Založ si blog

Hlas dňa 11. – Vraždiace deti

 

Včera prebehla médiami správa o tom, že tzv. Islamský štát uverejnil videonahrávku s deťmi, zabíjajúcimi s meravými tvárami bez zaváhania v jeho mene väzňov – údajných zajatých kurdských bojovníkov. Viem, detských bojovníkov už v histórii bolo, tzv. Islamský štát nie je prvý, kto deti takto zneužil.

Môj dnešný blog bude o deťoch, ktorým ktosi dal do ruky zbraň a ukradol im detstvo, detskú dušu a budúcnosť. Takže preto – v mene detí – sa dnes v Hlase dňa posledný, jedenásty krát,  mením na ohnivého draka.

 

Deti ako novodobí bojovníci

Deti nie sú žiadnymi bojovníkmi. Sú to deti a majú právo žiť vo svete bez násilia a zla. Majú právo žiť so svojou rodinou, vo svojom domove, so svojimi detskými kamarátmi a svojimi detskými snami. Bez toho, aby im ktosi vymetal hlavy takou či onakou ideológiou, ako tou jedinou celoživotne správnou. Bez toho, aby im ktosi vložil do ruky zbraň a navádzal ich, aby ňou komukoľvek vzali život.

 

Deti ako nepriatelia

Deti – bojovníci sa stávajú hrozbou. V spoločnosti, ktorá robí z detí vrahov, prestávajú platiť pravidlá morálky civilizovaného sveta, že voči ženám a deťom je potrebné sa správať ohľaduplne. V takej spoločnosti sa vytráca súcit s tými, ktorí sa snažia nájsť novú vlasť z rôznych dôvodov. Pretože pôvodný morálny apel „veď sú to len ženy a deti, kto k nám prichádza“, prestáva jednoducho platiť.

 

Varovná správa o zle

Jedno z najotrasnejších svedectiev o manipulácii s ľuďmi zo strany patologického spoločenstva je pre mňa kniha Tvrtka Vujityho Posledná cesta do pekla o genocíde vo Rwande. Čítala som ju pred pár rokmi a takmer celú som ju preplakala. Mátožila ma ešte dlho v snoch.

 

Rwandská genocída patrí k najväčším genocídam 20. storočia. Šlo o masové vraždenie,  odohrávajúce sa v apríli až júli 1994, pri ktorom prišlo o život údajne až viac ako milión umiernených Hutuov a Tutsiov, boli zavraždení radikálnymi, militantnými skupinami. Viac ako 2,5 milióna ľudí údajne prišlo o strechu nad hlavou, boli vyhnaní zo svojich domovov.  Prečo spomínam túto genocídu? Aj v rámci nej boli ľudia ohlupovaní prostredníctvom médií, vysielaním v rozhlase a televízii, novinami šíriacimi nenávistnú propagandu. Nepriatelia boli dehumanizovaní, s cieľom aby ich prestalo ich okolie vnímať ako ľudí  (hovorilo sa o „šváboch“ a o „odplevelení“). Ľudia boli vtedy zabíjaní i na miestach, ktoré pre svoj úkryt pokladali na bezpečné, v kostoloch či v školách.

 

A teraz prekročím svoju hranicu – pre dobro veci

Nepopisujem nikdy násilné činy v mojich odborných prácach z úcty k obetiam. Teraz to ale dám –  to, čo sa v oficiálnych zdrojoch nepíše, to z môjho pohľadu najhroznejšie – bolo to, že zabíjali susedia susedov, že matka zabila vlastné deti a manžela, rozpárala si brucho a zabila i seba s vlastným nenarodeným dieťaťom, „švábom“.

Keď peklo pominulo, dali si tí ktorí zostali otázku, ako budú žiť ďalej. Museli si na ňu nájsť odpoveď, ak chceli žiť vedľa seba a nepozabíjať sa navzájom. Sila odpustenia, ktorá ich sprevádzala na ich ceste, sa v odbornej literatúre uvádza ako príklad jeho liečivej moci. A prestali sa deliť na rôzne kmene, teraz sú len Rwanďania.

 

Záverom…

Keď som včera čítala o vraždiacich deťoch – „novodobých bojovníkoch tzv. Islamského štátu“, bolo to nie o bojovníkoch, ale o obetiach toho šialeného spolku. Je potrebné prestať šíriť v médiách videa a správy tzv. Islamského štátu, lebo práve medializácia je ich cieľom.

A je najvyšší čas ho zastaviť, akokoľvek, za akúkoľvek cenu. Ak teraz nepotlačíme jeho zlo, chcete azda o dva – tri roky strieľať do desaťročných detí – „bojovníkov islamského štátu“?

 

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 28.8.2016

 

DSC_0247a

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Ukrajina, vojak

Austrálsky generál pre Pravdu: Ukrajina čelí pochmúrnym scenárom, Západ musí zmeniť ruskú stratégiu

03.05.2024 05:00

Austrálsky generálmajor vo výslužbe Mick Ryan sa nedávno vrátil z cesty po Ukrajine. „Čím dlhšie vojna trvá, tým rýchlejšie sa Rusi učia," vraví.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,858
Celková čítanosť: 9024859x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív