Založ si blog

V MENE SYNA 2. – Aké tresty by mala stanoviť spoločnosť za pochybenia lekárov?

Hoci za zlú liečbu podľa medializovaných údajov najviac pokutovali fakultné nemocnice, pokladám za pravdivý argument, že fakultné nemocnice riešia najťažšie zdravotné stavy a špecifické zdravotné problémy, aj počet ich pacientov je zrejme najvyšší.

Pochybenia sa však vyskytujú – a hlavne tie s tragickým koncom – často práve v spádových nemocniciach, do ktorých by mali chodiť s dôverou naše deti, naši rodičia aj my samotní.

My, ktorí platíme zdravotné odvody.
My, voliči.

Materiálno-technické, personálne aj odborné vybavenie práve týchto nemocníc by teda malo byť v centre záujmu zdravotných poisťovní aj vlády.
Nie je.

Nespravodlivosť rozdeľovania financií v slovenskom zdravotníctve podrobnejšie a konkrétne popíšem neskôr v blogu Spravodlivosť, s. r. o.

 

Je ťažké domôcť sa spravodlivosti v tomto štáte, ak Vám v dôsledku zle poskytnutej zdravotnej starostlivosti zomrie niekto blízky. Preukázať pochybenie nemocnici či lekárovi v konkrétnom prípade v slovenskej praxi nie je vôbec jednoduché ani rýchle. Vyšetrovanie takýchto prípadov prebieha zdĺhavo a naráža v praxi na morálne pochybnú lekársku solidaritu, no aj napriek tomu sa v niektorých prípadoch podarí pochybenie preukázať.

Celá vec sa však pokladá za vyriešenú tým, že príslušná nemocnica dostane nejakú finančnú pokutu zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou – povedzme napríklad sumu 9 900 eur (tú aj tak nemocnica zaplatí z toho, čo sa naskladajú na zdravotnom poistení jej klienti a ich príbuzní, t. j. uberie pacientom na poskytovanej zdravotnej starostlivosti a nie na svojich platoch či odmenách, resp. nezaplatí povinné poistné odvody do Sociálnej poisťovne, takže sa na ne tak či onak naskladajú v tomto vydarenom slovenskom solidárnom systéme zasa ich klienti so svojimi príbuznými, a nie – ako by sa podľa môjho názoru spravodlivo malo zaviesť – z vlastného vrecka manažéri nemocníc či konkrétni lekári).

Pozostalí sú na ďalšie riešenie veci odkázaní občiansko-právnym konaním, ktoré sa pri troche vhodných prieťahov a pár známostiach môže v chorom slovenskom súdnom systéme úspešne vliecť aj desiatky rokov.

A ak sa raz aj dočkáte nejakého rozsudku – aký asi bude? Podmienečné odsúdenie dotyčného lekára na jeden rok? Respektíve natvrdo na tri roky? A keby lekára odsúdili aj na 8 rokov, čo sa zmení? Dajte si na váhu spravodlivosti – smrť svojho dieťaťa a všetky dopady s tým spojené pre Vás osobne a pre Vašu rodinu, svoju celoživotnú bolesť aj roky čakania na spravodlivosť.

Tresty by mali byť exemplárne, také, aby ďalších potenciálnych páchateľov v budúcnosti odradili od páchania podobných skutkov. Preto za každé pochybenie lekára s následkom úmrtia pacienta žiadam doživotne odňať lekárovi možnosť vykonávať lekársku prax.

Ale potrestanie lekára, ktorý pochybil, to je len jedna stránka problému. O tej ďalšej stránke nabudúce.

 

Predná Hora, 7.5.2014

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 22:18

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9027860x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív