Založ si blog

Čas pravdy 6. – Pyromagori. . .

Končia pre mňa dneškom sviatky, silvestrovanie ako sviatok neuznávam.

Cítim sa zle nielen keď musím znášať strieľanie kadečoho pár dní pred a pár dní po „vítaní nového roka“- ale i pri správach o utrpení zvierat, ktoré kadejakí pyromagori pripravili o život či zdravie. V meste je človek vystavený vystrájaniu „oslavovačov“, sú tam kopy ožranov – nerozumiem ale tomu, načo sa privalia takí ľudia  „oslavovať“ aj k nám do ticha hôr. Lebo práve oni tu ticho ničia.

Napísala som v priebehu pár rokov k tomu už niekoľko ostrých blogov. Pred chvíľou som podpísala aj petíciu za úplný zákaz petárd a delobuchov, pretože si vycapili petíciu aj predajcovia pyrotechniky – obchodníci so smrťou ich tvrdo nazvem.

Nerozumiem, čo si tí ľudia nenájdu nejakú slušnú prácu a neprestanú otravovať všetkých s ich „právom predávať pyrotechniku“. Stavať si biznis na nešťastí iných to je skutočne vec nie hodná obdivu a chvály. tie ich pyrotechniky majú každoročne na svedomí mnoho nevinných zvieracích životov – nielen psov a mačiek, dokonca aj minulý rok primitívi pálili pyrotechniku i v TANAPE.

 

A pozrite, ešte ani Silvester nie je, a už ožrani v Tatrách vystrájajú  –  pyrotechnika je skutočne to posledné, čo by mali dostať do rúk, o čom svedčí i tento príbeh – ožratý „turista“ v Tatrách polial Betlehem vínom

https://www.dnes24.sk/smutny-a-zdeseny-chatar-ktory-ozraty-idiot-polial-vinom-betlehem-foto-427159?fbclid=IwAR022Lg7yB7feSxCFEdQ6JIvudMPY4UliStcnUDeQEoIGE1qKkEZpEaUx5U

Mal by dotyčný dostať doživotný zákaz vstupu do Tatier, povinné protialkoholické liečenie, ktoré by si hradil sám a všetky médiá by mali priniesť jeho fotografiu. Pokladám za chybu, ak sa tvárime, že to spáchal „niekto“ – lebo tak zodpovednosť ten ožran neprevezme. Predsa namol ožratý sa tam dotyčný nevyštveral, takže pil i na chate a chatár musí vedieť, kto bol páchateľ.  Je jedno, či bol Slovák alebo inostranec, médiá by mali dať konkrétne údaje o ňom. Nech vedia jeho príbuzní a známi, aj zamestnávateľ, akého primitíva majú vo svojej blízkosti. Ja osobne si myslím, že ak človek dostane dobrú výchovu a má rozvinuté svedomie, tak takúto vec neurobí – je to skrátka aj vizitka svojej rodiny, tento páchateľ.

 

A kým niektorí začnete vykladať, ako nikde na svete nemajú zákaz pyrotechniky – tak poviem otvorene, že zavádzate vedome, alebo nemáte prehľad. Sú krajiny, kde pyrotechniku predávať a používať zakázali – napríklad Kalifornia, a všetci sú s tým uzrozumení. Rovnako celoštátny zákaz platí už i v Nemecku, a všetci ho chápu a rešpektujú

https://www.webnoviny.sk/uz-viac-ako-42-tisic-ludi-podpisalo-vyzvu-na-zakaz-predaja-zabavnej-pyrotechniky/

Ako článok v linku píše,  medzi hlavné negatívne dôsledky patrí poškodzovanie zdravia a ohrozenie života starších detí, citlivých ľudí, mentálne postihnutých ľudí a autistov. Poškodzuje a ohrozuje aj život zvierat, ktorým pyrotechnika spôsobuje stres, v dôsledku ktorého sa zviera môže zraniť alebo uhynúť a taktiež poškodzuje prírodu, jej biodiverzitu a majetok.

A to ani nespomínam Holandsko, tam i za petardy, ak vás s nimi chytia po druhý raz idete posedieť – nie do baru, pravdaže, ale do basy.

 

V blogoch som spomínala skutočne kadečo, čo u nás vystrojili pyromagori – napríklad ako nejaký z nich v roku 2018 vypálil ohňostroj do rodiny s tromi malými deťmi na Silvestra okolo siedmej večer v Levoči, a len vďaka tomu, že sa matka hodila na deti a ochránila ich vlastným telom, sme nečítali o mŕtvych deťoch.

Ako som napísala v jednom z tých blogov – tento štát síce na 4 hodiny silvestrovské ohňostroje povoľuje, ale nijako neoslobodzuje od zodpovednosti za spôsobenú škodu. Takže platí Občiansky zákonník, a pyromagorov môžete za nimi zavinené škody žalovať či podať trestné oznámenie za spôsobenú škodu. 

Je smiešne, že podaktoré sa hrajú na dámy – vyčančajú a vymaľujú sa silvestrovsky ako na súťaž kraslíc – a potom ožraté jačia a škrečia na lesy pri „zábave“ s pyrotechnikou. Skutočne „dámy“ na úrovni.

Je tragikomické, že niektoré mestá u nás i teraz sa nedokážu zrieknuť silvestrovského cirkusu – šetria radšej na osvetlení  v bežných dňoch, veď po ľade sa v tme do práce či z práce trepú len tí sprostí, ktorí v tomto štáte pracujú.

A je smutné, že niektorí Slováci sa nedokážu držať ani len týždeň toho, čo vykladajú sami – na Vianoce melú o ľudskosti, a ohľaduplnosti dôležitej po celý rok, a o 5 dní nato bezohľadne pália pyrotechniku  a ožratí revú, nech tí ostatní i pokapú, hlavne že oni majú riadnu žúrku.

Krucinál, ľudia, za čo stoja tie vaše vianočné reči

 

Namiesto pyrotechniky by ste za tie peniaze mohli nakúpiť krmivo a lieky pre útulky zvierat. Alebo trebárs zaplatiť koláče alebo ovocie, a nechať ich doručiť ich do nejakého domova dôchodcov, na oddelenia s chorými deťmi, či pre útulky pre bezdomovcov –  lebo keksík či cukríky by ich potešili. Kopu dobra by ste mohli spraviť k tomu novému roku a osláviť ho tak dôstojne a zmysluplne, namiesto toho sa ožierate a znepríjemňujete iným život pyrotechnikou.

No a potom si dajte zopár novoročných predsavzatí, akými to budete láskavými a ohľaduplnými ľuďmi. Veď pokojne kecajte, tie vaše reči budú presne také dôveryhodné, ako tie vianočné…

 

Elena

 

 

P. S.: A k Betlehemu v Tatrách – ožratí Slováci to boli…

Páchateľovi k prichádzajúcemu roku prajem, aby radšej nikdy nemal deti. Taký ako on nám úplne stačí v jednej verzii.

 

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,855
Celková čítanosť: 9011060x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie