Založ si blog

Vlastnou cestou 9. – Blízkozimovo. . .

Mačky zazerali po mne nechápavo, čo som to porobila s počasím. Studený vietor v nedelňajšom popoludní na balkóne nebol síce taký studený ako som očakávala ja, aj jahôdka úporne ďalej kvitla, no rozhodne nebol ani taký teplý ako očakávali naše mačky. Sobotňajšie sladko hrejivé jesenné slnečné lúče vystriedala pochmúrne zatiahnutá obloha. Kto nejde, zostane tu, nastavila som jasnú hranicu, držiac balkónové dvere, a mačky sa okamžite rozbehli dnu. Mali na pamäti minulý víkend, kedy jedna z nich na balkóne skrytá bola a dnu sa dostala až po hodine osamelého nazerania cez sklo balkónových dverí,  keď som uvarila a zjedla falošnp držkovú polievku z bedlí a vrátila som sa do obývačky.  Aspoň vidíte, aký som naivný človek, uverím kadečomu, dokonca aj predpovedi počasia. Sneženie som znechutene očakávala. Poskladala som väčšinu truhlíkov dovnútra balkóna, ak by začalo snežiť. A nesneží, uisťovala som sa radostne vyzeraním z okna cez víkend i v noci. Kým nižšie dýchol krajinou mráz, nás v horách inverzia uchránila i pred dnešným ranným zabielením krajiny.  Kolegyňa bola pozrieť rodičov a tak mi písala, že ma ráno vezme do práce autom. Prifárala na aute bielom od námrazy, čelné sklo rozmrazovala štvrť hodiny a zavzdychala, aký je strašný tento mráz. Zamachrovala som – ukázala som na okolitú zelenejúcu prírodu a dodala som medovým hlasom – Mráz? Vážne, a kde?

Radostnilo ma to nemrznutie a nesneženie aj po návrate z práce, a tak som sa pozrela na svet prakticky filozoficky. Ako vždy, keď sa vytešujem. Zauvažovala som o ľuďoch a jedle, hľadajúc paralely.

Poučená som mojim nedeľným pokusom o čisto ražný chlieb (výsledkom bol ťažký a horkastý výrobok, z ktorého som trochu odjedla a zvyšok odvliekla lesným zvieratám do kríkov). A tak prvá veta bola – mám rada ľudí, ktorí nie sú dokonalí. Ani zdanlivo. Tak ako do toho ražného chleba treba primiešať pšeničnú múku, tak i do našej osobnosti primiešavame nejaké tie neduhy, Neviem, možno aj je niekto taký super dokonalý, no pre mňa by bol iste dusivý ako chlebík z čisto ražnej múky, Mám rada ľudí jednoduchých, ako zemiaky s opečenou cibuľkou, voňavými škvarkami, a s pohárom mlieka. Alebo ako čerstvo upečený krajík chleba s ozajstným maslom, cibuľkou, navrchu osolený. Žiadnu komplikovanú a vyumelkovanú veľkoleposť v štýle receptu nadrbono nakrájaného mäsa piatich druhov, marinovaného tri dni, vareného, dušeného a zapekaného s kopou exotických prísad.

K ľuďom môjho srdca patria ľudia ako kubánske pomaranče – s hrubou šupkou, ktorá nemá krikľavo oranžovú farbu, je pevné a musíte sa cez ňu prebojovať k vnútru. Zato je sladučké ako med. Našťastie nie sú pre každého – pobavila ma nedávno na fb reakcia jednej mojej fb priateľky, ktorá kubánske pomaranče opisovala ako „socialistickú hrôzu“, lebo mali tvrdú šupku, a ešte aj kôstky. Ja zasa mám väčšiu dôveru k pomarančom, ktoré majú kôstky – symbolizujú mi prirodzenosť.

Mám rada ľudí ako horúce kakao, naozaj horúce – žiadne vlažné odvary – pochabo nadšených pre správnu vec, s horúcim srdcom v dlaniach ako v Gorkého legende o Dankovi.

A úplne najradšej mám ľudí, ktorí sú ako sýtená ľadová minerálka. S dušou čistou ako voda, prirodzení a pritom vám čímsi vyrážajú dych. Ja si minerálku pchám do mrazáka, je to jeden z mojich najlepších zlozvykov. Siahnem po nej vo chvíľach pohody aj nepohody, a toto sú presne aj ľudia, ktorí vám dodávajú odvahu vykročiť ďalej. Musíte dať pozor, aby minerálka v mrazáku nezmrzla, pravdaže. A tak je to i s ľuďmi ako ľadová minerálka – niekedy je čistá duša ukrytá pod vrstvou ľadu, a je potrebné ju trochu roztopiť, aby ste sa dostali ku chladivej čistej vode, Ale práve toto sú ľudia, schopní povedať vám vo chvíli nepohody – pozri, a nesneží…

 

Ano, vyzrela som oknom pred chvíľou. Nesneží. A možno sa ešte aj opäť oteplí, kým raz príde zima….

 

Elena

 

K diskusii  anysta   ďakujem, od Vás ma to teší dvojnásobne…

 

 

 

 

 

.

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9300803x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív