Založ si blog

Otvorene a verejne 8. – Ako policajný prezident Hamran do civilu odísť plánoval. . .

Spustili tí, ktorí sa nezmierili s reálnou prehrou vo voľbách štvavú kampaň proti novému ministrovi vnútra. Čo si to len dovolil ten Šutaj Eštok odvolávať Hamrana z funkcie policajného prezidenta tri dni pred odchodom do civilu?

Priznám sa, hoci nemám o Hamranovi dobrú mienku, aj ja som si súcitne povedala, že to veru mohol nechať tak tie tri dni a neodvolávať ani nepreveľovať Hamrana.

Ibaže pravda sa vždy skôr či neskôr ukáže – a tak i teraz jej somárske uši vykukli.

 

Nejde o to, že do konca mesiaca toho 26. 10. neboli už len tri dni, ako by možno podotkli tí, ktorí majú matematiku radšej ako ja a taký detail neprehliadnu.

Ide o to, že Hamran odchod iba plánoval – zrejme že raz, ako ja plánujem stavbu fontány so svetielkami  –  lebo z funkcie vonkoncom neodchádzal, že si nijakú žiadosť ohľadne odchodu do civlu doteraz ani nepodal. Takže keby si ju hneď aj teraz podal, musela by mu plynúť dvojmesačná lehota a on by sa musel zaradiť do pracovného procesu na novom mieste, alebo „byť náhle ochorený“ po celé dva mesiace. 

Nuž, v tomto svetle vyzerajú kroky nového ministra vnútra úplne inak, všakže?

 

Alebo ako píše článok v linku, využil by covolenku na zvýšenie výsluhového dôchodku. A pozrite toto vyjadrenieprevzaté z fb Za právny štát

https://www.facebook.com/zapravnystat?locale=sk_SK

Pravda o zmenách v polícii a o (ne)plánovanom odchode Štefana Hamrana
✍🏻JUDr. Martin Ribár – predseda OZ ZA DEMOKRACIU A PRÁVNY ŠTÁT
Prvé kroky nového ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka zožali v posledných dňoch veľkú mediálnu pozornosť a aj kritiku. Je však táto kritika oprávnená? Pozrime sa na fakty…
1️⃣. Prečo nový minister vnútra odvolal Štefana Hamrana, keď mal o 3 dni odísť sám❓
Štefan Hamran hovoril posledné týždne o tom, že si podal žiadosť do civilu ku koncu októbra a opúšťa nielen kreslo policajného prezidenta, ale aj policajný zbor. Kroky nového ministra, ktorý ho len 3 dni pred jeho plánovaným odchodom odvolal z funkcie tak vyvolali rozpaky. „Veď predsa by o pár dni odišiel aj sám!“ znelo z úst kritikov.
Pravdou však je, že Štefan Hamran túto žiadosť na ministerstve nepodal, hoci to verejne vyhlasoval, uviedol nový minister vnútra Šutaj Eštok. Žiadosť podaná teda nebola. Prečo? Podľa zdrojov zo samotného ministerstva vnútra sa Hamran vyjadroval v tom duchu, že si chce do konca roka vyčerpať dovolenku, aby sa mu tento čas zarátal do výsluhového dôchodku… Z toho vyplýva, že kroky ministra boli logické a čakať do konca roka len preto, aby Hamran v policajnom dôchodku dostal viac peňazí, nedávalo zmysel.
2️⃣. Mohol nový minister vnútra odvolať policajtov, ktorí získali ochranu❓
Minister postavil mimo službu aj vyšetrovateľov NAKA a operatívnych pracovníkov „našich chlapcov“, ktorí boli podľa medializovaných informácií pod ochranou Úradu pre ochranu oznamovateľov. V médiách sa v súvislosti s jeho krokmi hovorilo, že konal nezákonne, keďže o zmenách tento úrad neinformoval.
Hoci dnes všetci spomínajú zákon, ktorý im takúto ochranu za bežných okolností poskytuje, v minulosti sa zabudlo na iný zákon… Na zákon o štátnej službe. Ten hovorí, že v prípade, ak je policajt obvinený, zo zákona musí byť dočasne pozbavený výkonu štátnej služby.
Štefan Hamran tak v minulosti nespravil, nakoľko obvinenie vyšetrovateľov NAKA považoval za nedôvodné. Nech ho vnímal akokoľvek, zákon jasne hovorí, že k postaveniu mimo služby dôjsť MUSÍ. O výnimkách sa v zákone nedočítame.
V prvom rade teda zákon porušil Štefan Hamran, keďže ho úplne odignoroval. Nový minister tak po príchode do svojej funkcie nemal na výber, nakoľko by nepostavením vyšetrovateľov mimo služby sám porušoval zákon.
Ich postavením mimo služby bol len napravený nezákonný postup Hamrana v minulosti. Situácia je tak hneď jasnejšia a nie taká jednostranná, ako sa to niektorí snažili vykresliť. Otázkou ostáva, a verím, že sa na to niekto v budúcnosti pozrie, či vôbec policajti mohli z povahy svojej funkcie získať status chránených oznamovateľov. Javí sa totiž, že išlo o účelový krok.
Veď si len skúsme predstaviť, čo by sa stalo, ak by takýto status získal napríklad taký minister XY, či vysokí štátni funkcionári XX a YY. Namiesto písmeniek si napríklad dosaďte mená funkcionárov, s ktorými krokmi ste v minulosti nesúhlasili. Takáto predstava sa vám asi nepáči. Aj preto je potrebné apelovať na dodržiavanie zákonov a netolerovať zneužívanie štátnych orgánov na zabetónovanie sa vo funkciách.
O tom, či minister Šutaj Eštok mohol postaviť vyšetrovateľov mimo službu, alebo nie, sa viac dozviete tu: http://www.pravnelisty.sk/…/a1300-minister-vnutra…

 

Takže tak.

Dobre sa pozrite, kto vám tu v tej veci klamal a zavádzal vás.

Prečo len mám pocit, že na rozdiel od nás, bežných občanov, toto dobre vedeli tí naši drahí neúspešní liberáli, ktorí tu na nového ministra a jeho počin kydali. Pracovné metóda klamstvo, spôsob práce – nezastavím sa pred nijakou špinavosťou, lebo účel svätí prostriedky…

Zrejme im nedochádza jedna vec – že čím viac špinavostí urobia, tým väčší výdych úľavy od občanov, že sa im nepodarilo vo voľbách vyhrať.

 

 

 

Elena

 

K diskusii  Nárok na dovolenku sa dá preplatiť, samozrejme, ak niekto PODÁ źiadosť o odchod. Zavádzali nás, že mal odchod doriešený a v tej situácii mu to nový minister spravil, ale pravda bola inde. Ako vidíte z vyjadrenia JUDr. Ribára, aj o čurillovcoch je ten príbeh iný, ako nám niektorí podávajú…

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 22:18

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9027867x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív