Založ si blog

Kráčam 2. – Emisné povolenky – ďalšia zlodejina EÚ voči nám. . .

Ako uvádza EÚ

https://faktyoklime.sk/explainery/emisne-povolenky-ets#%C4%8Do-sa-deje-s-financiami-z%C3%ADskan%C3%BDmi-v-aukci%C3%A1ch

Emisné kvóty (povolenky) sú hlavným nástrojom Európskeho systému obchodovania s emisiami (European Union Emissions Trading Scheme, EU ETS), ktorého cieľom je znížiť emisie skleníkových plynov prostredníctvom ich spoplatnenia. EU ETS bol spustený Európskou úniou v roku 2005 ako prvý veľký systém obchodovania s emisiami skleníkových plynov a do začiatku roku 2021, kedy začal fungovať národný ETS v Číne, bol najväčším systémom svojho druhu na svete. Okrem krajín EÚ zahŕňa aj Island, Lichtenštajnsko a Nórsko.

Ako píše článok v linku

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020DC0740&from=CS

Od 1. januára 2020 je EU ETS prepojený aj so švajčiarskym trhom s uhlíkom. Od roku 2021 bude EU ETS zahŕňať okrem krajín EÚ a krajín patriacich do EHP/EZVO aj zariadenia na výrobu elektriny v Severnom Írsku. Týmto systémom sa regulujú emisie z takmer 11 000 elektrární a výrobných zariadení, ako aj z činností približne 600 prevádzkovateľov lietadiel, ktoré lietajú z letísk a na letiská v rámci EHP. Vzťahuje sa približne na 38 % emisií skleníkových plynov v EÚ.

A tiež ako uvádza článok v linku

EÚ zavádza uhlíkové clo, bezplatné emisné povolenky končia

EÚ zavedie tzv. uhlíkové clo. Európske inštitúcie dohodli reformu systému obchodovania s emisiami (ETS), definitívne ju odklepli aj členské štáty. Systém obchodovania s emisiami sa rozširuje na nové sektory, vzniká špeciálny fond na financovanie sociálnych nákladov zelenej transformácie – uhlíkové clo: poplatok, ktorý budú musieť platiť dovozcovia ocele, hliníka, cementu, hnojív a elektriny. Jeho výška bude naviazaná na cenu emisných povoleniek, uplatňovať sa bude na dovoz z krajín, ktoré nemajú adekvátny spôsob započítavania emisií do ceny výrobku.

Okrem toho vytvorí Únia sériu fondov, ktoré majú uľahčiť dekarbonizáciu. V roku 2027 začne fungovať 87-miliardový sociálny klimatický fond na pomoc domácnostiam s vyššími nákladmi, ktoré môže priniesť vytvorenie emisného trhu pre osobnú dopravu a bývanie. Nové pravidlá by mali priniesť hlbšie emisné škrty v sektoroch pokrytých ETS – zo súčasného cieľa 43-percentného zníženia medzi rokmi 2005 – 2030 na 62-percentné. Pravdepodobne to prinesie zdraženie emisií. Cena tony ekvivalentu CO2 by sa mohla dostať na 100 eur (v súčasnosti je to 80 – 85 eur). Nebude sa to však týkať paralelného trhu s emisiami pre osobnú dopravu a bývanie. Tam bude cena limitovaná na 45 eur za tonu. Ak by boli ceny energií v roku 2027 vysoké, spustenie emisných povoleniek bude odložené o rok.

 

Niektorí naivní povedia, že ide o obmedzenie fosílnych palív. Čím by sme kúrili?  Vodíkom? Veď ten tiež bude v zozname tovaru, na ktorý sa vzťahuje mechanizmus CBAM – ten zahŕňa železo, oceľ, betón, hliník, hnojivá, elektrickú energiu, vodík a za určitých podmienok aj nepriame emisie. 

 

Takže jasne a stručne – vďaka uhlíkovej iniciatíve EU môžeme čakať energetickú a dopravnú chudobu. Spoplatnili by nám emisnými povolenkami elektrinu a vykurovanie.

Kto by na to doplatil? Zasa raz tí, ktorí pracujú – lebo z toho sociálneho klimatického fondu budú dostávať len zraniteľné domácnosti (ani nemusíme hádať, ktoré to budú, však? Takže pracujúci by zasa raz zatiahli tento skvelý EUekonápad znížením svojej životnej úrovne).

Ceny emisných povoleniek postupne budú rásť. A bude ich ubúdať, čo zaručí „šetrenie“…

Slováci zdá sa ešte nepochopili ako ich tento skvelý nápad EÚ postihne…

 

Elena

Spravodlivo 1. – Som za to, aby sme Naďovi odňali slovenské občianstvo

09.05.2024

Ten hňup napáchal Slovensku toľko škôd, že keby sme ho verejne v Dunaji topili, tak by to bolo málo za to, čo nám povystrájal. To urobiť síce nemôžeme, ale odňať slovenské občianstvo by sme mu mali. Nejdem tu všetko menovať, to by bolo nadlho. Výsledky jeho šalabachtrovania budeme na svojej životnej úrovni cítiť ešte dlho všetci – veď len nový [...]

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Eleonóra Mojsejová

Súd oslobodil Eleonóru Kabrheľovú v kauze skrátenia dane

09.05.2024 10:20

V kauze išlo podľa obžaloby o vyhotovenie fiktívnych faktúr za tri mesiace roku 2013. Celková škoda mala predstavovať viac ako 18 000 eur.

t-34

Prehliadku v Moskve sužuje nepriaznivé počasie. Putin v prejave pripomenul Západu jadrové zbrane

09.05.2024 10:19

Na dnešnej prehliadke je podľa ruských médií menej vojenskej techniky ako v rokoch pred inváziou na Ukrajinu.

Congress Ukraine Israel

Johnsona po odvážnom kroku smerom k Ukrajine Snemovňa podržala

09.05.2024 10:04

V Snemovni reprezentantov Kongresu USA neprešlo hlasovanie o odvolaní jej predsedu.

Ihrisko Charkov

List z Charkova: Raketa trhala deti na ihrisku

09.05.2024 10:00

Môj Oleh a ďalší traja chlapci hrali futbal. Trafilo to priamo štadión, Olehovi poškriabalo tvár, ostatných roztrhalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,866
Celková čítanosť: 9046967x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív