Založ si blog

Nooo 6. . – Posledná generácia?

Takže pokračovanie k minulému blogu, či naozaj budeme poslednou generáciou.

Ladislav Jakl dal silnú bilanciu, v ktorej uviedol

Sme poslednom generáciou, ktorá vie čítať knihy a ktorá potrebuje knihy. Poslednou generáciou, pokladajúcou ovládanie gramatiky za dôležité a dorozumievajúcou sa plynulou rečou, aj rečou vôbec. Ktorá vie, že sa má dávať prednosť starším a má sa zdraviť, vie čo znamená priateľ a má všeobecný spoločenský prehľad

 

Ani komunikácia na facebooku ma neočaruje, kadejaké lajky či smajlíky mi nič nehovoria. Dokážem šťastne sedieť v dobrom tichu pokojne i dve-tri hodiny, no je pre mňa dôležitý živý človek, tu a teraz. Zdieľanie.

Ako výstižne podotkol Jakl, zdieľanie malo silne emotívny obsah, nie je to rozoslať fotku svojho obedu cudzím ľuďom – zdieľať by sme mali dobré a zlé, úctu k cnostiam a oddanosť ideálom. Ibaže položme si otázku – ako zdieľame v tejto spoločnosti tieto veci? Ako je cenená čestnosť, vernosť, zásadovosť, zodpovednosť? No nijako. Vážne čakáte, že sa mám hodnotovo pridať k tým, ktorí vykladajú že nevera je normálna a byť čestný sa neoplatí? Život v tejto spoločnosti je čoraz viac konzumnejší, plytkejší, povrchnejší. A akým ideálom sme, preboha, oddaní ako spoločnosť – k akej budúcnosti chceme smerovať? K tomu, že nás budú okrádať „naši spojenci“, lebo sme pre nich pohodlní na výpredaj odpadov a na využívanie obohatenia na náš úkor? Lebo nič iné slávny energetický trh nie je – ryžujú na úkor nás. Pri našich viac ako trojnásobne nižších platoch, pri podstatne vyšších životných nákladoch v mnohých oblastiach. Pozrite sa na aktuálnu cenu oleja v Nemecku – a porovnajte jeho cenu u nás.

 

A zdieľanie dobrého a zlého? Nemáme u nás zdieľací solidárny systém, lebo ten by znamenal vzájomné dávanie – ale doslovne parazitný. Je v ňom kopa špekulantov a nezodpovedne žijúcich ľudí, ktorí zo solidárneho systému iba ťažia, čoraz viac. Máme desaťtisíce voľných pracovných miest, a im sa nechce vynaložiť úsilie a začať pracovať. Aby solidarita fungovala, musí byť vzájomnosť v nej. Čím sú títo ľudia solidárni s tými, ktorí sa musia plahočiť dažďom a  vetrom, či snehom po kolená v tme a zaplatiť za cestu do práce, aby sa oni pohodlne nakŕmili? Tí, ktoré robia, musia dávať čoraz viac a čoraz dlhšie, a pritom si uvedomujú, že ich štát okráda nielen nízkou mzdou, ale i odvodmi a ešte im uberá aj na dôchodku, nedáva čestne úmerne ich vkladom. Jednoducho čoraz viac doplácajú na solidárny systém.

No a o úcte k starším by sa toho dalo vo vzťahu k našej súčasnej spoločnosti tiež veľa povedať, nie však veľa pekného. Dala som tvrdý koment k manipulatívnej stránke progresívcov, vyzývajúcej mladých aby šli voliť, lebo ich je vraj u nás menej a musia hájiť svoje záujmy. Proti komu štvú progresívci mladých – proti ich vlastným rodičom a starým rodičom? Tak som komentovala, že by to tu teda vyzeralo, podľa toho ako sa snažia rozoštvávať medzigeneračne ľudí, keby mali vládnuť ďalšie štyri roky.

Dala som im tam koment: Dajte už ľuďom pokoj. Nútene ste nás chceli vakcinovať. Dôchodky podľa vás majú ľudia privysoké. Štvete mladých proti starým, rozdeľujete spoločnosť – za pár rokov „vládnutia“ by ste tu narobili riadnu šarapatu. Pevne verím, že nevyhráte a nebudete nivočiť túto spoločnosť.

Mimovládky z Česka vraj vypravia dva vlaky pre voličov progresívcov deň pred voľbami. Radšej by som bola, keby nimi odviezli progresívcov aj ich voličov. kadeľahšie.

Minulé generácie uplatňovali zručnosť, pracovitosť a silu – ako som videla porovnanie na obrázku z fb muži pred polstoročím na motorkách a dnes na elektrických kolobežkách (som dobrá, a nepíšem že na podpätkoch a v sukničkách)– zauvažovala som, či progresívcami ospevované zmeny v spoločnosti sú na smiech. alebo na zaplakanie.

 

 

Elena

 

K diskusii  Asi takto

https://dennikn.sk/3575159/po-studentov-poslu-do-ceska-volebne-vlaky-mozno-to-zobudi-aj-niektorych-doma-hovori-marek-mach/

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

vojna na Ukrajine, Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina do vojny posiela väzňov. Po vzore Ruska však nejde

08.05.2024 15:14

Norma by mala pomôcť doplniť ukrajinské jednotky a striedať vojakov vyčerpaných po dvoch rokoch bojov.

Kybernetické útoky - autá

Bombové hrozby na školách boli pravdepodobne kybernetickým útokom, uviedla polícia

08.05.2024 15:03, aktualizované: 15:20

Po páchateľovi polícia pátra.

Belarus Election

Lukašenko ulovil poľského sudcu. Platil ho ako špióna? Vo Varšave sú v šoku, hovoria o darebákovi a zradcovi

08.05.2024 15:00

Sudca z Varšavy, ktorý utiekol do Minsku, už slúži propagande Lukašenkovho režimu. Zdúchol napriek tomu, že ho sledovala poľská kontrarozviedka?

Bundestag v Berlíne, Spolkový snem

Berlín verzus Bonn. Druhé „hlavné mesto" stojí Nemcov milióny

08.05.2024 14:15

Aj keď sa Nemecko zjednotilo už v októbri 1990, spolková vláda má stále dve pracoviská. V Bonne dodnes sídli šesť zo 14 ministerstiev, druhé sídlo tam má i spolkový kancelár.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,865
Celková čítanosť: 9044677x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív