Založ si blog

V mene Loly 9. – Urobme si poriadok v solidárnom systéme. . .

Počuli ste azda nejakého politika vykladať, že nemáme dosť peňazí, tak nebudeme toľko dávať rodinám dlhodobo nepracujúcich?

Ale kdeže – namiesto toho pokrikujú, ako nemáme dosť peňazí na dôchodky.

Ibaže na dôchodky si pracujúci ľudia každý mesiac po desiatky rokov odvádzajú štátu povinné odvody sociálneho poistenia, takže dôchodkový systém je systémom poistným.

Uberať preto dôchodcom z navkladaného je zlodejina.

A že táto vláda nehanebne okradla poctivo pracujúcich a vkladajúcich občanov, o tom nepochybujte. Ak človek odpracuje pre štát 40 rokov, je to zaslúžene dosť. No táto vláda umožnila odchod do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch len ľuďom so zarátaním základnej školy, respektíve učňovky. Ľudia, ktorí absolvovali strednú školu alebo nebodaj aj vysokú školu musia pracovať o toľko dlhšie. A pritom každý rok štát viac obtiahne zmeneným spôsobom výpočtu ľudí odchádzajúcich do dôchodku. V budúcom roku odchádzajúci budú mať o 22 eur mesačne menej oproti človeku v porovnateľnej situácii, odchádzajúcemu do dôchodku tento rok. Takže štátu odvádzajú rovnako, alebo aj viac, ale dostanú menej – skutočne vydarený poistný systém.

 

Začnem tvrdo – chce sa mi plakať, keď sa náhlim popoludňajšou úpekou z práce k busu. Na lavičkách v meste vycapené nezamestnané rodiny so zmrzlinkou v ruke, či s taškou s nákupom, cigaretkou a fľaškou niečoho chladeného. Keď idem do práce, nezamestnaní ešte sladko spia. A rovnako je to v zime, keď sa brodím snehom v tme k busu, či v búrke. Uvedomujem si vtedy, aký je tento systém amorálny, ak vytvoril skupinu ľudí nič neprodukujúcich – nezamestnaných – v spoločnosti, len ťažiacich z vyrobeného inými.

Kašlú na to, či my na nich a ich rodiny vládzeme robiť, a koľko energie aj času nás to stojí.

Štát by sa mal pristupovať čestnejšie voči zodpovedne sa správajúcim občanom, minimálne po 55. roku života by mali zmierniť tempo práce a robiť už len tri dni týždenne – za dva dni vyrobia na svoj plat, a jeden deň odpracujú na solidárno. Namiesto toho poctivo pracujúcich štát využíva čoraz viac a predlžuje dôchodkový odchodový vek.

 

Mikloš – meno vám iste nie neznáme – prišiel s návrhom reverznej hypotéky. Článok v linku pripomína, že

https://www.hlavnespravy.sk/toto-nie-je-zvysovanie-dochodkov-toto-je-vysmech-dochodcov-hromzi-gyimesi/3209192

Mikloš si kedysi vyslúžil prezývku sociálny netvor, keď chcel zo Slovenska spraviť krajinu podobnú ázijským tigrom. Dosiahnuť to chcel práve ázijskými reformami sociálneho systému, chcel napríklad brať invalidné dôchodky zdravotne postihnutým, ktorým chýba trebárs jedna noha.

Podľa článku v linku v tom Miklošovom návrhu ohľadne dôchodcov

dôchodca by spísal s bankou zmluvu, podľa ktorej by táto prevzala jeho nehnuteľnosť, ak umrie alebo sa odsťahuje. Ako protihodnotu by dostal jednorazovú sumu, alebo doživotnú rentu. Podľa Mikloša by vraj reverzné hypotéky výrazne zvýšili motiváciu príbuzných postarať sa o svojich dôchodcov v duchu: “Chceš dediť? Postaraj sa o svojich rodičov tak, aby nemuseli brať reverznú hypotéku.”

Článok uvádza detailnejší popis, tak si to nájdete tam.

Mikloš pravdaže nie je sám, aj Progresívne Slovensko chce na dôchodcoch šetriť, ako som nedávno písala. Ale ak bude pán tieto nápady pretláčať, tak názov strany ktorej poradcom je – MODRI – bude výstižný, lebo naštvaní ľudia ho zrejme raz zmastia, až bude mať modré pod okom…

 

No veď iste, všetci, ktorí pracujeme, sa radi postaráme o svojich rodičov na dôchodku, aby žili slušne.

Ale sorry, už nám nezvýši na to, aby sme sa skladali na šialené zbrojenie tohto štátu.

Ani na pohodlné bydlo u nás Ukrajincom.

Ani na nijakú pomoc pre Ukrajinu.

A už vonkoncom nie na pohodlné bydlo celoživotne u nás nezamestnaným ľuďom a ich rodinám.

Veď peniaze netlačíme v pivnici, ale ich poctivo zarábame formou žobráckych miezd.

Takže ak tento štát pre poctivo platiacich poistné odvody nemá dosť peňazí, nuž treba začať šetriť – pravdaže nie na dôchodkoch a ani na platoch – ale na vyššie spomenutých „solidárnostiach“.

 

Navrhujem preto, že ak nebude v štátnom rozpočte dosť peňazí, namiesto pokrikovania ako sa ide šetriť na dôchodkoch treba začať pokrikovať, že nebude dosť na nezamestnaných a na pomoc Ukrajine.

Lebo peniaze na dôchodky idú ľuďom z toho, čo si tam vložili sami.

Je najvyšší čas začať o tom otvorene hovoriť.

 

Elena

 

K diskusii  mirsa  Vy pokojne predávajte, ak chcete. Ide tu o to, aby to NEMUSELI robiť ostatné dôchodcovia kvôli tomu, aby na dôchodku prežili. Na dôchodok si človek PLATÍ celoživotne odvody, ak pracuje, takže začnime verejne hovoriť o tom, koľko si tam vložil kto z nás počas života. Lebo ľďom s poctivo odpracovanými rokmi by mal dôchodok priniesť dôstojnú životnú úroveň.

Ak štát nebude mať dosť peňazí, potom ich nemá pre celoživotných povaľačov a na rozdávanie obrovských súm pomoci Ukrajine.

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,860
Celková čítanosť: 9032356x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív