Založ si blog

O čom 5. – O túžbe po nemožnom. ..

 

Niekedy túžime po niečom, čo je nemožné. Môže to byť naozaj kadečo, zrejme by sme rozoberali hodne dlho, čo všetko je z nášho pohľadu nesplniteľné, napriek tomu, že by sme to v živote chceli dosiahnuť. Zdá sa, že sú v živote predstavy a priania, ktoré sa nikdy nemôžu naplniť… Ale tak to už v živote býva, nie?

O tom bude môj dnešný blog.

 

Ach, hej, porozprávame teraz o túžbe po nemožnom…

Aby som predišla rozbehu vašej fantázie – nejdem tu rozpisovať, po čom nemožnom v živote túžim – O túžbe po nemožnom je názov knihy. Jej presný názov je O touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí…

Objavila som ju v utorok na Polceste, bola v akcii za 3,15 eura – a tak som si ju dala ako predčasný darček k mojim budúcotýždňovým meninám. Jasné, zapracovala opäť raz moja intuícia – a poviem vám, že som ju napriek únave začala ešte v stredu večer čítať a včera som ju dočítala. Ak tú knihu niekde uvidíte, neváhajte, je v nej naozaj hodne múdrych vecí.

 

Zmúdrela som.

Teda – nie nejako náhle, prečítaním spomenutej knihy – ale svojimi životnými skúsenosťami. Už som sa naučila počúvať svoju intuíciu… A že ma nesklamala ani tento raz. Dala mi prostredníctvom tejto knihy odpoveď na niektoré otázky, ktoré práve vo svojom živote riešim.

O niečom z toho vám tu teraz napíšem.

 

Uzavretie žiaľu

Kniha rozoberá okrem iného aj pojem uzavretia – v zmysle ukončenia trúchlenia.  Uzavretie je riadna zrada – pretože človek, ktorý za niekým blízkym smúti, je zo strany svojho okolia tlačený predstavou okolia o „ukončení smútku“ – očakávajú, že „už to mal dávno prekonať, že by nemal byť nahnevaný či smutný, že by mal byť ďalej…“

Ak nenapĺňa ich predstavy, okolie nadobúda dojem, že s ním niečo nie je v poriadku, že niečo robí zle… Takýmto predstavám nahrávajú aj podaktoré odborné príručky k problematike, ako upozorňuje autor knihy Grosz – ktoré už vo svojich názvoch ponúkajú lacné riešenia „ako prekonať smútok, ako sa ho zbaviť…“

Takéto očakávania vytvárajú tlak na trúchliaceho a tak trpí dvojnásobne – raz v dôsledku samotného svojho žiaľu, a druhý raz diktatúrou „mal by“… Autor knihy uvádza, že tým sa zosilňuje u trúchliaceho jeho depresia, vyčerpanie, až sebanenávisť, že nedokáže napĺňať očakávania okolia, predovšetkým pre neho dôležitých osôb.

 

Ako je to s uzavretím žiaľu?

Grosz jednoducho vysvetlil, že uzavretie je podivuhodne príťažlivá fantázia trúchlenia, pretože vytvára predstavu, že môžeme milovať, stratiť, trpieť a potom spraviť niečo, čo by náš žiaľ bezpečne trvale ukončilo. V skutočnosti nás podľa neho žiaľ môže prekvapiť bez varovania svojim návratom – i roky po strate, najmä na sviatky a výročia, situáciou či nejakým predmetom, pripomínajúcimi blízku osobu, ktorá zomrela.

A otvorene pomenoval problém – tak ako je nezmyslom očakávať, že nám jasnovidec privedie mŕtvu blízku osobu späť do sveta živých, je zavádzajúce i definitívne uzavretie žiaľu a trúchlenia – je to podľa Grosza  „falošná nádej, že možno umŕtviť živú bolesť“.

Potrebujeme skrátka každý z nás svoj vlastný čas trúchlenia i svoj vlastný spôsob, ako so žiaľom žiť.  Sami za seba.

 

Čo záverom?

Ach, hej, bola som si pred chvíľou kúpiť lístok na nočný autobus do Blavy. A moja intuícia opäť zapracovala, cestou s lístkom som zastala na chodníku, pozrela som sa pod nohy a našla som rovno pred sebou – ako inak – srdce z kameňa.

No a nie, nemáme to v našom regióne s cestovaním jednoduché. Čaká ma náročná cesta, pocestujem až do Rožňavy, kde budem čakať 7 hodín na ten spoj – a to som nedokázala v noci spať a som unavená už teraz, aj späť pocestujem v sobotu v noci. No napriek únave som pred zajtrajšou celodennou konštelačkou plná očakávaní.

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 12.8.2016

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

hamburg, kalifát, demonštrácia, protest, islam, moslim

Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckých politikov to pobúrilo

29.04.2024 10:15

"Chcú zrušiť demokraciu a náboženský štát z doby kamennej označujú za riešenie," napísal denník Bild.

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9015234x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie