Založ si blog

Otvorene a verejne 11. – Pomôžu nám hliadky vo vlakoch pred vraždiacimi duševne chorými?

Útok vo vlaku vedie ku riešeniu v podobe posilnenia hliadok vo vlakoch

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/687269-nova-sns-nove-zvyky-dankov-poslanec-chce-menit-statnu-hymnu-odbornik-to-neodporuca-politolog-hovori-o-nezmysle/

Budem pragmatická a pripomeniem, že v priebehu pár mesiacov došlo k opakovaným útokom duševne chorých ľudí na nejakú nevinnú obeť. To všetko na Slovensku.

Na úvod podotýkam, že mojim cieľom nie je spustiť pohon proti duševne chorým, ale efektívnu pomoc pre nich. Duševná choroba nie je zlyhaním chorého človeka, ale spoločnosti, ktorá musí zaistiť jeho riadnu liečbu a ochranu ostatných členov spoločnosti pred jeho možným chorobným konaním.

 

Útok údajného schizofrenika vo vlaku na náhodnú obeť – študentku cestujúcu do školy – máme v čerstvej pamäti, tak ho ani nepopisujem.

Pozrime sa na ďalší z prípadov. Na cintoríne v Lučenci duševne chorý muž utĺkol pani, ktorá tam šla na hrob manželovi. Doslova ju umlátil, ako píše článok v linku

https://www.noviny.sk/krimi/806267-vrazda-priamo-na-cintorine-obetou-je-zena

O tom, že bol psychiatrickým pacientom – a nie v dobrom stave píše článok

https://www.noviny.sk/krimi/810249-prv-separoval-teraz-zabijal-diabla-vrah-z-cintorina-zavrazdil-zenu-kvoli-bohu

podľa neho páchateľ mal diagnostikovanú schizofréniu, no tvrdil, že je vyliečený. Začal mať ale divné reči, na jeho sociálnej sieti pribúdali zvláštne správy. „On povedal, že on už nemusí brať lieky, lebo pán Boh ho vyliečil a že pán Boh ho nominoval na tento svet, aby on spasil ľudstvo. V čom malo spočívať to spasenie? Že zabije diabla,“ povedala o útočníkovi Lučenčanka. Našiel si družku a chválil sa tým, že ho finančne podporuje. Ona mu mala zaplatiť aj bilboardy s takýmto obsahom. Aj svojej družke mal v to osudné ráno povedať desivé slová. „Povedal jej, že ide zabiť diabla,“ dodala obyvateľka z Lučenca.

Čo k tomu povedať? Pani družka zrejme tiež psychiatra mala urgentne vyhľadať.

Dôležité je, že páchateľ bol psychiatricky liečený schizofrenik, zjavne nebezpečný, lebo už predtým zaútočil na neznámu ženu a bol za to odsúdený na 4 roky, a zrejme poberajúci invalidný dôchodok – a nikto nezistil, že sa nelieči riadne.

 

Ďalší z prípadov bol stalkujúci duševne chorý, ktorý dlhodobo prenasledoval a nakoniec brutálne ubil ženu

https://www1.pluska.sk/regiony/pohreb-andrey-39-ktoru-dosekali-macetou-plakali-vsetci-aj-tvrdi-chlapi

Až neskôr vyplávalo na povrch, že vrah trpí bludovou poruchou, teda paranoidnou psychózou. Takýto človek má jednoducho povedané halucinácie, ktoré nedokáže rozoznať od reality.

Aj v tomto prípade bol už páchateľ psychiatricky liečený, dokonca mal byť za svoje vyčínanie stíhaný, ako uvádza článok v linku

https://www1.pluska.sk/regiony/prilepil-macetu-paskou-bicykel-vyrazil-andreou-ked-ho-odmietla-zacal-sekat/3

V uznesení sa spomína aj to, že už v minulosti bol obvinený a dokonca sedel vo väzbe za nebezpečné prenasledovanie práve Andrey. Obvinenia ho však zbavili pre nepríčetnosť. „Zo znaleckého posudku v uvedenej veci vyplývalo, že obvinený trpel závažnou duševnou poruchou a to bludovou, prejavujúcou sa prítomnosťou paranoidného a erotomanického bludu. Erotomanický blud spôsoboval, že sa snažil vynútiť si pozornosť a opätovanie lásky druhej osoby, pričom o tomto blude bol nevyvratne presvedčený a nepovažoval ho za chorobný produkt,“ píše sa v uznesení.

Takže páchateľ bol psychiatricky liečený paranoik, zjavne nebezpečný, lebo už predtým obťažoval tú ženu a nebol za to odsúdený len preto, že bol údajne nepríčetný. A tak podľa mňa mal byť dlhodobo a riadne liečený. Namiesto toho pobiehal spokojne, času prenasledovať obeť opätovne mal zjavne dosť, lebo zrejme poberal invalidný dôchodok – a nikto nezistil, že sa nelieči riadne.

 

Ďalší, málo medializovaný prípad popisuje článok v linku

https://www.startitup.sk/matku-zabil-14-ranami-sekerou-pila-a-bola-arogantna-on-je-dusevne-chory-hovori-vrahova-sestra/

Vrah trpel paranojami a schizofréniou.

Popri tom mal podľa článku i problémy s alkoholom. Prekážalo mu matkino chrápanie, tak ju utĺkol, ako sám povedal. Ale vraj bola arogantná a problémy s alkoholom mala i ním zavraždená matka, ako uviedla jeho sestra. Takže opäť podobný príbeh ako predošlé dva – poberal invalidný dôchodok, spokojne lumpačil a nakoniec vraždil.

 

No a tak by sme mohli pokračovať, napríklad článok popisujúci ako duševne chorá dcéra zavraždila matku

https://www.noviny.sk/krimi/672036-m-tva-zena-v-dome-miestni-obyvatelia-hovoria-ze-za-jej-smrt-moze-psychicky-chora-dcera

či psychicky chorá žena svoju dcéru

https://www1.pluska.sk/krimi/spisiacka-ktora-zavrazdila-dceru-pred-sudcom-lutovala-svoj-cin-otec-dievcata-jej-neveri

A v rokoch dozadu je viacero takýchto prípadov u nás aj v zahraničí.

 

Pozrime sa na situáciu vraždenia duševne chorými štatisticky. Výpovedný je článok v linku

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/155471-za-mrezami-je-mnozstvo-dusevne-chorych-ludi/

Z dvoch miliónov väzňov v Európe trpí najmenej 400-tisíc vážnou duševnou chorobou. Slovenské štatistiky som nenašla, no už predstava že by pätina väzňov u nás bola duševne chorá, je mrazivá.

Uvedené tri prípady ukazujú na problém. Je jeho riešením to, že sa do vlakov nasadí viac hliadok? Podľa mňa nie, lebo vyšinutí nevraždili len vo vlaku. Zhrňme tie tri vyššie uvedené prípady. Boli invalidizovaní – a tak poberali invalidný dôchodok a nemuseli sa snažiť pracovať, mali dostatok času. Namiesto dlhodobého a systematického odborného dohľadu nad stavom ich duševnej choroby a kontroly ich liečby sa duševne chorí páchatelia potĺkali medzi nami – a následne vraždili.

 

Za nutnú pokladám riadnu liečbu tých, ktorí sú diagnostikovaní ako duševne chorí. A tak sa pozrime, ako to u nás vyzerá v tomto smere.

Podľa článku

https://www.uniqa.sk/o-nas/aktuality/dusevne-choroby-su-2-najcastejsou-pricinou-invalidity-vyhladajte-pomoc-kym-nie-je-neskoro/

sú invalidizovaní duševne chorí ako druhí najčastejší,  je to teda častá príčina invalidizácie u nás.

Aj tento údaj teda potvrdzuje, že duševné choroby nie sú sporadicky sa vyskytujúce v našej populácii.

Duševných ťažkostí v populácii pribúda, ako hlása aj článok v linku

https://www.noviny.sk/slovensko/688498-pocet-ludi-vyhladavajucich-pomoc-psychiatrov-a-psychologov-rastie

Zato odborníkov nie, ako poukazuje článok v linku

https://zdravie.pravda.sk/zdrava-dusa/clanok/642412-slovensko-trapi-vazny-nedostatok-psychiatrov-a-psychoterapeutov/

na vyšetrenie čakáte cca 7 týždňov. Teda vraj u dospelých, u detí sú čakacie lehoty niekoľkomesačné.

 

Ale to pravdaže nie je všetko. A tak len pripomínam

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/738115-pacientom-so-schizofreniou-chyba-dolezity-liek-jeho-nahrada-nie-je-taka-ucinna

že ani liekov nieto. Prečo chýbajú lieky?  Článok v linku uvádza, že

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/693528-len-co-sa-jeden-objavi-v-lekarni-dalsi-opat-chyba-pricin-vypadkov-liekov-je-niekolko

problémy sú čím ďalej horšie a horšie. Každý týždeň niečo vypadáva, Príčinou je vraj výroba  a logistika, dávajú skôr na väčšie trhy. A predpokladám, že to vyvážanie liekov na trhy, kde sú drahšie ako u nás, ešte stále realizujú nejakí hajzlíci, vlastniaci lekárne.  Myslím, že tento problém mal byť u nás dávno rázne riešený, a dotyční majitelia lekární by nemali vlastniť na podnikanie ani kurín, nie to ešte lekárne.

A článok v linku ukazuje ďalší problém

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/691096-pacienti-su-po-odchode-z-nemocnice-aj-mesiace-bez-liekov-problem-je-v-predpisoch

predpisovanie liekov pri prepúšťaní z nemocnice bolo problémom – ošetrujúci lekár liečbu predpisoval na mesiac. Ak pacient potom potreboval ďalšie lieky, musel ísť na kontrolu k špecialistovi. Lenže čakacie lehoty sú veľké a dostať sa ku špecialistovi je skutočne problém, ľudia tak boli celé mesiace bez liekov.

Novela zákona odstránila aspoň tento problém a všeobecný lekár tak môže predpisovať lieky na pol roka.

 

Zhrniem to, na čo chcem poukázať – že by hliadky vo vlakoch problém vyriešili si nemyslím. Lebo zdekompenzovaný psychotik bude vraždi na ulici, v obchode, pri škole, kdekoľvek. Aj z uvedených prípadov bol vo vlaku jediný. Hliadky nech sa pokojne vlakmi premávajú, problémov je tam viacero, takže na škodu tam rozhodne nie sú.

Ale so psychicky chorými útočníkmi musíme robiť poriadok aj inak. Potrebujú pravidelný dohľad či sa liečia, pravidelné kontroly a v potrebnom množstve aj lieky, ktoré sú účinné.

Navrhujem, aby sa psychicky choré osoby – invalidizovaní psychotici – museli pravidelne hlásiť psychiatrovi. Termíny možno stanoviť vždy dopredu, tak to robia niektoré zdravotnícke zariadenia a funguje to. Napríklad Národný ústav endokrinologický mi už oznámil v SMS kontrolu na budúci rok na presný deň. Pritom aplikácia v mobile mu bude hlásiť, že má kontrolu na ďalší deň, aby nezabudol. Ak sa pacient na kontrolu nedostaví, pozastaví sa mu okamžite invalidný dôchodok. Bol by to výrazne motivačný faktor.

Psychotici by mali pri príchode na kontrolu mať odber krvi, aby lekár videl hladinu liekov – či ich pravidelne užíva. Nemožno sa spoliehať na duševne chorých, že budú lieky brať pravidelne. Ani na ich rodiny, že by dohliadli – tie na nich často kašlú, ako aj v prípade páchateľa z vlaku, otec pracujúci v zahraničí, matka odsťahovaná inde. Preto je potrebné pravidelne kontrolovať, či lieky užívajú, alebo vyrobiť dlhodobo účinkujúce depotné prípravky, aplikovateľné priamo pri kontrole psychiatrom.

Takéto opatrenia by podľa mňa pomohli podstatne znížiť riziko útoku zo strany duševne chorých ľudí.

 

Elena

 

K diskusii palenque  V tom s Vami plne súhlasím. Môžeme ale pre nich zaistiť pravidelné kontroly u psychiatra a potrebné lieky, ako píšem, tým sa riziko zníži.

 

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Charkov, vojna na Ukrajine

ONLINE: Zbane z USA už prúdia na Ukrajinu. Prejdú týždne, kým masívne ovplyvnia front

04.05.2024 07:10

Môže trvať týždne až niekoľko mesiacov, kým na Ukrajinu dorazí značný počet západných zbraní a vybavenia.

special podcast pocuvajte Pravdu novy jzbt6t / Počúvajte Pravdu /

Po 20 rokoch v únii nemôžeme na ňu najmä nadávať, ak ju chceme zmeniť

04.05.2024 06:05

Európska únia sa môže a má kritizovať. U nás však kritika dosahuje absurdné rozmery.

Peter Pellegrini, Andrej Danko

Nebude to boj, ale permanentné napätie. Hlas a SNS sú znova na nože: Fico je ticho, aby koalícia prežila

04.05.2024 06:00

Hlasovanie o Fonde na podporu umenia tretíkrát presunuli. Dôvodom sú spory medzi SNS a Hlasom.

kalifát, demonštrácia, islamisti, moslimovia

Žiadať kalifát nie je trestné, tvrdia odborníci. Aj to je sloboda prejavu

04.05.2024 06:00

Možno zakázať demonštráciu, kde spochybňujú základné práva, alebo by to nebolo demokratické? V Nemecku riešia dilemu, ktorú vyvolalo zhromaždenie moslimských radikálov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9028767x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív