Založ si blog

Svetlo v nás 2. – Kroky nádeje. . .

Nádej je omnoho pokornejšia ako viera, povedala Goodallová v Knihe o nádeji.

A ja som zauvažovala, že dnes sme omnoho menej pokorní ako kedysi. Máme aj o toľko menej nádeje?

Už len to ako nadradene sa tvárime oproti iným živým bytostiam, kedysi sme si uvedomovali vzájomnú prepojenosť oveľa viac. Cítime sa lepší a múdrejší v porovnaní s nimi, ale pritom ktoré zviera si dobrovoľne ničí zdravie  ako človek fajčením a alkoholom? V otázke partnerskej vernosti či ochrany mláďat by sme tiež mali veľký problém umiestniť sa v prvej stovke. Nehovoriac o prejavoch inteligencie typu „dať sa kúpiť, dať sa nalákať, dať sa manipulovať“.A čo tak otázka vedomého páchania zla a výroby zbraní na hromadné vraždenie?

Nuž, inteligentné správanie si predstavujem inak.

Stačí sa pozrieť ako pokazíme všetko pekné a čisté. Ako sme skomercionalizovali i Vianoce či Všechsvätých. Ako sme schopní zapredať vlastné srdce a dušu.

 

Nie je preto ľahké uchovať si nádej v dnešných časoch.

Podľa mňa kým viera je lúčom svetla koncentrovaným na jedno miesto (verím že niečo je alebo nie je), je nádej slnkom v duši. Pri viere verím, pri nádeji dôverujem.

Goodallová v Knihe o nádeji hovorí o preživších – o stromoch, ktoré dokázali prežiť zničujúcu udalosť – ako hruška, ktoré prežila pád dvojičiek s jedinou dolámanou vetvou a dnes je nádherným kvitnúcim silným stromom, či ako strom, ktorý prežil výbuch atómovej bomby v Nagasaki a Japonci ho považujú za posvätný.  Pripomína, že existuje ekologická úzkosť aj enviromentálny žiaľ, zatiaľ ho intenzívnejšie prežívajú tí, ktorí jasne pociťujú dopady nivočenia životného prostredia a klimatických zmien – ako  ľudia, ktorí museli v Paname opustiť svoje domovy na ostrovoch, kvôli vode stúpajúcej z roztopených ľadovcov, či Innuiti dnes čeliaci topeniu ľadovcov aj v zime. My zatiaľ spokojne sedíme na zadkoch a nespočetných autách, lebo kto už by dnes chodil verejnou dopravou, a spokojne sa prizeráme, ako lacný biznis nivočí životné prostredie.

Akí necitliví sme niektorí voči prostrediu, ktoré nás obklopuje a aj voči životnej realite a sami voči sebe – uvedomila som si i dnes ráno, Na fb bol záznam, ako sa niektorí vodiči štverali včera na Martinské hole,. Autami bez reťazí. a dokonca s  jeden aj v akýchsi letných botaskách.

 

Vianočný čas je spojený s nádejou. V tomto čase kedysi  dokonca mali utíchnuť vojnové bubny a zavládnuť dočasné prímerie, ale dnes už ani to akosi neplatí. Napriek tomu práve Vianoce sú časom pozerania sa na svet nielen rozumovo, ale aj srdcom. Sú časom zázrakov a časom silnej nádeje,..

 

Elena

 

P.S.: Ach, niečo krásne k dnešku – nádherné kone z Lendaku – prevzaté z fb Gorali

https://www.facebook.com/100005927137193/videos/1002426907482836?idorvanity=1100050026871821

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9016785x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie