Založ si blog

Príbehovanie 11. – Sú chvíle. . .

Každý z nás pozná straty.

Bolí nás smrť blízkych,  zrazu ich tu niet. Narážame na všetky tie každodenné prepojenia, také samozrejmé  – a zrazu také zbytočné. Stratou blízkeho sa mení náš dovtedy známy svet, už navždy sa mení.

Sú chvíle, kedy nás bolesť zo straty zasiahne tak silne, že prestávame myslieť, cítiť aj  kráčať. Stojíme na mieste, prestávame dýchať a čas sa neuveriteľne spomaľuje, akoby prestal plynuť. Ten pocit neskutočna sa objavuje zrejme pri každej strate, no akosi ľahšie sa vyrovnávame so stratou blízkeho, ktorý prežil dlhý život. U dieťaťa máme pocit intenzívnej straty – a zároveň hlbokej ľútosti, akoby ho ktosi okradol o veľkú časť jeho života. A nás o spoločný kus cesty s ním. Život mi ale pomohol pochopiť, že nemá význam porovnávať bolesť menšiu a väčšiu, je jednoducho bolesť. Myslím, že práve vďaka stratám a s nimi spojenej hlbokej bolesti začíname lepšie chápať aj cudziu bolesť a stratu, lebo už vieme presne o čom to je.

Tak či onak, či zomrel rodič alebo dieťa, či ktokoľvek iný, koho nesieme v srdci, naši blízki nám chýbajú. Premietame si v duchu nenaplnené predstavy a plány, čo všetko sme spolu ešte mohli zažiť – a jatríme si tým rany. V jednej chvíli si uvedomíme, ako popri všetkej tej bolesti nesieme v sebe aj dary  – to všetko, čo nám naši blízki zanechali ako posolstvo, čo nám pomohli pochopiť, akými ľuďmi nám pomohli sa stať.

A tak sa začneme na tieto dni, kedy si ich pripomíname intenzívnejšie ako po iné dni, aj tak formálne, dívať inak. S vďakou. Lebo boli. Lebo sme s nimi mohli prejsť kus cesty. To je vzácny dar.

 

Všechsvätých je aj pre mňa spomienkou na blízkych. Na to ako sme na nich spomínali spolu – stará mama v dlhom čiernom kabáte kráčala so mnou podvečerom cintorínom zaliatym stovkami svetiel. Vynorí sa mi jej láskavý tichý hlas a tá obrovská energia lásky, ktorú som tam už ako dieťa vnímala. Moju starú mamu volali pre jej láskavosť dobrou vílou, naučila ma ceniť si láskavé skutky.

Všechsvätých dnes sú pre mňa aj o sile rodu, o ťažkej ceste známych či neznámych predkov, ktorú museli prejsť, aby sme tu teraz boli my. O úcte, s ktorou na nich spomíname. A o hrdosti na svoj rod, ktorého stopy sa tiahnu v čase do diaľky.

 

Sú chvíle, kedy pre našich blízkych, ktorí zomreli, žiaria do tmy sviečky. Ale i tak najjasnejšie svetlo – svetlo lásky – pre nich žiari v našich srdciach….

 

Elena

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301839x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív