Založ si blog

Rázne 9. – Budeme bez ústavne garantovaného práva na hotovosť – alebo bez EÚ?

Život sa niekedy posunie do takej polohy, že začíname úplne jasne vidieť, že máme iba dve možnosti.

Jednu z nich si musíme zvoliť skôr či neskôr.

A tak váhame a uvažujeme, ktorá z nich je pre nás tá pravá.

 

Otázka toho, čo je pre nás v živote pravé alebo kto je pre nás v živote pravý, je zásadná. Ak to nerozlíšime včas, putujeme nepravými možnosťami a nesieme na svojich pleciach dopady tých rozhodnutí. Rozpoznateľné sú podľa jedného a toho istého vzorca – krátkodobo na začiatku dobre, potom čoraz viac problémov. Aj napriek vašej neviem akej snahe to jednoducho nejde. Iste, zbierame nimi skúsenosti, aby sme sa utvrdili v poznaní, že to nie je to pravé.  Až dovtedy, kým si uvedomíme, čo je pre nás tou správnou voľbou, a čo či kto k nám naozaj patrí. Tak je to v živote každého z nás. A tak je to aj v živote národa.

No tak si kladiem otázku, či je pre nás EÚ tým pravým partnerstvom.

 

ECB prišla so žiadosťou, aby Slovensko vypustilo z ústavy právo na hotovosť, ako píše článok v linku

https://e.dennikn.sk/3777525/ecb-chce-aby-slovensko-vypustilo-pravo-na-hotovost-z-ustavy-prekrocilo-svoju-pravomoc/

Ako uvádza samotná stránka EÚ,

https://euractiv.sk/section/bankovnictvo/news/komisia-uz-presetruje-ustavne-pravo-na-hotovost-moze-nam-hrozit-pokuta/

začala aj eurokomisia preskúmavať toto naše právo. No môžem vám povedať dopredu, aký bude výsledok, všakže? A predstavte si, ako ten článok píše

ak eurokomisia dôjde k rovnakému záver ako Európska centrálna banka, Slovensku môže hroziť žaloba aj vysoká pokuta. Banka, ktorá inak podporuje dostupnosť hotovosti, tvrdí, že na takýto krok nemalo Slovensko kompetencie.

Ak sa Európska komisia stotožní s názorom banky, Slovensku bude hroziť ďalšie konanie o porušení povinností (infringement) spojené s pokutami. k vláda členskej krajiny porušuje európsku legislatívu alebo jej základné hodnoty, EÚ môže reagovať vysokými pokutami, zmrazením eurofondov alebo odobratím hlasovacích práv. Všetky tieto rozhodnutia môže vláda v teórii ignorovať.

Povedzme si rovno – načo by nám bol spolok, ktorý by sa k nám správal takto, lebo chceme právo na hotovosť mať zakotvenú ústavne?

Argumentujú tým, že vraj EÚ proti právu na hotovostné platby nie je, ale slovenské orgány nemajú na prijímanie takýchto pravidiel právomoc, keďže sme členom Európskej únie.

Navyše, existujú európske pravidlá, ktoré používanie hotovostných platieb ochraňujú:

  • Primárna a sekundárna legislatíva stanovuje eurobankovky a mince ako zákonné platidlo.
  • Na to nadväzuje odporúčanie Komisie (2010/191/EÚ) o rozsahu a účinkoch euromincí a eurobankoviek ako zákonného platidla. Okrem iného hovorí o povinnom akceptovaní euromincí a bankoviek ako platidla.
  • Aj na základe tohto odporúčania Súdny dvor EÚ v rozsudku z 26. januára 2021 (C-422/19, C-423/19) potvrdil, že pojem „zákonné platidlo“ sa vzťahuje okrem iného na zásadnú povinnosť akceptovania eurobankoviek a euromincí na účely platby.

Okrem toho Európska komisia 28. júna 2023 navrhla nariadenie o eurovej hotovosti ako zákonnom platidle, ktoré by do sekundárnej legislatívy záväzne prenieslo pravidlá, týkajúce sa eurobankoviek a euromincí.

Nuž, podľa mňa sa hovorí o zákonnosti europlatidla, nie o zákonnosti platenia hotovosťou.  A jedného dňa môžu vyhlásiť, že europlatidlo je zákonné platidlo, ale bude v digitálnej podobe. 

Som za to, aby sa v slovenskej ústave toto právo platiť hotovosťou zakotvilo jednoduchou vetou, že máme právo platiť hotovosťou. Žiadne výnimky, žiadne zamotávačky. Lebo kecy o tom, ako sa tak môžu prelievať čierne peniaze, sú nezmyslom. Už vidím, ako niekto donesie načierno nakšeftované peniaze v kufri do Tesca na nákup. Kadejaké lumpi určite majú spôsoby na vyčistenie tých peňazí,  a nie sú odkázaní na platbu hotovosťou. Ústavná garancia platidla podľa mňa znamená, že ak sa nebodaj zmení euro na digitálnu menu, potom naše právo platiť hotovosťou bude znamenať naše právo zaviesť späť vlastné platidlo na Slovensku.

 

Ďalším z aspektov, ktorý by sme mali vziať do úvahy je skutočnosť, že sme rovnoprávni členovia spolku, nie otroci. Ak si dáme do ústavy niečo, čo je v rozpore s ich postojom, to by som pochopila, že sa im to nemusí páčiť. Ale ak nám bránia v našom ústavnom práve rozhodovať slobodne, hoci  tvrdia že je to v súlade s tým čo údajne chcú, a nič bez súhlasu EÚ by sme si do slovenskej ústavy nesmeli vložiť, tak potom je to spoločenstvo na spôsob hodne nezdravého vzťahu. Lebo povedzme si pravdu – sú vzťahy, ktoré nás môžu obohacovať, robiť z nás lepších ľudí a rozvíjať náš potenciál v zmysle nášho životného poslania a najlepších možností, ale sú aj vzťahy, ktoré nás iba ťahajú ku dnu, v tom lepšom prípade brzdia, zažívame v nich nepohodu a strácame v nich energiu na konflikty.

 

Ak ste vo vzťahu, ktorý nie je ten pravý, začnete skôr či neskôr uvažovať o tom, čo sa deje. Narážate na rozpory a začínate si uvedomovať nesúlad. Kladiete si otázku, či by ste mali v tom vzťahu zostať – hoci v skutočnosti by človek mal odísť vo chvíli, keď si tú otázku položí po prvý raz. Postupne začínate vidieť čoraz jasnejšie, lebo nepravé vzťahy sú v štýle „keď to nejde, tak to nejde“, nech to skúšate koľkokrát chcete. A potom vám v jednej chvíli dôjdu všetky tie rozpory, aj to ako sa už dlho snažíte chodiť v kabáte, ktorý nie je váš. Nepasuje na vás – a v jednej chvíli si uvedomíte, že vaše priority sa nedajú zlúčiť, a že musíte odísť, ak chcete konečne začať chrániť sami seba.

Asi tak.

 

No tak bilancujem – je toto pravé partnerstvo?

50 miliárd pre Ukrajinu  ako DAR od EÚ za 4 roky. Plne súhlasím s Orbánom, že

https://www.aktuality.sk/clanok/zSg8fqD/brusel-nemoze-dat-peniaze-madarov-ukrajincom-vyhlasil-viktor-orban-po-dohode-eu-o-pomoci-ukrajine/

Brusel nemôže dať peniaze Maďarov Ukrajincom, vyhlásil Viktor Orbán po dohode EÚ o pomoci Ukrajine

A 50 miliárd za 4 roky EÚ plánuje dať Ukrajine ako nečlenovi spolku? Mne to jednoducho nedáva zmysel – to ako keby som ja chcela od spolku rybárov, aby ma financovali. Však ak chce niekto robiť charitu, nech dáva za svoju krajinu, a nenúti na takúto skladačku i nás. Predpokladáte, že by vojna mala trvať ešte štyri roky – alebo plánujeme budovať Ukrajinu namiesto Slovenska? Nie, nemám pocit, že chcem zachraňovať a budovať drahúUkrajinu v situácii, keď jej vlastní občania sú pohodlne povalení v iných krajinách, či povykujú po uliciach u nás za našu demokraciu. Veď my máme kde investovať,  aj u nás doma treba kadečo budovať.

Koľko z tých  úniou darovaných peňazí by malo zaplatiť Slovensko – nejaké 3 -4 miliardy? Ako by to dopadlo na našu životnú úroveň? Na energie sa prispeje len tým nepracujúcim a ostatní ponesú dopady ich zvýšenia? Nebudú sa zvyšovať dôchodky, platy, prídavky na deti, a podobne, len formálne úpravy o pár centov či eur? Lebo musíme zachraňovať drahúUkrajinu, ktorej občania sa u nás zadarmo rekreujú?

A mimochodom, už nám Gréci vrátili to, čo sme sa im pozaručovali? Veď sme si požičali, aby sme im mohli pomáhať. Alebo je to tiež dar pre nich a nevracačky, nevracačky? A my dokedy ten dlh na nich za nich budeme splácať?

Ako vtipne spomína článok v linku,

https://www.ta3.com/clanok/917755/patnast-rokov-s-eurom-slovensku-prinieslo-vyhody-aj-nevyhody

Ani sa nečudujem, že ho Česi nechcú   https://www.irozhlas.cz/ekonomika/pruzkum-euro-cesi-odmitani_2401210600_hof

 

Nestrácajte čas, aby ste ma strašili rečami, ako by sme ekonomicky padli v prípade vystúpenia z EÚ. Nuž, museli by sme sa dočasne uskromniť, ale tak to jednoducho chodí v živote, že ak sme vliezli do nesprávneho vzťahu, potom platíme i pri odchode z neho dočasnou nepohodou a dočasnými ťažkosťami pri odchode. Ale na druhej strane, pozrime sa na tie výhody.

Spakovali by sa Ukrajinci, okrem tých pracujúcich. Tí v štýle „všetko zadarmo“ by pochopili, že ruže im už u nás nepokvitnú – ušetrili by sme.

Spakovali by sa aj aspoň podaktorí z tých, ktorí vykrikovali pred voľbami, že odídu, ak vyhrá Fico – a teraz postávajú v uliciach, akoby im spoje porušili. A jeho by chceli radšej vyšupovať do Ruska najnovšie. Nože, moji zlatí, Fico vás nenútil dávať také vyhlásenia – sami  dobrovoľne ste ich vykladali – tak teraz dodržte slovo, a všetci predvolebne sľubujúci bežte kadeľahšie. S tabuľkami Korčok na hrad postávate v uliciach – však voľby budú o dva mesiace, tak tam prezentujte svoje názory. A som zvedavá, čo budete vystrájať, keď ten váš Korčok nevyhrá. Lebo to, čo o ňom Zoroslav Kollár uvádza, je hodne výpovedné. Pre mňa je nedôveryhodný.

Vďaka odchodu z EÚ by sme iste zasa získali aj naše civilné letisko Sliač – ušetrili by sme kopec peňazí aj na tom, čo teraz do spojenectva investujeme. Neplatíme im náhodou ešte aj spotrebované palivá?

Určite by sa našlo tých výhod ešte podstatne viac.

Mali by sme o nich začať uvažovať.

 

Lebo čoskoro bude Slovensko postavené pred dilemu, či vypustí zo svojej ústavy garanciu hotovosti.

 

 

Elena

 

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Rómske deti / Rómovia / Róm /

Prieskum: Žiaci z marginalizovaných rómskych komunít by sa podľa 60 % Slovákov mali vzdelávať oddelene

05.05.2024 20:02

Prieskum CEEV Živica a Teach bol uskutočnený v spolupráci s prieskumnou agentúrou Focus vo februári 2024 na vzorke 1025 respondentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,860
Celková čítanosť: 9031744x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív