Založ si blog

Príbehovanie 11. – Sú chvíle. . .

Každý z nás pozná straty.

Bolí nás smrť blízkych,  zrazu ich tu niet. Narážame na všetky tie každodenné prepojenia, také samozrejmé  – a zrazu také zbytočné. Stratou blízkeho sa mení náš dovtedy známy svet, už navždy sa mení.

Sú chvíle, kedy nás bolesť zo straty zasiahne tak silne, že prestávame myslieť, cítiť aj  kráčať. Stojíme na mieste, prestávame dýchať a čas sa neuveriteľne spomaľuje, akoby prestal plynuť. Ten pocit neskutočna sa objavuje zrejme pri každej strate, no akosi ľahšie sa vyrovnávame so stratou blízkeho, ktorý prežil dlhý život. U dieťaťa máme pocit intenzívnej straty – a zároveň hlbokej ľútosti, akoby ho ktosi okradol o veľkú časť jeho života. A nás o spoločný kus cesty s ním. Život mi ale pomohol pochopiť, že nemá význam porovnávať bolesť menšiu a väčšiu, je jednoducho bolesť. Myslím, že práve vďaka stratám a s nimi spojenej hlbokej bolesti začíname lepšie chápať aj cudziu bolesť a stratu, lebo už vieme presne o čom to je.

Tak či onak, či zomrel rodič alebo dieťa, či ktokoľvek iný, koho nesieme v srdci, naši blízki nám chýbajú. Premietame si v duchu nenaplnené predstavy a plány, čo všetko sme spolu ešte mohli zažiť – a jatríme si tým rany. V jednej chvíli si uvedomíme, ako popri všetkej tej bolesti nesieme v sebe aj dary  – to všetko, čo nám naši blízki zanechali ako posolstvo, čo nám pomohli pochopiť, akými ľuďmi nám pomohli sa stať.

A tak sa začneme na tieto dni, kedy si ich pripomíname intenzívnejšie ako po iné dni, aj tak formálne, dívať inak. S vďakou. Lebo boli. Lebo sme s nimi mohli prejsť kus cesty. To je vzácny dar.

 

Všechsvätých je aj pre mňa spomienkou na blízkych. Na to ako sme na nich spomínali spolu – stará mama v dlhom čiernom kabáte kráčala so mnou podvečerom cintorínom zaliatym stovkami svetiel. Vynorí sa mi jej láskavý tichý hlas a tá obrovská energia lásky, ktorú som tam už ako dieťa vnímala. Moju starú mamu volali pre jej láskavosť dobrou vílou, naučila ma ceniť si láskavé skutky.

Všechsvätých dnes sú pre mňa aj o sile rodu, o ťažkej ceste známych či neznámych predkov, ktorú museli prejsť, aby sme tu teraz boli my. O úcte, s ktorou na nich spomíname. A o hrdosti na svoj rod, ktorého stopy sa tiahnu v čase do diaľky.

 

Sú chvíle, kedy pre našich blízkych, ktorí zomreli, žiaria do tmy sviečky. Ale i tak najjasnejšie svetlo – svetlo lásky – pre nich žiari v našich srdciach….

 

Elena

 

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

special podcast pocuvajte Pravdu novy jzbt6t / Počúvajte Pravdu /

Po 20 rokoch v únii nemôžeme na ňu najmä nadávať, ak ju chceme zmeniť

04.05.2024 06:05

Európska únia sa môže a má kritizovať. U nás však kritika dosahuje absurdné rozmery.

Peter Pellegrini, Andrej Danko

Nebude to boj, ale permanentné napätie. Hlas a SNS sú znova na nože: Fico je ticho, aby koalícia prežila

04.05.2024 06:00

Hlasovanie o Fonde na podporu umenia tretíkrát presunuli. Dôvodom sú spory medzi SNS a Hlasom.

kalifát, demonštrácia, islamisti, moslimovia

Žiadať kalifát nie je trestné, tvrdia odborníci. Aj to je sloboda prejavu

04.05.2024 06:00

Možno zakázať demonštráciu, kde spochybňujú základné práva, alebo by to nebolo demokratické? V Nemecku riešia dilemu, ktorú vyvolalo zhromaždenie moslimských radikálov.

radnica, Banská Bystrica

Vzácny erb na najkrajšom slovenskom námestí sa na svoje miesto nevráti. Mesto má však náhradu

04.05.2024 06:00

Historický skvost zdobil banskobystrickú Radnicu na Námestí SNP viac ako dve storočia. Vlani na jeseň však odtiaľ mestský erb zložili a dnes je už isté, že na pôvodné miesto sa nikdy nevráti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9028746x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív