Založ si blog

Naozaj 10. – Pačmagy. . .

Svet by bol lepší bez nich – povedala som Zámeru sveta tvrdo.

Nejaký bezohľadný magor zrazil v pondelok večer okolo deviatej mačičku v Štítniku. Neviem čo za čvargu to tam bolo na návšteve u niekoho. Ktovie či ešte aj vyžraté nemal, keď tak jazdil.

Veterinárna liečba nepomáha, zajtra mačičku utratia. Nuž, tak tomu, kto ju zrazil, prajem aby všetka bolesť a utrpenie toho zvieraťa prešla na neho a jeho rodinu.

Nič mi k tomu nehovor, povedala som Zámeru sveta.

Mlčal, lebo vedel, že sú okamihy, kedy pokojne povediem boj „ja proti celému svetu“.

A toto bola jedna z takých chvíľ.

 

Som si istá, že by svet bol lepší bez tej záplavy osobných áut – vzduch by bol čistejší aj životné prostredie zdravšie. Autobusy a vlaky sú tu na verejnú dopravu. Vyhli by sme sa kope nešťastí a kope utrpenia, lebo na autách sa tu premáva hŕba nezodpovedných šoférov -. kadejaké pačmagy, ktoré sa rútia aj cez obce rýchlosťou značne nad povolenú. Väčšina nákladnej dopravy by prešla do vlakov, a tá, ktorá by bola prevádzkovaná cestne, bola by riadená pomocou Al. Prekročil si povolenú rýchlosť? Auto ti zastane – a pohne sa ďalej až o hodinu, ale len povolenou rýchlosťou, pravdaže. S nákladným autom zrazíš mačku alebo psa, lebo si prekročil povolenú rýchlosť? Môžeš odstaviť auto pri ceste a vystúpiť z vozidla, prišiel si v tejto chvíli o vodičák na desať rokov.  Ak si zrazil človeka, alebo za volant sadáš pod vplyvom alkoholu, prišiel si o vodičák doživotne, už si tam sadať nemusíš. Teda sadnúť si za volant môžeš, pravdaže, doma na dvore napríklad, ale nijaké auto sa ti už nikdy nenaštartuje. Som si istá, že by si ľudia veľmi rýchlo uvedomili cenu, ktorú za svoju hlúposť a bezohľadnosť platia. Jazdili by opatrne, alebo by dojazdili.  Väčšina nehôd je len preto, že ľudia za dôsledky svojich činov nenesú plnú zodpovednosť. Koľko ľudí a zvierat je mŕtvych iba preto, lebo niekto jazdil ako – no veď vieme ako čo. Ak by sme pri spôsobenej nehode a v dôsledku toho odstavenej ceste vinníkovi  dopravnej nehody zosobnili všetky vzniknuté škody – od výjazdu polície, prípadne znalcov, cez prestoje spojov verejnej dopravy, až po časovú stratu všetkých vodičov, ktorí tam stoja celé hodiny v kolonách kvôli tomu, aj plnú sumu za súdne konanie a pobyt v base, tak by to boli zrejme veľké sumy, ktoré by vinník musel splácať po dlhé roky, možno aj celoživotne. Potom by však nejazdili mnohí ako ťažkí frajeri, ale zodpovedne a rozvážne.

Aj teraz by sa dal urobiť poriadok, kým sa tu ešte vo veľkom osobné autá  prevláčajú. Všade by mali byť zavedené kamerové systémy, Všetky kamerové systémy by mali byť napojené na Al a tá by mala signalizovať, že niekto zviera zrazil. Auto samozrejme by Al mala diaľkovo odstaviť. A ten kto zrazí zviera, mal by v plnej výške hradiť jeho liečbu – pár stoviek eur to býva. No a ak zviera neprežije, tak aj odškodnenie za spôsobenú ujmu by mal hradiť.

 

Už si pokojnejšia? pýtal sa Zámer sveta neisto.

Nie, odsekla som. Keď vnímam na diaľku utrpenie tej mačičky, cítim obrovský hnev. Bola by som schopná tomu lumpovi ubaliť po hube takú, že by ho otočilo okolo vlastnej osi aj trikrát. Veru, modlím sa, aby som nebola nikdy priamym svedkom dopravnej nehody. Lebo ja by som sa neprizerala takej tragédii, akú spôsobil Dědeček napríklad, páchateľovi takého činu by som naložila tak, že by ho v nemocnici dávali dokopy. Je mi jedno, že by ma za to stíhali. 

Presne to je dôvod, prečo ťa k takej situácii nepúšťam, pokýval hlavou Zámer sveta. Pustila by si sa sama aj do Alibabu a 40 zbojníkov v takej situácii v prvej chvíli. 

Načo je dobré takéto utrpenie nevinného zvieraťa, zakaždým si kladiem túto otázku – povedala som Zámeru sveta už pokojnejšie. Prečo si radšej nezalomil krk ten lump, pre mňa za mňa hoci aj s celou jeho rodinou? .

Vyprázdnilo by si to tu rýchlejšie ako by sme sa obaja nazdali, kývol plecom pobavene.

Zasmiala som sa aj ja, lebo jeho zmysel pre humor na baví.

Pozorne na mňa pozrel. Už je lepšie? Viem, že hnevom prekrývaš potrebu plakať. 

Nechcem plakať, oponovala som mu, lebo tam sa objavuje bolesť a bezmocnosť. Ale to mi už po tvári tiekli slzy. Chcela by som jej zachrániť život, ale nemám to vo svojich rukách. 

Objal ma a tíško dodal  – No tak, pokojne plač. Už tam nedáš tú kliatbu, ktorú si chcela dať pôvodne, však? 

Zavrtela som hlavou. Len ho spojím s následkami jeho činov, nech si nesie ich dopady na svojom osude.

 

Nie, neznášam tých, ktorí bagatelizujú, že je to iba zviera, ak niekto ublíži mačke alebo psovi. Každá živá bytosť cíti bolesť rovnako, a nijaké zviera si nezaslúži byť vystavené utrpeniu pre nejakého neschopného primitíva, ktorý jazdí zjavne na úrovni svojej inteligencie.

Pre jedného bezohľadného vodiča prežíva kopu utrpenia a príde o život nevinné zviera. Mačička, ktorá sa tešila zo života a chcela žiť.

Nech si svoje zlo ťahá ten lump životom ako had chvost, a nech dopadá na neho samého. Nech sa stane a nech tak ostane. 

Leig leis tachairt agus leig leis fuireach mar sin.

 

 

Elena

 

 

 

 

Blýskanie na časy 6. – Ako anketa ktorý sviatok u nás chceme zrušiť dopadla. . .

18.09.2024

Ficova vláda chce zrušiť nejaký sviatok, aby Slováci vyrobili nejaké tie v štátnej kase chýbajúce peniažky. Ideálne by bolo, keby v ten deň Slováci namiesto práce prelustrovali majetky lumpov u nás aj v zahraničí, boli by sme iste prekvapení, čo všetko by sa ponachádzalo ako „výsledky dlho ročnej poctivej práce“, ku ktorým oficiálne [...]

Blýskanie na časy 5. – Ako som nápad ministra Kamenického k dokonalosti dotiahla. . .

18.09.2024

Knihy zdražíme, sú pre boháčov, len tí ich kupujú – povedal včera minister Kamenický. Akíže pobúrení Slováci zostali – ako keby ste čítali tie knihy, že? A pravdu mal, čo vám poviem, pravdu mal – do istej miery teda – lebo veď v tejto krajine je pomaly boháčom ten, kto poctivo pracuje a má výplatu. A za chudobných sú označovaní hlavne [...]

Blýskanie na časy 4. – Klub samovrahov. . .

17.09.2024

Že kde? No tu. Že prečo? No to si povieme práve teraz. Vláda ruší rodičovský príspevok – malo to byť ocenenie spoločnosti rodičom, ktorí zodpovedne vychovávali deti. No mne sa ho nepodarilo dostať ani raz – a už ho lumpi rušia. Ale veď ako sa do hory volá, tak sa z hory bude ozývať. Vláda pripravila opatrenia – na vylepšenie rozpočtu. Akoby [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,959
Celková čítanosť: 9449221x
Priemerná čítanosť článkov: 3193x

Kategórie

Archív