Založ si blog

Takže zasa raz 6. – A. . . svetový mier. . .

Ach, film „Miss špeciálny agent“ som si pozrela pár dní dozadu. No aký aktuálny…

Človek si na podklade súčasného diania uvedomí, že veru niet nič, čo by sme si mali ceniť a priať viac ako svetový mier.

Dodám ešte ku včerajšiemu blogu – úprimne si odpovedzte na otázku – neurobila by pani Remišová lepšie, keby namiesto   „vypnutia kúrenia vlastným deťom doma solidárne s deťmi Ukrajiny“ radšej nakúpila ovocie a sladkosti a hračky,a odniesla to tým deťom v utečeneckom tábore?

 

Zrejme každý z nás súcití s tými ľuďmi, ktorí k nám ako utečenci priputovali cez hranice pred vojnou. Niektorí z nich sa dostali do utečeneckého tábora a mnohých prichýlili príbuzní. Aspoň trochu pomôže, ak sa ľudia dostanú k rodine, rodinné väzby zmiernia tú ťarchu. No zostať kdesi v tábore pre utečencov úplne sám  a so strachom o blízkych – ťažko v takej situácii dokážeme nájsť útešné slová.

Vojna je vždy zlo – stres a trauma. Zanechať všetko dôverne známe, roky či desaťročia budované, hroby blízkych – nedokážeme si to ani predstaviť. Kopy mŕtvych, ruiny z miest, spojených s toľkými spomienkami.

Nie, žiadna vojna neprináša nič dobré. Traumu z nej nesú v sebe celé generácie i po jej skončení. A nechcem si ani predstaviť, čo by sa dialo, keby sa skutočne zvýšená rádioaktivita šírila svetom.                                                                                                Pripomínam si občas slová básne Balada o vojne a mieri, ktorú moje dieťa napísalo do ktorejsi súťaže

 

Viem,

má rany Zem.

 

A na jej pleciach zjazvených

vždy opäť cítiť vojny dych,

stáročiami sa nesie dym,

plač a smrť, koniec nevidím,

skončí raz boj a nenávisť?…

 

(nájdete ju celú v jej časti blogu, ak chcete  https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2014/09/26/balada-o-vojne-a-mieri/ )

Ach, prajem si, aby nám  verejne vysvetlili, prečo chystali miesta pre utečencov už od novembra u nás – aby nám povedali pravdu. Aby už skončilo utrpenie a nivočenie, spojené so všetkými vojnami na Zemi.  Aby ľudia zbytočne nezomierali. .

 

A  – pravdaže – chcem svetový mier…

 

Elena

 

 

Ariadna 8. – Chcete robiť starostu v Telgárte?

07.05.2024

Ako píše článok v linku https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/708836-zahadna-abdikacia-starostu-svoj-koniec-oznamil-v-liste-dovod-vraj-neuviedol/ starosta v Telgárte vraj záhadne abdikoval. No tak sa na to pozrime. Pravdu poviem – starosta Telgártu ma zaujal už pred časom pri reportáži, kedy vykladal ako dostali 6 stanov pre 102 ľudí, a tak sa v jednom stane tlačí 30 [...]

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

06.05.2024

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali. Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci. Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť mali predstavitelia toho [...]

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

fico, kaliňák

Fico a Kaliňák na výjazde v Azerbajdžane: V paláci vybavujú alternatívu ruského plynu, aj biznis so zbraňami

07.05.2024 10:25

Aktualizujeme Hlavným dôvodom premiérovej prvej zahraničnej návštevy mimo Európy má byť plyn. Druhým obchodné príležitosti, ktoré autokratický režim prináša.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

Si Ťin-pching: Neočierňujte Čínu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Rusku zbrane nedodáme

07.05.2024 10:20

Čína aj Francúzsko vyzvali na prímerie počas letných olympijských hier.

Pulitzer, Jevgenija Kara-Murza

Vyhlásili laureátov Pulitzerových cien. Jednu z nich získal aj väznený ruský opozičný politik

07.05.2024 10:18

Hlavnú Pulitzerovu cenu za novinársku prácu získali reportéri za odhalenie aféry na najvyššom súde USA.

nôž, krv, zranenie

Útočník s nožom zabil v nemocnici v Číne dvoch ľudí a 21 ďalších zranil

07.05.2024 10:00, aktualizované: 10:58

Útočníka, ktorý bol ozbrojený nožom, podľa týchto správ zadržali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,862
Celková čítanosť: 9037342x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív