Založ si blog

Slniečko 1. – O odvahe. . .

Je to ten najlepší učiteľ, poviem vám, trpezlivý a láskavý. So zmyslom pre humor podobným môjmu, tým sa mi vkráda do srdca. Online, aj dištančne, aj mnohými ďalšími spôsobmi nás učí nielen v časoch korony. Koincidencie – tie jeho malé posolstvá – okolo nás poskakujú a mávajú nám. Ak si ich všímame, odovzdávajú nám svoje poučenie.

Počujete ho tiež, ten tichý šepot Zámeru sveta?

Pobavene sa v tejto chvíli smeje – a ja s ním…

 

Nenáhodne náhodné…

V skorých hodinách včerajšieho nadrána som sa predierala k dverám spálne. Veci z prerábanej kúpeľne sú tu poskladané, aj nové koberce a lustre tíško čakajú, kým sa dostanú na pravé miesto. Akási kniha mi vypadla z knižnice rovno na nohu. No čo chceš, Zámer sveta?

Lekcia preškolenia, pravdaže. Príbehom, lebo na moju vodnársku dušu neplatí štýl „urob to a to“… Začal Radmacherovej citátom  o odvahe, ktorá je niekedy i tichým hlasom, šepkajúcim „zajtra to skúsim znovu“. Pokračoval príbehom o čarodejníkovi z krajiny OZ a Zbabelom levovi, ktorý neveril svojej odvahe až kým nedostal medailu. A zakončil odvahou každodenných príležitostí – kedy treba povedať nepohodlnú pravdu, nahlas sa postaviť za niečo, čeliť nesúhlasu okolia.

Vždy uvažujem o jeho posolstvách, nikdy neprichádzajú iba tak. Posiela potom malé príležitosti, aby sme si to – my i on –  overili v praxi. Snaží sa ma teraz povzbudiť, uvedomila som si a slzy mi tiekli po tvári. To je iné, Zámer sveta, to je iné, toto nie je o odvahe. Odvahu mám, pravdaže – mám odvahu hovoriť otvorene, čeliť nesúhlasu okolia, dokážem vytrvalo meniť veci v zdanlivo bezvýchodiskovej situácii. Postavím sa za to, čo pokladám za správne. Ukázala som to Zámeru sveta hneď poobede, kedy som vyrazila majstra prerábajúceho byt. Hoci som nemala nikoho v rezerve a byt je úplne rozbitý, len s tromi dierami do kuchyne a dvomi do WC, v stave bez vane i umývadla, nezaváhala som a ukončila som tú spoluprácu. Nemilujem natoľko moderný štýl, aby som mala batérie založené s výškovým rozdielom dvoch strán batérie 5 cm. Dokážem odmietnuť nekvalitu, hej, viem to, povedala som si pokojne.

A snažím aj o ozajstnosť, tú pokladám tiež za formu odvahy.

Odhalím vám preto teraz trochu svoju „neblogovú“ tvár.  Viem mieriť tvrdo a rázne, no v živote často nehovorím svoj názor takto ostro ako v blogu – obvykle hľadám spoluprácu a nie boj, správam sa láskavo a ústretovo, nezraňujem iných vedome. Je podľa mňa odvážnejšie získať niekoho ku spolupráci, ako ho poraziť – to je moja filozofia v živote. Pre mňa skrátka ozajstnosť znamená veľa u mňa aj u iných – jej súčasťou je nielen byť pravdivá, ale aj nebyť silná a nevyhrávať, byť úprimne súcitná.

Veď hej, odvahu každodenných príležitostí máš, ozajstnosť tiež vidím – zašepkal medovo Zámer sveta večer, keď som zhasla nočnú lampu, a ako si na tom s tými ostatnými druhmi odvahy?

Má pravdu, ako vždy – uvedomila som si rezignovane.

Hej, hej, odvaha je aj priznať si pravdu, zaznel jeho tichý hlas.

 

Elena, 14.10.2020

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9009840x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie