Založ si blog

Keďže 4. – Ako klepnúť manipulátorom po pazúroch. . .

Médiá prinášajú manipulatívne články o dôchodcoch, na ktorých robíme čoraz viac.

Napríklad tento článok s drakonickým nápisom

https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/96110439-starnutie-obyvatelstva-poziera-coraz-viac-zo-statnej-kasy-pri-vydavkoch-na-dochodky-sme-vsak-stale-stedri

píše, že   Verejným financiám by uľavili nižšie výdavky na dôchodky, vláda sa však pravdepodobne vyberie inou cestou.

Autor toho paškvilu by mal vedieť jedno – dôchodky dostávajú ľudia preto, že najskôr vkladajú do dôchodkového systému odvody.

 

Tvrdo dodávam, že som nevidela ešte ani jediný článok o tom, koľko z tých 50 miliárd, čo chce vopchať do huby Ukrajincom teraz EÚ, by sme mali naskladať my Slováci. Miliardu, či viac? Dávame azda málo na Ukrajincov, ktorí sa povaľujú ako „utečenci“ u nás? Nebudú nám tie peniaze – tých 50 miliárd!!! – v rozpočte EÚ chýbať?

 

Druhou z vecí je, že lacné mzdy, ktoré niektorí politici vydávajú za našu prednosť, nás okrádajú dvojnásobne – nielen na aktuálnej životnej úrovni počas pracovného života, ale tiež na budúcom dôchodku.

 

Ale aj keď zostaneme na Slovensku, vieme problém výdavkov na dôchodky ľahko analyzovať.

Nie je predsa problém zrátať, kto si koľko na vlastný dôchodok navkladal. 

Iste, nie  všetci berú toľko, koľko vkladali. Ale som za to, aby naozaj dostali to, čo navkladali. Ak niekto ako živnostník platil odvody minimálne, niet dôvodu, aby sme mu prilepšovali na dôchodok navyše  z toho, čo tam navkladali ostatní. Sociálna poisťovňa nech poinformuje vkladateľov, koľko dostanú dôchodku, ak vkladajú minimálne odvody, a tým to končí. Každý je svojho šťastia strojcom.

Podľa na si na dôchodok vyrobíme za 16 rokov, takže nech ekonómovia zrátajú  a povedia verejne, Potom nevidím dôvod na takéto články, lebo ľudia na dôchodku budú každý spravodlivo čerpať iba z toho, čo tam majú navkladanú. Tá, ktorí si nenavkladajú dosť, popri dôchodku môžu pracovať. Alebo nemusia – je to ich problém, nech si ho riešia sami.

Pomáhať sa dá vtedy, keď máme niečo navyše – a nie v situácii, že vám nezostáva na primerané životní náklady. Ak si niektorí dôchodcovia nenavkladali dosť, môžu im prispievať ich vlastné deti, ak pracujú, pravdaže. Aby sme tu nemali filozofiu a prax, že pracuj a dávaj čoraz viac, a budeš dostávať čoraz menej. Lebo taký dôchodkový systém skutočne nepotrebujeme, a potom by bolo lepšie, ak by si každý ukladal tie odvody čo Sociálnej poisťovni posiela, na svoj vlastný účet.

 

Som skutočne za to, aby nám ekonómovia zrátali, koľko rokov pracujeme na vlastný dôchodok, ktorý by sme poberali napríklad dvadsaťpäť rokov, aj v akej sume si ho vypracujeme napríklad z priemernej mzdy. Aby sme vedeli, na aké dôchodky sme si vyrobili a je to len o výbere vlastných peňazí z toho štátneho. Prípadne by nám ich mohol štát, samozrejme so 6-% úrokom, dať naraz v hotovosti – a my si už budeme z nich po odchode na dôchodok svoje dôchodky financovať sami.

Potom nebudú môcť vznikať bludné články, pomaly o tom, akou sú dôchodcovia príťažou.

 

Elena

 

K diskusii  neúspešná  Mne sa nepáči, že sa na dôchodkovom systéme obohacujú špekulanti – platia mnohí živnostníci len minimálne odvody, ale potom sa im na dôchodku pridáva a doplácame na to všetci. veď nech SP zverejní informáciu s tabuľkou – toľko vložíš, toľko dostaneš – a vybavené.  Nech platia minimálne odvody, ale potom nech poberajú dôchodky v úmernej výške. A nech štát platí čestne 13. dôchodok všetkým rovnaký, a nie tým čo dávali najmenej, ho dáva najvyšší. Takto štát akurát podporuje špekulantov.

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Peter Pellegrini

Pellegrini: Hovoríme nie rušeniu právu veta, migračným kvótam, hovoríme áno mierovým inicatívam a solidarite v EÚ

01.05.2024 15:15

Na Sviatok práce, sa už nemusí hovoriť o vysokej nezamestnanosti, ale o potrebe dobrej práce za dobrý plat, uviedol budúci prezident Pellegrini.

Hrad / Likava /

Hrad Likava obnovia za milióny eur. Areál sprístupnia viac verejnosti, pribudne aj novinka

01.05.2024 15:15

Žilinský samosprávny kraj financie získal z projektu slovensko-českej cezhraničnej spolupráce.

Kyrgyzstan Summit CIS

Po masakre pri Moskve Putin vyháňa z Ruska Tadžikov. Mohol by podmínovať pevnú pôdu pod ich prezidentom?

01.05.2024 15:00

Občania Tadžikistanu majú veľký problém dostať sa cez ruské štátne hranice. Aké dôsledky môže mať nehostinnosť Ruska pre vývoj v ich krajine?

Čaňa

Po požiari príbytkov v Čani umiestnili v miestnej telocvični 45 ľudí vrátane 24 detí

01.05.2024 14:57

Obec podľa starostu zatiaľ mimoriadnu situáciu neplánuje vyhlásiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9020862x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie