Založ si blog

Iba ja 11. – A veď hej. . .

Niekedy stačí maličkosť pre radosť – že ukryté vnútri balkóna prežili ľadové dni kvetináče s petúnkami, kapucínkami, žiarivožltými aksamietnicami, aj s paradajkou a jahodami, dve krásne jahody práve dozrievajú – vďačnosť cítim za to odchladenie a odsneženie.

 

 

Moje odvážne jahôdky a kvietky – hovorila som im v nedeľu večer pri vešaní vypratej rohožky. Obzor temnel…

Zlatistý mesiac v splne, bordovejúci červenkastooranžový obzor, trblietajúce sa hviezdy. Neskutočne krehká chvíľa rozprávkovej krásy všedného večera. Zdanlivá maličkosť, a predsa vnímame jej silu, ponárame sa do nej srdcom.

Ráno nás ťahá ísť, nastavovať tvár slnku a hrať zvedavé hry s jeho lúčmi presvitajúcimi konármi stromov, dúhovejúcimi sa v kvapkách rosy či roztrblietanými hladinou vody. Aj s oblakmi, pravdaže. A s celým svetom, vnímame jeho okamihy a premeny. Večer sa ponárame do myšlienok hlbšie, lebo svet potemnel, vytratil sa a my nastavujeme tvár vesmíru a sami sebe, aj premenám, ktoré v nás deň zanechal.

 

Mesiac mäkko žiaril. Ľudia – slnko a snaha žiariť ma neoslní, mojou krvnou skupinou sú ľudia mesiac, poznám ich cenu  Sú ako môj obľúbený kvet, sedmokráska – aby sme videli ich krásu, musíme sa dívať naozaj zblízka

 

V tichu stemnievajúceho sveta plávali takto v nedeľu večer moje myšlienky ako pestrofarební vtáci napriek únave z týždňa.

Prichádzam z práce pred štvrtou a prerábam postupne kuchyňu. Neverila som, že dokážem obiť tie kusy lepidla po kachličkách zo steny, ale „keď musíš, tak musíš“. Hrubá omietka ryhy zanechávala pri roztieraní, prospelo jej preto primiešanie ceresitovej špáry. Veru, dobrodružstvo to omietkovanie bolo – ale úprimne, taká je pri mojej pochabo romantickej a zároveň tvorivo vodnárskej povahe akákoľvek činnosť.

A tak vás neprekvapí moje nadšenie z ružového svetielka cestou z balkóna. Ach, moji plameniaci, po prvý raz sa obaja rozsvietili…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A svetielka v tme rána – fontánka šumí, no po šiestej ráno sa rozžiari – a tak občas nejdem práce prvým autobusom, aby som sa vytešila jej farbami.

 

Ach, hej, ľadový dych zimy ju uspí,a tak sa potešte pohľadom na jej rozprávkovú krásu…

 

 

 

Elena

 

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Výstava / Ruská propaganda / Tank / Abrams M1A1 /

Moskva vystavuje západnú vojenskú techniku ukoristenú v bojoch na Ukrajine. Skvelý nápad, komentoval Peskov

01.05.2024 18:30

Rusko kritizuje dodávky západných zbraní a vojenského vybavenia na Ukrajinu a považuje ich za dôkaz priameho zapojenia NATO do konfliktu.

Robert Fico v ZKW Slovakia s. r. o.

Nočná práca prináša zdravotné riziká a nízke ohodnotenie: Fico vyzval zamestnávateľov na zmenu

01.05.2024 17:15

Slovensko dnes síce oslavuje aj dvadsiate výročie vstupu do Európskej únie, Fico si to však chce pripomenúť až vo večernom galavečeri a sľubuje zásadný prejav.

Polícia / Šerif / Sheriff /

Polícia zasahovala proti demonštrantom na viacerých univerzitách v USA. Zadržala desiatky osôb

01.05.2024 17:08

Demonštranti v priestoroch týchto inštitúcií vyjadrujú nespokojnosť s vojnou v Pásme Gazy medzi Izraelom a hnutím Hamas.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

V Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales vypukol požiar. Vyslali aj vrtuľník rezortu vnútra

01.05.2024 16:46

Na mieste sú štátni hasiči z viacerých staníc aj dobrovoľní hasiči z okolia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9021040x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie