Akotak 7. – Pamätník banderovských zločinov v Poľsku. . .

Poliaci odhalili pamätník, ktorý má pripomínať zločiny banderovcov voči poľskému obyvateľstvu v časoch druhej svetovej vojny.

Písala som o Volyni opakovane v blogu, a nejdem zoširoka udalosti teraz analyzovať opäť – aspoň jeden ďalší link pridám, aby sme si pripomenuli, čo banderovci vystrájali.

https://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/7215-sokujici-zabery-proc-chteji-volynsti-cesi-z-ukrajiny-zpet-domu-podivejte-se-na-fotky-a-pochopite.htm

Vence z detí, pribitých na stromoch – podľa mňa nijaký normálny človek nemôže urobiť niečo také, len ťažkí psychopati.

 

Jedno je isté – brutálne, neľudské vyvražďovanie Poliakov vo Volyni bolo jednoznačne genocídou. Snahou banderovcov bolo zlikvidovať poľské obyvateľstvo na volynskom území.

Po krutom vyvraždení desaťtisícov obyvateľov poľského pôvodu sa Poliaci rozhodli pre pomstu, vypálili tri dediny s ukrajinským obyvateľstvom. Počty mŕtvych na oboch stranách sa podľa rôznych zdrojov rôznia – je však isté, že konflikt spôsobili Ukrajinci, že na poľskej strane bolo násobne viac mŕtvych a aj brutalita odvetných akcií zďaleka nedosahovala brutalitu banderovského vyčínania. Jedna aj druhá strana ale páchala zločin na civilnom obyvateľstve,  Osobne som presvedčená, že vina za masakre oboch strán padá na hlavu banderovcov, lebo práve oni svojim vyčínaním vyvolali pomstivé správanie Poliakov.

 

Poliaci sa s minulosťou Volyne vyrovnávajú ťažko. Kto by aj nie – pri pohľade na tie fotodokumenty s utýranými ľuďmi som i ja presvedčená, že banderovcov mali vtedy verejne popraviť všetkých do posledného.

Ako uvádza článok v linku

https://www.teraz.sk/zahranicie/morawiecki-na-urovnanie-s-ukrajinou-tre/727520-clanok.html

pred rokom poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že pre úplné urovnanie vzťahov medzi Poľskom a Ukrajinou je potrebné exhumovať a dôstojne pochovať všetky obete takzvaného volynského masakru

A teraz Poliaci odhalili pomník obetiam banderovského besnenia.

Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=122156876066113908&set=a.122093321192113908

 

Ukrajincom sa ale pamätník nepáči, že vraj uráža národné cítenie Ukrajincov,  ako píše článok v linku

https://standard.sk/716926/ukrajincom-sa-nepacia-nabodnute-detske-hlavy-kritizuju-pomnik-obetiam-volynskeho-masakru

a udržuje nenávisť.

Ukrajincom by sa určite hodilo, aby sme pozabúdali na tie zločiny a oni by mohli svetu prezentovať Banderu ako národného hrdinu, niečo na spôsob Jánošíka, keď už nie Buddhu.

 

Nuž, vedela by som veľmi ostro komentovať ukrajinských nacionalistov a aroganciu ich reakcie.  Ale radšej dám len takto – Ukrajinci majú národné cítenie – a Poliaci kopy mŕtvych, brutálne povraždených – aj detí tehotných žien a starých ľudí. Ukrajinskí fašisti im ukradli ich život a utýrali ich.

NIkdy nesmie ľudstvo zabudnúť na tieto  výčiny fašistov a ich nevinné obete, ako hovorí aj tento pamätník, ktorý hlása nápis – Ak by som, Bože, zabudol na nich, zabudni, Bože, na mňa. 

 

 

Zdroj: https://www.krajskelisty.cz/stredocesky-kraj/7215-sokujici-zabery-proc-chteji-volynsti-cesi-z-ukrajiny-zpet-domu-podivejte-se-na-fotky-a-pochopite.htm

 

 

Prezident poľského Inštitútu národnej pamäte Karol Nawrocki v reakcii na Ukrajincov zdôraznil, že pomník je adekvátny historickým udalostiam a Poliaci majú právo uchovávať svoju históriu.

Aj my by sme mali mať pamätník postavený, na pamiatku obetí.

Nuž, nedokázali si Ukrajinci priznať historickú vinu a zločiny svojich predkov, lebo i teraz je tam fašizácie viac ako dosť.

 

A vidieť i zvláštnosti morálnych hraníc u mnohých z nich, nepáči sa mi ich správanie. Koľkí z nich sú skutočne utečenci pred vojnou, a koľkí len využili príležitosť? Je výsmech, že spokojne chodia na Ukrajinu na dovolenku a na návštevy príbuzných, a my sa im skladáme na pohodlný život.  Prečo nemáme zverejnenú informáciu, v akej sume im posiela Slovensko mesačne elektrinu? Však to ide z našich daní a odvodov. Veľmi pekne to vystihol článok v linku

https://www.hlavnydennik.sk/2024/07/21/nasi-mili-susedia-zastavili-nam-ropu-a-teraz-pytaju-elektrinu

Je im teplo,  – teplo spôsobilo zvýšenie spotreby energie a preťaženie elektrickej siete, keďže klimatizačné a chladiace jednotky fungujú. Úrady zareagovali na súčasnú situáciu postupnými výpadkmami prúdu v celej krajine. The New York Times nazvali masívne výpadky elektriny „predzvesťou toho, čo príde túto zimu“, keďže Ukrajina pravdepodobne nebude mať čas na opravu elektrární.

A tiež Kyjev rokuje s EÚ o zrušení obmedzení na dovoz elektriny (v súčasnosti je limit stanovený na 1,7 GW). Ukrajina požaduje, aby jej Západ odovzdal náhradné diely zo starých elektrární.

No však čo by zadarmo nepúšťali klimatizácie naplno? Viete koľko elektriny od nás teraz berú? Podľa komentu v diskusii pod článkom  V tejto chvili odchadza od nas na Ukrajinu prakticky cely vykon jedneho bloku Jaslovskych Bohunic, cez obed odchadzal vykon oboch… 

A ešte sa im máli – a pokrikujú, že chcú viac. Nám odstavili plyn, ale elektrinu zadarmo sa nehanbia pýtať od nás, a ešte aj náhradné diely na elektrárne. Nuž, nech sa prestanú povaľovať a opaľovať na plážach a opravujú si elektrárne.

 

Akosi čoraz viac ľutujem, že máme za susedov Ukrajincov.

 

 

Elena

 

 

Ale čo 11. – Útoky šialených strelcov na školách?

16.10.2024

Článok v linku píše o tom, ako záchranárov školia na zásahy v prípade útoku šialeného strelca v školskom prostredí https://uzitocna.pravda.sk/vzdelavanie/clanok/726970-hrozi-utok-ozbrojeneho-sialenca-na-skole-aj-u-nas-su-zachranari-schopni-v-takychto-podmienkach-vobec-zasahovat/ Tie bombové vyhrážky maniak z Ukrajiny alias „Máňo“ prestal posielať, asi ho už [...]

S pravdou 3. – Zelená energia na slovenský spôsob. . .

16.10.2024

Ach, elektrárne so zelenou energiou ľudí oslovujú. Prispejte na poplatku za elektrinu, či aspon súhlaste, že akože prispievate podľa toho, ktorá energetická sústava je vašim dodávateľom. Záchrana planéty ako vyšitá… Ale ak ste ako ja, už vám volať nebudú. Teda nie že by som na telefonujúcich bola zlá a odmietavá, kdeže. Napríklad keď mi volali kedysi s [...]

S pravdou 2. – Otázky, na ktoré nemáme odpoveď. . .

15.10.2024

Dolinková odchádza s nálepkou neschopnosti a manažérskeho zlyhania – napriek jej zastierajúcim kecom o úteku pred Kotlárovou správou – pomenovali aj mnohí politici, že neurobila kopec vecí, ktoré urobiť mala. Podľa mňa jej hlavnou chybou v závere bolo, že si neurobila poriadok s Druckerom – lebo on sa akosi poplietol a vyjadruje sa odušu ku zdravotníctvu [...]

Zelenskyj, Meloniová, Michel

ONLINE: Kyjev odmieta, že chce jadrovú bombu. Hovorí o nejadrovom odstrašujúcom strategickom balíku

18.10.2024 06:40

Nejadrový odstrašujúci strategický balík, ktorý by chcela mať Ukrajina na svojom území, môže zahŕňať rakety schopné strieľať až za Ural.

Nemecko, fabrika, nemecký priemysel

Nemecká ekonomika padá na kolená. Čo vylieči "chorého muža Európy"?

18.10.2024 06:00

Motor európskej ekonomiky sa zadrhol. Nemecké hospodárstvo je v dlhodobej recesii a nedarí sa ho oživiť.

SR vláda 46. zasadnutie BAX

Taraba má plán na medvede, chce viac zasahovych tímov. Bude to efektívne posilnenie či skrytá regulácia?

18.10.2024 06:00

Najkritickejšia situácia je v Žilinskom kraji, ale aj v okolí národných parkov.

Joe Biden

Do Berlína pricestoval prezident USA Joe Biden, stretne sa so Scholzom

17.10.2024 22:43

Piatkové stretnutie so Scholzom bude prvou bilaterálnou návštevou Bidena v Nemecku od začiatku jeho funkčného obdobia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,982
Celková čítanosť: 9534505x
Priemerná čítanosť článkov: 3197x

Kategórie

Archív