dookola na nezodpovedne konajúcich, nenavliekla.

 

Životné skúsenosti nás učia.

Nemyslím si, že zmena nás samých, prichádzajúca zlými skúsenosťami, je nutne zmenou zlou – nie je to o úplnom zatvrdnutí srdca, akurát nás učí nie bezhlavo rozdávať, ale citlivejšie posudzovať, čomu a komu máme venovať svoj čas, energiu, peniaze, dôveru. Ak dookola veríme ľuďom, ktorí to iba využívajú, nijako ani im tým nie sme prospešní – potrebujú nastaviť jasnú hranicu. A ak vykračujeme znovu a znovu s ľuďmi s dôverou, ktorú dávame neprimerane, nuž sme dookola sklamaní.

 

O slovách Staněka som uvažovala aj v dopoludní. Vážim si, čo ma život naučil – že dôveru nemôžem dávať slepo a bezhranične. Ak by som dnes volila celoživotného partnera, povedala by som mu jedinú vetu „budem ťa nasledovať, ak budeš dôveryhodný“.

Viem, že niekomu naozaj veriť môžem, ak pri mne stojí pevne v zlých časoch, ak vníma moju jedinečnosť a je „ozajstný“.  A som si istá, že najlepšie človeka preverí nie spoločná zahraničná dovolenka, ale cesta lesom.

Staněk povedal, že ľudia sa musia učiť dôverovať. Ja si myslím, že sa musia učiť byť dôveryhodní.

 

Elena

 

K diskusii: V tomto solidárnom systéme sme všetci nútene. Ale zakladanie regionálnych komunít by malo byť niečo zmysluplné, kde by mala byť dôvera a súdržnosť.

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984877x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie