Založ si blog

Poriadne nahlas 5. – Zomierajú. . .

Správou z Veľkej Británie začnem – týka sa ľudí s postihnutím.

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svetova-edice/665894/ceska-andrea-pecuje-o-mentalne-nemocne-v-britanii-a-popsala-slabe-misto-boje-s-covidem.html

Vo Veľkej Británii minulý rok niektorí obvodní lekári rozosielali domovom starajúcim a o klientov s mentálnym postihnutím či  autizmom formuláre, aby neboli v prípade ochorenia na koronu zachraňovaní. Dokonca sa ani neunúvali informovať ich rodiny. Je to hrozivá situácia z môjho pohľadu, také správanie zdravotníkov.

Nie, radšej ani nechcem uvažovať, ako je to u nás teraz v situácii korony s takýmito ľuďmi – aj keď práve preto, aby som to pomenovala, o tom začínam písať.  A tak odvahu budem musieť nájsť.

 

Veľmi ťažkú situáciu majú ľudia s postihnutím v spoločnosti celkovo…

Niektorí by ich dokonca najradšej nevideli, a pre svoj krásny, pohodlný, instantný svet by deti s postihnutím najradšej utrácali hneď po narodení. Vidia ich ako príťaž. Nevnímajú akú veľkú životnú lekciu pre nás všetkých prinášajú, nevidia čistotu ich mysle a ich úžasné srdce.

Nechápu ich jedinečnosť a právo na život podaktorí, ktorí si o sebe myslia, že oni sami sú ozdobou ľudstva. Hoci klamú a podvádzajú, ubližujú iným bez zábran, a okrem bezbrehého užívania si ich prítomnosť je svojim zmyslom pre tento svet prinajmenšom sporná.

Zomierajú často skoro, v mladom veku, nielen pre pridružené choroby a pre to, že nedokážu včas a presne popísať svoj zdravotný problém, či pre ich strach z nemocníc. Ale obávam sa, že niekedy i pre ľahostajný a prehliadajúci postoj zdravotníkov, ktorí ich život nepokladajú za cenný.

Spomenutý príklad z Veľkej Británie to ukázal. A u nás to v tomto smere zrejme nie je o nič odchodnejšie. Mám s tým aj osobnú skúsenosť, dokonca viacnásobnú. V prípade môjho syna dokonca právoplatne odsúdená páchateľka napísala  opakovane súdu vyjadrenie, že život človeka s postihnutím je menej hodnotný ako život človeka zdravého. Ani vlas jej za to neskrivili. A lekár Lipták sa v diskusii s nami v Slobodnom vysielači vyjadroval, že ľudský život je ako list do koša zahodený a za pochybenie lekára netreba stíhať, ak mu pacient zomrie, on sa tým len učí. Ale to zasa šlo o neúctu zdravotníka ku životu celkovo, nie špeciálne o ľudí s postihnutím.

 

Ľudia s mentálnym postihnutím a autisti…

Majú v sebe zvláštnu krehkosť. Ach, pripomenulo mi to nádhernú knihu, ktorú som o nich kedysi čítala – Nedávejte do hrobu motýla živého, aj som o nej vtedy blog napísala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2016/08/10/o-com-4-nedavajte-do-hrobu-motyla-ziveho/.

Musí byť nejaký spôsob ako porozumieť svetu, napísala som v tom blogu. Ich svetu, i nášmu svetu, je to náš spoločný svet.

Myslím na nich často v týchto časoch, nedokážu sa účinne brániť ľahostajnosti, chýbajúcej úcte a  nedostatočnej starostlivosti. Ten článok o Anglicku mi len potvrdzuje, že niektorí z nich zrejme zomierajú teraz pre ľudskú ľahostajnosť.

Narastá vyčerpanie zdravotníkov, pribúda tých, ktorí sú pozitívni. Nie je to ľahká doba

https://www.noviny.sk/slovensko/578843-zdravotnikov-v-nemocniciach-stale-ubuda-v-brezne-nefungovalo-aro-v-komarne-pomahaju-zachranari

 

Koľkých ľudí nezachránia aj u nás v tejto situácii, hoci by mohli? 

Priznávam, myslím na to občas. A o čo bezbrannejší sú v takých situáciách práve ľudia s postihnutím, či starí ľudia? Sú tými „na odpis“ – keď sa sústreďujú sily a prístroje, a nie je dosť pre všetkých. Nebolo mi dvakrát dobre, keď v niektorých krajinách tých chorých ľudí triedili. A niektorých nechávali zomierať, hoci v situácii primeranej zdravotnej starostlivosti prežiť mohli. Nie, nemám rada taký ten otrlo-ľahostajný, „realistický“ životný prístup, v ktorom sa sústreďujeme len na seba, užívame si a kašleme na to, čo je s tými ostatnými. 

MOc by som si priala, aby sme boli ohľaduplnejší práve k tým najslabším – starým ľuďom a ľuďom s postihnutím.

 

Isteže, je medzi nami aj veľa ľudí láskavých a nezištných

– práve dnes som zaregistrovala krásnu správu z 8.januára z RTVS o lekárovi od Starej Ľubovne, ktorý zasnežuje deťom kopec na svojom vlastnom pozemku a necháva chodiť zadarmo sa tam deti vyblázniť na snehu.

A tak končime ňou.

Nech kvapky dobra šíri čo najviac z nás…

 

Elena

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9028322x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív