Založ si blog

Zrátané 9. – Správy pre inteligentných. . .

Úvodom jedna správa  o raste cien potravín – ako úvodný test inteligencie

Globálne ceny potravín začali rásť v polovici roka 2020, keď sa podniky zatvorili v dôsledku pandémie COVID-19, ktorá zaťažila dodávateľské reťazce. Farmári vyhodili mlieko a nechali zhniť ovocie a zeleninu kvôli nedostatku dostupných kamionistov na prepravu tovaru do supermarketov, kde ceny prudko stúpali, keďže spotrebitelia si robili zásoby potravín. Nedostatok migrujúcej pracovnej sily, keďže blokády obmedzili pohyb, ovplyvnil úrodu na celom svete.

https://www.commodity3.com/content/46/grains-seeds-vegoils-meals-softs-agri-news

Zdražovanie potravín v dôsledku vojny?

 

Hladomor na obzore?

Na facebooku sa objavila správa, že sa na Ukrajine podarilo zasiať už 99% pšenice. Väčšina sejby okrem tých 3% Ukrajiny, kde sa bojuje, je už vysiata… Môžete sa tešiť, že super, úroda bude. A môžete si položiť otázku, že koľko sú 3% obyvateľov Ukrajiny, ak dohromady ich mala cca 44 miliónov a ak by hneď i do posledného všetci ušli z tých vojnou zasiahnutých oblastí,tak odkiaľ vybehlo do sveta tých najmenej 6,5 miióna Ukrajincov…

Ale poďme späť k tej úrode – Rusi vyvážajú celosvetovo najviac pšenice. Minulý rok mali historicky druhú najvyššiu úrodu. Tento rok obrobili o milión hektárov predtým nevyužitej ornej pôdy a vyzerá, že úroda bude dobrá. Ukrajina mala minulý rok dokonca  historicky najvyšší export pšenice.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10159987122604253&set=p.10159987122604253&type=3

 

Otázkou je, kto z toho bohatne, t. j. komu ide do vrecka zisk. Žeby to boli nadnárodné komoditné koncerny?

Nuž, obilie môže postáť v sklade,  môžeme zvyšovať ceny a tváriť sa, že tu je hladomor. Pfizer s jeho bohapustým ryžovaním je dobrou inšpiráciou…

 

A teraz zameriam moju malígnu pozornosť na elektrinu.

Rusi ju vypli Fínsku. Údajne preto, lebo Fíni do NATO chcú vstúpiť. Vyzerá to, ako by Fíni museli sviečkami doma svietiť – v skutočnosti je ich dovoz elektriny z Ruska cca 10 či 12 %.

No a k tej Rusmi vypnutej elektrike – nuž, vypli by ju určite Rusi i vám, keby ste neplatili. A i Slovenské elektrárne by vám ju vypli – dodávam cynicky. Lebo Rusom Fíni nezaplatili za viac ako týždenný odber. FIngrid (fínska rozvodná firma) sa dištancuje od problému, že platby má realizovať Nord Pool, čo je európska energetická burza,prostredníctvom ktorej Fíni elektrinu kupovali.

https://www.nordpoolgroup.com/en/trading/Day-ahead-trading/Price-calculation/

Takže nielen hladomor, ale aj energetická kríza, však?

A ako inak, chudákom Fínom Rusi vypli už aj elektrinu…

 

Aspoň že ten plyn si môžu skvapalnený z USA dovážať. Určite sa na to dáme i my, je to skrátka naša spása.

Počkajte, že tých lodí – regasifikačných staníc na LNG plyn – jednoducho povedané takých, ktoré môžu dovážať skvapalnený plyn – je celosvetovo len 48? A z nich 42 je trvalo zaparkovaných? A z tých 6 zostávajúcich si 5 zablokovalo pre seba Nemecko?

No to by bol ale škaredý hoax, však? Ach, jaj, ale pravda by to bola ešte škaredšia…

 

Ak očakávate, že problém je v tom, že by ste nemali v zime čím kúriť a že s Rusmi vypečieme pieckou s komínom vystrčeným oknom bytovky, tak vedzte, že o tom problém nie je. Väčšina priemyslu je postavená na plyne, doprava i poľnohospodárstvo potrebuje pohonné hmoty, potravinárstvo, zdravotníctvo. Väčšina Slovákov si neuvedomuje, čo vypnutie plynu pre nás znamená. Žiaľ, myslím, že to nechápe plne ani ten spolok, ktorý ste si zvolili, aby vás viedli k lepšej budúcnosti. Alebo chápe príliš dobre, ak je pravdou informácia o tých na september nakúpených letenkách?

Nerozumiem prečo mlčia odborníci – to sa vážne chcú prizerať tomu, čo tu môže nastať, ak zostaneme bez plynu?

 

Elena

 

P.S.:

Test inteligencie výstupný: Uvažujete niekedy aspoň o tom, ako je možné, že ruská armáda je taká neschopná že túto vojnu vraj teraz prehráva s Ukrajinou na plnej čiare – a pritom je vraj reálna hrozba, že by mohla obsadiť i nás, Poľsko, Európu? Preto sa tu privlečie ďalších 3000 vojakov NATO… 

 

A ešte jeden vtip –  vraj uvrhneme Rusko našimi sankciami do 19 storočia. Pre oživenie pamäte mapa Ruska z 19. storočia…

 

K diskusii moj.pokus  ak začnú kupovať Čína a Japonsko možno tiež od Rusov plyn, potom voľných lodí pribudne, iste. Namieste by potom bola otázka, či kupovať od USA alebo Austrálie. A samozrejme prerátať náklady, aby si ľudia zvážili či zvolia alternatívu „kupujeme“, alebo“padáme z EU a s Rusmi sa dohodneme“.

Odborníci by mai byť tí, ktorí teraz otvorene vysvetlia ľuďom alternatívy i s možnými dopadmi, aby sa vedeli rozhodnúť.

paalino K tej pšenici uvádzajú koľko jej je celkovo zasiatej,nie kedy ju siali, takže máte pravdu, pokojne gro jej mohlo byť zasiate v jeseni.
domino   V roku 2020 ich narátali 44, 13 milióna. Vyše 37 miliónov ich v roku 2020 vraj bolo bez Donbasu a Krymu.
Mapa zo 17.4., neviem či sa rozšírila značne, pochybujem.. https://www.barrons.com/news/russian-invasion-of-ukraine-01650271509

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9014953x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie