Založ si blog

Pravdivo 8. – Pravda o našich dlhoch – a čo s nimi súvisí. . .

Dlhy voči štátu v tejto chvíli ideme pomenovať a analyzovať veci okolo nich.

Zaujímavú správu priniesol článok v linku

https://www.postoj.sk/135205/dlhy-voci-statu-dosiahli-necele-4-miliardy-eur-najviac-dlhuju-schrankove-firmy

Kým najmä schránkové firmy dlhujú finančnej správe vo forme daní viac ako 3,2 miliardy eur, z balíka 506 miliónov eur, ktoré spoločnosti dlhujú Sociálnej poisťovni, približne polovicu tvoria najväčšie fakultné a univerzitné nemocnice. Najväčším dlžníkom zdravotných poisťovní je jedno z bratislavských súkromných gymnázií.

 

Pozrime sa na jednotlivé  z týchto troch oblastí.

Schránkové firmy sú darebáčina.

Pripomeňme si – článok v linku hovorí, že

https://www.tyzden.sk/video/77955/investigativny-reporter-madlenak-schrankove-firmy-z-planu-pomoci-nemali-ani-sidlo/

Schránkové firmy sa nabalili aj na covidovej prvej pomoci. Štát poslal 24 miliónov eur z covidovej prvej pomoci z úradov práce do schránkových firiem so zahraničnými majiteľmi. Niektoré schránkové firmy, ktoré sa nabaľovali, nemali sídla a budovy, dokonca ani schránky či zamestnancov. Všetky podpisovali zmluvy pomoci s Úradom práce v Pezinku.

Dalo by sa o nich písať hodne –

https://www.aktuality.sk/clanok/327789/kauza-hladali-sme-bieleho-kona-na-slovensku-je-nastrceny-v-500-firmach/

Efektívny protischránkový zákon nám sľuboval kadekto, a nič, hoci ako uvádza článok v linku

https://www.aktuality.sk/clanok/328599/prochazka-neexistuje-indicia-ze-by-protischrankovy-zakon-nepresiel/

Koľko sa zatiaľ odlialo peňazí do schránkových firiem? Stovky miliónov? Schránky máme všade, sú v mýte, v zdravotníctve, v záchrankách. Tu sa nepostaví kilometer diaľnic bez schránkových firiem,“ podotkol.

Ako to vtipne podotkol pár rokov dozadu v komentári

https://www.aktuality.sk/clanok/273382/komentar-lubomira-jaska-schrankova-nakaza/

Mäso k nedeľnému obedu bude transparentnejšie ako akcionári Váhostavu, Falcku (prevádzkovanie záchrannej služby) alebo víťazi desiatok štátnych tendrov. Schránková epidémia ohrozuje elementárnu istotu a dôveru v systém.

Položme si preto otázku, prečo tá zvláštna nečinnosť slovenských politikov. Lepšie povedané  – fiktívna činnosť, lebo  za čias Smeru  sa po prevalení lumpačiny s piešťanským CT malo postavenie schránkových firiem u nás doriešiť – poverili Urad pre verejné obstarávanie a ako to neslávne dopadlo, o tom píše článok v linku

https://www.aktuality.sk/clanok/272402/komentar-miroslava-beblaveho-smer-pri-schrankach-narazil-na-zaujem-verejnosti/

Jeho podpredseda Andrej Holák zo SMERu však predložil návrh, podľa ktorého sa boj so schránkovými firmami má týkať len nákupov podľa zákona o verejnom obstarávaní a nemá sa týkať verejného zdravotného poistenia, nakladania s verejným majetkom, investičných stimulov, eurofondov či iných dotácií. Nemá sa dokonca týkať ani nákupov, ktoré majú výnimku z verejného obstarávania.

Pritom ako sa píše v tom článku najväčšie vyciciavanie slovenského zdravotníctva však dnes nejde cez verejné obstarávanie, ale cez dve cyperské schránkové firmy, ktoré vlastnia poisťovňu Dôvera. Poisťovňa nielenže hospodári s viac ako miliardou eur ročne z verejného zdravotného poistenia, ale si z neho len v roku 2013 odliala do schránkových firiem viac ako 100 miliónov eur nad rámec štandardného zisku.

Takže tak.

Argument ich obrovského dlhu na daniach je jasný argument, prečo ich činnosť na Slovensku treba jednoznačne a efektívne doriešiť.

Schránkové firmy sú lumpi, ktorým podľa mňa treba zakázať činnosť. Mali by platiť dane štátu v mesačných intervaloch – a keď nezaplatíš do 30 dní, po dvoch mesiacoch si dopodnikal. Firma by bola od 1. v nasledujúcom mesiaci automaticky zrušená a jej činnosť na našom území nezákonná.

 

Druhou z oblastí dlhovania sú odvody Sociálnej poisťovni.

Tam dlhujú najviac zdravotnícke zariadenia.  Ibaže lekári majú nadštandardné platy. Aké dôchodky budú mať z týchto platov? Luxusné. A z akých peňazí ich budú dostávať, ak ich zamestnávateľ odvody Sociálnej poisťovni neodvádza? No z toho, čo tam vkladajú ostatní – zdaleka nie tak dobre platení – poistenci. 

Tu politici pokrikujú, že niet dosť na dôchodky, hoci mnohí tam vkladáme peniaze poctivo. Ibaže potom by tam mali byť peniaze pre tých, ktorí vkladali – a nie deliť sa s peniazmi s tými, ktorí tam poctivo nič nevložili. Akonáhle by sme vyhlásili, že za dlžníkov nebudeme niesť zodpovednosť, museli by začať platiť dlžníci dlžné odvody, inak by skončili, lebo ľudia by ušli pracovať niekam, kde im tie odvody platiť budú. Skutočne by ma zaujímala suma, o ktorú sme prišli v Sociálnej poisťovni na dôchodkovom účte tým, že niekto nezaplatil odvody za svojich zamestnancov – zrátajme to od roku 1989 . Podľa mňa sú to obrovské peniaze, o ktoré nás lumpi okradli.

Nie, ľudia, skutočne nevidím dôvod na to, aby sme čušali a vkladali čestne do systému, ktorý sa nespráva čestne voči nám a snaží sa uplatniť hru „dávajte mi, len dávajte, potom na dôchodku budete dostávať čoraz menej“. Dôchodkový systém má byť jasný a nemenný, ak teraz poctivo vkladáme, máme mať jasne garantované, že rovnako poctivo budeme dostávať na dôchodku. Ak štát nebude mať peniaze, tak nie na služby, ktoré sú garantované formou poistného systému. K takým patria starobné dôchodky a zdravotná starostlivosť – pre tých, ktorí si ju platia počas života formou zdravotných odvodov zo svojho príjmu štát musí garantovať čestné podmienky.  Nezvýši sa mu potom pre špekulantov a povaľačov – no tak to aby vyrazili pracovať. 

 

Treťou z oblastí je práve zdravotné poistenie.

Súkromné gymnázium dlhuje VšZP? Namieste je exekúcia. Lebo veď peniaze, ktoré niekto nezaplatí, chýbajú na zdravotnú starostlivosť.

A skutočne netuším, ako prišli na taký trafený nápad na Ministerstve zdravotníctva SR v minulom roku, že by podľa nich mali mať plnú zdravotnú starostlivosť poskytovanú u nás aj neplatiči

https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96034192-sukromne-zdravotne-poistovne-nesuhlasia-aby-mali-dlznici-narok-na-plnu-zdravotnu-starostlivost

„V čase, keď čelíme nedostatku peňazí na platy lekárov a sestier, a poskytovateľov trápi inflácia, je toto opatrenie škodlivé. Navyše, dlžníkov motivuje neplatiť poistné a je to nemorálne voči tým, ktorí riadne platia zdravotné poistenie, keďže v porovnaní s dlžníkmi by boli v nevýhode,“ uviedla Dôvera. Podobne argumentovala aj druhá súkromná zdravotná poisťovňa. 

Iste, pre neplatičov by to bolo pohodlné, ale aký dôvod potom máme my ostatní platiť zdravotné poistenie? Myslím, že by sme mali otvorene a nahlas hovoriť o týchto veciach – lebo nemôžeme donekonečna benevolentne rozdávať každému všetko. A na niečiu nezodpovednosť v podobe neplatenia povinných odvodov, pri ktorej sme benevolentní, potom doplácajú iní.

Popri základnej zdravotnej starostlivosti je mnoho ľudí, ktoré požadujú lieky na výnimku. A pri väčšine z nich nejde o jednorazovú výnimku, ale o branie takýchto liekov dlhodobo. A pribúdajú stále ďalší, ktorí by tie výnimky chceli a potrebovali. Ibaže peniaze, ktoré by im mohli zachrániť život, preflákajú neplatiči – nemajú žiadne morálne právo čakať od nás pomoc a využívať zdravotné služby zadarmo.

 

Toto sú otázky, o ktorých budeme musieť začať otvorene hovoriť v tejto spoločnosti. Lebo nech príde akákoľvek vláda – peňazí na všetko dosť nebude, tobôž keď ich táto klika hŕbu prehajdákala.

Tak kam ich nedáme – deťom, ktoré potrebujú dva milióny na liek, alebo radšej neplatičom ponecháme len neodkladnú zdravotnú starostlivosť?

Budeme znižovať  s Progresívnym Slovenskom na čele dôchodky a rodičovský príspevok skracovať na dva roky, alebo radšej prestaneme futrovať dlhodobo nezamestnaných, s tým že im ponúkneme pracovné príležitosti, aby na svoje rodiny zarábali sami?

Uberieme na nákladoch na školstvo, alebo radšej na zbrojenie dáme menej?

Budeme my pracujúci platiť všetky zvýšené náklady za energie, elektrinu a plyn, kým dlhodobo nezamestnaným ich pohodlne z nami naskladaného štát poprepláca?

Doplácame na nezodpovednosť iných v rôznych oblastiach – a ja už vnímam skutočne ako priveľké bremeno to, že sa nám vešia na krk tak veľa nezodpovedných ľudí, na ktorých za ktorých my pracujúci drieme. Nie, toto fungovanie spoločnosti nie je o solidarite, lebo solidarita je vzájomnou pomocou.

 

Súčasťou tejto diskusie o tom, kde uberieme, by mala byť aj otvorená diskusia o dlhoch.

Lebo ak niekto nezaplatí štátu v týchto troch oblastiach – na daniach, zdravotných či sociálnych odvodoch, okráda nás všetkých.

 

 

Elena

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,855
Celková čítanosť: 9011291x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie