Založ si blog

Len láska zostáva 5. – Novoročne. . .

Svet vykročil do nového roka.

 

Pre tých, ktorí majú radi formálne hranice stanovené autoritami zvonku dobrý dôvod na oslavu.

Moje malé vodnárske buričské ja pri pohľade na to „silvestrovanie“ občas cynicky zašepká – „ach, keby teraz vydali vyhlášku, že sa hranica prechodu roka posúva o dva dni, koľko ľudí by sa držalo tejto pôvodnej?“ Zrejme by oslavovači svorne nabehli a „oslavovali by príchod roka po novom“.

 

Ak žijete v horách, iste mi potvrdíte, že ľudia v horách žijúci sme obvykle tichí – i silvestrovské oslavy bývajú o nejakých prskavkách či svetlici mimo obytného areálu.

ŽIaľ, na Prednej Hore máme smolu, že tu chodia do rekreačných zariadení rekreanti – a ja skutočne nerozumiem načo niektorí ľudia prídu „užívať si ticho hôr,“ ktoré potom kvôli nim prestáva byť tichom. Nijako nie som nadšená tým jačaním a strieľaním petárd i delobuchov už popoludní, podvečer a potom i v noci. Jednak kvôli zvieratám, jednak kvôli sebe. 

V tomto konštatovaní nie je hnev, len smútok. Rozumiem tomu, že sú ľudia, ktorí sa tak snažia iluzívne podporiť svoju nádej „o lepšom roku“  a potrebujú pocit „oslavy“ – konzumeristická spoločnosť im vsugerovala predstavu, ako má oslavovanie vyzerať, a tak „oslavujú“. Za mňa každý z rokov je výnimočný, prináša niečo príjemné i ťažké, lebo v kategórii dobra a zla sa to hodnotiť nedá, a oslavu čohokoľvek si nespájam s opíjaním sa.

Ibaže tento ich spôsob osláv iných obťažuje a ubližuje im. O utrpení zvierat týmto spôsobom „osláv“ som v blogu písala už toľko krát, že tento rok som to ani nespomenula. Aj dnes v skorom ráne sa už objavil prvý stratený psík v útulku v Nitre. Odsúvam tieto úvahy od seba, lebo ma zakaždým hlboko dojímajú prípady zranených či stratených zvierat. Aj pre malé deti a starých ľudí sú „oslavy podaktorých“ riadne obťažujúce. Tento štát nás vlastne učí, že máme brať ohľad na tých, ktorí na nás ostatných neberú žiadny ohľad – nevie si s ožranmi a oslavovačmi rady, tak to nechal ako „právo silvestrovať“. Dodám iba, že keďže táto spoločnosť nahodila tému úhrady zdravotnej starostlivosti pre neočkovaných, tak v prvom rade by si mali hradiť zdravotnú starostlivosť v plnej výške všetci tí opilci, aj vyrobcovia a strieľači výbušnín.

 

Ja som si usporiadala myšlienky už na Vianoce. Aj predstavu, čo by som rada v tomto roku urobila do budúcich Vianoc, čo a koho hľadám, tak teraz len poďakovanie za všetko Zámeru sveta posielam, s dlaňami nastavenými neviditeľnému vetru.  Svetu lásku a Zemi uzdravenie prajem.

A z celého srdca želám všetkým, nech je čo najmenej smutných dopadov týchto včerajšo-dnešných „osláv“.

 

Ach, hej, dnešok je predsa len niečím výnimočný – nie každý deň Vám Putin zahrá na klavíri…

https://www.facebook.com/100043980340177/videos/452540066271708

 

 

Elena

 

Diskusia: kurtizana – čítaj pozorne, ja spomínam i deti a starých ľudí, ktorých ten rachot ruší, Ale zvieratá prichádzajú o život. I dnes zopár smutných správ na Fb.  A tak ráno som bola smutná, teraz som nahnevaná za tie nevinné životy –  a kladiem si otázku, kto nám to vychováva takých prekliatych bezohľadných primitívov?

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Russko / Rusko / Armáda / Vojak /

Rusko plánuje sabotáže naprieč starým kontinentom. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9031146x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie

Archív