Založ si blog

Časmi 11. – Tvár obete. . .

Krucinál, prečo obete predvádzajú médiá – a dookola rozpitvávajú detaily o nich namiesto páchateľov?

Najnovšie beží médiami prípad znásilnenej študentky. Má vraj poškodenú aj pečeň tými liekmi. Ponesie si teda nielen psychické, ale aj telesné následky činu toho lumpa. Súcitím s tým dievčaťom moc – a uvedomujem si, ako jej môže ublížiť táto sekundárna traumatizácia, keby videla všetky tie články a kecy v diskusiách o sebe. Podaktorí vypisujú sprostosti o tom, ako sa vonku nemala v noci motať a že je sama vinná za to, čo sa jej stalo. Okamžite by som stopla všetky tie diskusie, a články by v takomto prípade mali písať naozaj odborne fundovaní ľudia. Uvažuje vôbec nad tým niekto z vás?

Mimochodom, ako intuitívec som predvčerom  páchateľa vystihla, ešte aj meno Ivan. A tak vám prezradím jedno – neverím, že nemá už viac toho za ušami. Treba preveriť, kedy mal párdňové voľná v čase miznutia liekov, aj jeho aktivity na sociálnych sieťach, ešte sa môžeme dočkať prekvapenia. Otázkou zostáva, či sledoval práve toto dievča dlhodobejšie, alebo sledoval ľubovoľnú obeť – prečo tých pár dní voľna.

Otázka, ktorú teraz riešim je, že prečo máme oveľa viac ohľadov na páchateľa ako na obete?

Prečo médiá dajú vyjadrenia ešte i starej matky obete  a primátora mesta, skadiaľ obeť pochádza a jej všetky možné fotografie  – a pritom páchateľa nechajú sa ládovať s bundou na ksichte? Však nech dajú rovnako jeho fotografie ešte aj z prvej triedy základnej školy. Nech dajú rozhovor s jeho maminkou aj ockom, s babkou už nie zrejme v jeho prípade vzhľadom na vek, ale čo tak spolužiakov zo strednej školy, alebo susedov a bývalé frajerky?

Prečo tieto falošné ohľady voči páchateľom, aby si mohli zakrývať ksichty, keď ich vedú policajti?

 

Prečo všetka tá falošná humanita, vďaka ktorej sa majú kriminálnici lepšie ako slušne žijúci a pracujúci ľudia? Vráťme sa k novoročnej vražde z Michaloviec – rodičia obete utrápení, žijú s bolesťou v srdci deň za dňom. Dcéra im posielala aj peniaze na prilepšenie zo zahraničia, takže popri emočnej aj finančná strata. A pozrite sa na novoročného vraha sestričky –

https://www1.pluska.sk/krimi/valentin-19-novorocnej-vrazde-eriky-46-priznal-co-odkazal-rodicom-nebohej“><strong>https://www1.pluska.sk/krimi/valentin-19-novorocnej-vrazde-eriky-46-priznal-co-odkazal-rodicom-nebohej

vykŕmený z našich daní, doma  tehotná družka –  kto asi tak bude živiť jeho dieťa a jeho matku? V base nepracuje. A prečo nie, pýtam sa  verejne a otvorene, prečo sa môže vrah bezpracne povaľovať a my na neho za neho drieť? Prečo takýto človek nemá povinnosť pracovať – vedel spraviť dieťa, je povinný ho živiť. Každému kriminálnikovi v base by som ponechala len minimálne štandardy prežitia – suchý chlieb a vodu. Ak chce teplé jedlo, nech si naň prácou v base zarobí, nie je na rekreácii. A musel by prácou plniť záväzky ako vyživovaciu povinnosť.

O koľko viac peňazí a času na svoj život by mali poctivo žijúci  a pracujúci ľudia, keby nemali na krku v solidárnom systéme kadejakých lumpov a ich rodiny?

Nemám súcit s páchateľmi, súcitím s obeťami.

 

Smiešno-smutný je článok v linku

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/pripad-soni-sokoval-slovensko-odbornici-sebaobranu-noci-ulici-vsimajte-tieto-veci

ktorý píše, ako sa chrániť pred páchateľom.  Namiesto toho, aby sme dali devastačné tresty páchateľom – a mnohých z nich by sme mali rovno eutanazovať, tak prenáša zodpovednosť na obete – vraj sa majú chrániť, pozorne obzerať okolo seba večer na ulici, netelefonovať, nemať na ušiach slúchadlá, netváriť sa bezbranne a ustrašene, nedívať sa do zeme. Nehľadať kľúče, nerobiť nič, čo odpúta vašu pozornosť. Vyhýbať sa miestam, kde nie sú kamery. Nemať pri dome kríky. Máte sa správať aktívne a asertívne.

Predvediem vám popis takej ochrany v paródii.

Idete večer ulicou. Zaregistrujete podozrivého chlapa, kráčajúceho za vami. Okamžite mu predveďte, že ste aktívna a asertívna – kopnite do najbližšej kanvy na smeti a zarevte na plné hrdlo – To ktorý debil tú kanvu tak postavil? Ktorý, pýtam sa? Potom pozrite na toho podozrivého chlapa a zaziapte „A ty čo čumíš? Čo sa tu pofľakuješ namiesto poctivej práce? Povaľači z kaviarní do polí a tovární.“

Ak sa neotočí a neujde, je fakt podozrivý.

Pritvrďte teda a pokrikujte na plné hrdlo: „To čo si hodil špak na to auto či čo? Pozrite, ľudia, na aute lak poškodí, ten majiteľ ťa zabije určite. Hej, auto vám poškodí cigaretou, ľudia, pozrite sa, ešte to aj horieť bude. Pozrite sa na toho lumpa, auto vám zapáli. To už tuším horí to auto, ľudia, auto horí…..

Ak ani po tomto neujde, je určite duševne chorý…

 

A teraz vážne. Chcieť odhadnúť večer človeka kráčajúceho ulicou ako možného páchateľa je nezmysel. Vrah nevyzerá ako vrah, inak by nikoho nezavraždil – vyzerá slušne, uhladene, ľudomilne, často sa aj zapája do kadejakých charitatívnych spolkov. Málokedy kráča za niekým pár ulíc, skôr čaká niekde v aute. V noci kráčajte stredom cesty, keď už musíte niekam ísť.

A rovnako nezmyselná je rada tváriť sa suverénne. Neverbálku neoklamete, neviem si dosť dobre predstaviť, že človek ustrašený a neistý sa dokáže na ceste v noci s podozrivým chlapom v pätách tváriť ako odvážny a priebojný. Na krik o pomoc mnoho ľudí nereaguje. Jediná šanca pri ohrození je mať pri sebe niečo, čím okamžite spôsobite požiar – fľašu s benzínom a zapaľovač – na ten reagujú všetci.

 

 

 

Elena

Spravodlivo 1. – Som za to, aby sme Naďovi odňali slovenské občianstvo

09.05.2024

Ten hňup napáchal Slovensku toľko škôd, že keby sme ho verejne v Dunaji topili, tak by to bolo málo za to, čo nám povystrájal. To urobiť síce nemôžeme, ale odňať slovenské občianstvo by sme mu mali. Nejdem tu všetko menovať, to by bolo nadlho. Výsledky jeho šalabachtrovania budeme na svojej životnej úrovni cítiť ešte dlho všetci – veď len nový [...]

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Zuzana Dolinková

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu, opozícia chce odvolať Dolinkovú

09.05.2024 18:09, aktualizované: 19:05

Ministerka podľa opozície nerieši problémy zdravotníctva.

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

šimkovičová, michelko

Hlas a SNS zhodu nenašli. Hlasovanie o osude FPU je neisté, opozícia hovorí o zoštátnení kultúry

09.05.2024 16:00, aktualizované: 17:29

Zatiaľ nie je jasné, či sa o návrhu o FPU stihne hlasovať už dnes.

Okudzhava 1999 2r

Storočný Okudžava. Čo odkazuje dnešku ruský bard vyše štvrťstoročia po smrti?

09.05.2024 16:00

Bulat Okudžava by mal dnes sto rokov. V rozhovore, ktorý poskytol Pravde necelý rok pred smrťou, vyslovil dodnes aktuálne myšlienky o Rusku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,866
Celková čítanosť: 9048169x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív