Založ si blog

Rázne 6. – Rada pre rozpočtovú zodpovednosť nie je Rada múdrych. . .

Nie, ľutujem, naozaj nemôžem napísať čoho skutočne podľa mňa Rada to je, však by mi určite blog admin stopol.

To Indiáni kedysi mali Rady múdrych. A ak sa niečo podobá názvom, rozhodne sa to nemusí podobať kvalitou.

Takže zrejme je vám jasné po mojom úvode, že dnes som moju malígnu pozornosť zamerala na Radu pre rozpočtovú zodpovednosť. 

 

Vykvačili si názov, že sú lobisti budúcich generácií.  Ach, ja som limitovaná edícia Barbie na Slovensku a jeden z anjelov-buričov niekdajších, a nekvačím si to do záhlavia facebooku.  No ale budiž, keď to tam chcú mať, akurát dúfam, že od tých generácií majú nejaké poverenie.

A že sa neozvali hrdinovia budúcnosti za tú miliardu, čo EÚ lifruje každý mesiac na Ukrajinu. Však koľko z toho zacáluje Slovensko? Tie peniaze nám nechýbajú? Nože, nech nám naši experti vyrátajú, dokedy dokážeme ťahať takúto záťaž na našich krkoch.

Zaujíma ma pri tom ich argumentovaní, kde sú lobisti dnešnej generácie a minulých generácií. Lebo dôchodcovia v tomto štáte v drvivej väčšine čestne pracovali a odvádzali štátu nemalé odvody v pomere ku mzde. A aj terajšia generácia pracujúcich má právo dôstojne žiť.  Akosi mi to zaváňa medzigeneračným štvaním a dôverne známymi progresívnymi nápadmi. O chvíľu sa k tomu dostaneme.

 

Začnime tým poznaním, kto sa nám v tej Rade uhniezdil. 

Údajne vznikla ako nezávislý orgán v roku 2012. Zoznam jej súčasných členov aj s fotkami nájdete tu

https://www.rrz.sk/kto-sme/

Prosím,  dôsledne si všimnite nielen to, kde študovali, ale aj odkedy tam sú a kto ich tam navrhol. Skrátka o tej ich nezávislosti si myslím svoje.

No a po tom, ako prelúskate tie ich „nezávislé cesty“,  vám bude jasné, prečo vykladajú ako vykladajú.

Akosi stále kriticky vystupujú proti sociálnym štandardom obyčajných občanov, poviem v skratke cynicky.

Ako píše aj článok v linku

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/konflikt-medzi-penzistami-odbornikmi-dochodcom-vraj-pomoc-netreba-ti-odkazuju-neutocte?utm_source=fbINTERN&utm_medium=p1d&utm_campaign=fanpageP1d&fbclid=IwAR0lCxbqmPK0MoCk799wIRv_Fn_oPBeO7OMXVDAKgAak77kFel2pUcMQCSs

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť zverejnila na sociálnej sieti Facebook informáciu o tom, že penzisti neboli odkázaní na jednorazovú pomoc od štátu, ktorú dostali koncom roka.

Z ich najnovších hlášok na facebooku napríklad zacitujme, že popri príjmoch dôchodcov aj zvýšenie výdavkov na zdravotnú starostlivosť im leží  v žalúdku.

Sú skrz-naskrz nezávislí, poviem vám. Ibaže – videli ste čo len jedinú správu o zlom stave rozpočtu od týchto odborníkov od roku 2020 až do odchodu bývalej vlády? Márnosť, tí dobre hospodárili, čo? 

 

Tak sa pozrime, ktože nám to vykladá, aby sme zasa raz práve my, obyčajní občania, šetrili na nás a na našich rodičoch.

Podľa zákona č. 493/2011 Z. z. ÚSTAVNÝ ZÁKON z 8. decembra 2011 o rozpočtovej zodpovednosti bola ustanovená táto Rada

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2011/493/

Tieto tri mená tam svietia v podpise pod ním Ivan Gašparovič v. r., Pavol Hrušovský v. r., Iveta Radičová v. r.

A hej, Rada je právnická osoba, nezisková organizácia. Ich príjem podľa zákona cálujeme zo štátneho.

Kancelária rady hospodári podľa rozpočtu príjmov a výdavkov. Výdavky Kancelárie rady sú financované z rozpočtu Národnej banky Slovenska; tieto výdavky sa Národnej banke Slovenska bezodkladne uhradia zo štátneho rozpočtu, ak o to Národná banka Slovenska požiada Ministerstvo financií Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo financií“).

Nuž, myslím, že ozajstní ekonomickí experti by mali byť schopní zarobiť si na seba a radiť nám zadarmo, čo poviete?

 

No a teraz sa pozrime, aký má táto Rada príjem. Či by možno nemohli začať šetriť radšej od seba, ako od nás. 

Článok v linku k platom uvádza, že

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/konflikt-medzi-penzistami-odbornikmi-dochodcom-vraj-pomoc-netreba-ti-odkazuju-neutocte?utm_source=fbINTERN&utm_medium=p1d&utm_campaign=fanpageP1d&fbclid=IwAR0lCxbqmPK0MoCk799wIRv_Fn_oPBeO7OMXVDAKgAak77kFel2pUcMQCSs

„Nepáči sa nám, ak napríklad šéf Rady podľa medializovaných informácií poberá mesačne viac ako 10-tisíc eur, vraj je to konkrétne až 14-tisíc eur mesačne, a pritom Rada kritizuje vysoké dôchodky,“

Už len na základe týchto údajov by veru sami na sebe šetriť mohli, aké prekvapenie, že?

Ale pravda je možno vo hviezdach, a možno v štatistikách. Pozrite – sú to údaje, ktoré sú z ich vlastných výročných správ, publikovaných na ich stránke

v roku 2020 ich mzdové prostriedky boli vo výške 652  136 eur, v roku 2024 sú vo výške 1 899 709 eur.

Popri tom majú aj granty a transfery – v roku 2020 boli  vo výške 1 417 295 eur, v roku 2024 sú uvedené vo výške 4 232 644 eur,

a tiež príjmy z transakcií s finančnými aktívami a finančnými pasívami v roku 2020 tvorili sumu 162 951 eur, v roku 2024 je to 321 867 eur.

Podotýkam, že tá rada má podľa zákona troch členov, ale skutočne netuším, koľko sekretáriek a asistentiek si pribalili. Majú podľa dostupných informácií viac ako 25 a menej ako 49 zamestnancov. Takže riadny kolos vyrobili.

Pozrite ako pracovnú  silu zháňali inzerátom

https://www.profesia.sk/praca/kancelaria-rady-pre-rozpoctovu-zodpovednost/O4744763?search_id=09d01905-7e36-4176-a97d-04ed1c55be58

V linku si viete pozrieť aj náplň práce.

Ako píšu  Mzdové podmienky (brutto)
1 850 EUR/mesiacMzda po skúšobnej dobe od 1850 eur, v závislosti od skúseností a kvalít uchádzača. Možnosť bonusov vo výške aj viac ako 2 platov ak urobíte niečo významné. Kvalitu uchádzača vieme férovo oceniť.

Zamestnanecké výhody, benefity

• Vysoko motivačné bonusy naviazané striktne na plnenie úloh, ktoré posúvajú fungovanie inštitúcie dopredu
• Teambuildingové aktivity
• 5 dní dovolenky nad rámec Zákonníka práce
• Sick days
• Rekreačné poukazy
• Príspevok na III. pilier

 

Nože, pozrite sa ľudia v štátnej správe, či máte takéto výhody. Pozrite sa predavačky, robotníci, smetiari, kto nám to tu radí, ako my máme šetriť sami na sebe a na svojich rodičoch.

Takže svojej sekretárke či sekretárovi bez mihnutia oka aj dva platy navyše jednorazovo prihodia. Ale dôchodcom živoriacim v tomto štáte zo 600 eur mesačne závidia aj to málo, žo im táto vláda pred Vianocami pridala.

 

No a tomuto údaju nerozumiem, mohli by mi ho vysvetliť tí naslovovzatí ekonomickí experti 

Prebytok (+)/schodok (-) KRRZ (ESA 2010) za rok 2021 mínus 379 519 eur, v roku 2022 mínus 96 588 eur. Hádam len experti nevyrobili v tej svojej inštitúcii dlh? Ak áno, potom nerozumiem, prečo by nám všetkým mali radiť ako máme hospodáriť zodpovedne v tomto štáte. 

 

Aj zmluvy zverejnené tam nájdete v linku

https://www.rrz.sk/zmluvy-faktury-objednavky/?strana=2

nejdem ich komentovať zoširoka, názor na ne si urobte sami.  Ale som si istá, že fotenie člena RRZ za 350 eur na objednávku je riadne úsporné, ktorá štátna inštitúcia si môže dovoliť také niečo?

Letenky, ubytovania na výjazdových poradách v hodnote vyše 7200 eur za jeden výjazd…

Úsporne to vedú chlapci…

 

A pozrite sa, ako táto vydarená organizácia šetrí sama na svojich nákladoch, aby nám išla všetkým príkladom – tu si viete stiahnuť a pozrieť tie informácie

https://www.rrz.sk/rozpocet-kancelarie-rady-pre-rozpoctovu-zodpovednost/

takže

v roku 2020 mali na dopravné 124 eur, na rok 2024 majú dopravné 8250 eur,

v roku 2020 mali cestovné náhrady 4151 eur, v roku 2024 ich majú 122 000 eur,

v roku 2020 mali na materiál 20 443 eur, v roku 2024 je to 229 650 eur,

v roku 2020 mali na nájom 27 563 eur, v roku 2024 je to 196 300 eur,

v roku 2020 mali na údržbu 2761 eur, v roku 2024 to je 18 000 eur,

v roku 2020 mali na energie, vodu a komunikácie 20 773 eur, v roku 2024 ide o čiastku 52 750 eur,

v roku 2020 mali na služby 346 114 eur, v roku 2024 je to 897 575 eur.

 

Skromnosť nadovšetko, však? To sú tí, ktorí nám radia, ako máme šetriť sami na sebe…

 

Takže táto vláda by sa mala rozhýbať k činu, a túto prebytočnú a neúsporne z našich daní peniaze žerúcu inštitúciu bezodkladne zrušiť.

 

Elena
K diskusii  mirius, palenque  Plne chápem, že pri vašich schopnostiach vám robí problém pochopiť nielen to, že neriešim štátny rozpočet, ale Radu, a zrejme ste nepochopili ani ich vlastné štatistiky, ako rozšafne hospodária s našimi peniazmi oni sami. Veru, keby všetci mali taký rozsah chápavosti, mohli by nás okrádať, kým peklo zmrzne.
jeset  Máte smolu, tie fakty, ktoré o nich píšem, si nevyžadujú ekonomickú expertnosť.  Môžeme sa spolu so „skutočnými odborníkmi“ aj verejne pozrieť, ktoráže zo štátnych inštitúcií si mohla dovoliť takýto raketový rast výdavkov na svoj chod? Kristepane, ľuďom na úradoch aj kanvice na čaj pobrali, aby „šetrili“. V školách a na pracoviskách ssa teplota znižovala, a Vy mi tu budete tliachať o „skutočných odborníkoch“ s tým, čo som uviedla ako fakty o ich „šetrení“?!!! Že sa nehanbia takto sproste priživovať na ľuďoch, ktorí pracujú.
Stredoslovenský Bača je úplne jedno, ako si nazvú zamestnancov, ide o ich počty, v pracovnom inzeráte popisujú dve osoby v kancelárii plus brigádnika…
Nuž, diskutéŕi, podľa mňa rozhodne nie je v poriadku, ak niektoré inštitúcie platené štátom takto plytvajú. A toto je inštitúcia, ktorá nám má vykladať ako treba šetriť? Nech začnú od seba.
A myslím, že by úplne stačilo požiadať o informáciu, koľko sa v inštitúcii minulo na odmeny  a „vysoko motivačné bonusy“ za rok 2020 trebárs a nasledujúce tri roky…
mirius  Odborníci v tej Rade nie sú ako Leninova múmia, že ju nemožno kritizovať, lebo by to k ničomu neviedlo. Ich kritizovať možno, s nádejou, že sa niečo zmení – a moja kritika je úplne konkrétna, že nehospodárne narábajú s peniazmi štátu. V situácii, keď v mnohých štátnych inštitúciách zamestnanci doslova živoria, lebo treba uberať úradníkov –  a prácu odídeného rozdelia tým zvyšným. Nemajú ohrievače, teplata je na pracoviskám znížená, žiadne kanvice na čaj a mikrovlnky na zohriatie obedu.  Krucinál, a títo sa rozrastajú ako mor, na fotenie takéhoto radcu dajú 350 eur, náklady im násobne rast vo všetkých oblastiach, ako som dala v článku. Veď sa spamätajte. Keby platili firmu zo svojho, určite by takto nešafárili…
Pre mňa po tých zisteniach nie sú nijakou ani morálnou a ani odbornou autoritou, ktorá by nám mala rozdávať všetkým rady ako máme šetriť na sebe. A už vôbec to nemajú čo vykladať dôchodcom, ktorých dôchodky sú v pomere k západným cenám a životnýcm nákladom so západnými dôchodkami neprovnateľné.

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

SND, Slovenské národné divadlo

Nazval ich duchovnými bezdomovcami. Poprední umelci žiadajú od Fica ospravedlnenie

30.04.2024 18:40

Ak požadujete slušnosť, začnite ako premiér od seba. Vyzývame Vás, ospravedlňte sa,“ adresovali umelci Ficovi.

česko, nemocnica, covid, koronavírus

Ďalšie zadlžovanie nemocníc: Poslanci Úradu pred dohľad novú kompetenciu neschválili

30.04.2024 18:10

Do parlamentu novelu predložili opoziční poslanci Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay zo strany SaS.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9019739x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie