Založ si blog

Ticho a nahlas 6. – O Svrčinovci. . . .

Zaujímavý príbeh o spravodlivosti na slovenský spôsob prebehol médiami.

Aj v Pravde sa pred dvomi dňami objavil

https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/660425-svrcinovskych-osadnikov-v-cadci-nechcu-starostka-je-z-toho-znechutena/

Obyvateľov zo Svrčinovca idú presťahovať z pôvodnej lokality, lebo tadiaľ povedie ekoviadukt.

 

Nejdem sa zoširoka vyjadrovať k tomu, že prečo sťahujú tých ľudí socializovaných, skvelo spolupracujúcich s obcou a zvyknutých vo svojom životnom prostredí, do úplne iných obcí – azda pôvodná obec nemá voľné domčeky? Integrovať hŕby ľudí v novom prostredí je nepochybne náročnejšie, nehovoriac o zaradení detí do školského kolektívu a podobne. Vážne nemá dedina žiadny dom na predaj, a ani im nedokázala za 400 000 eur postaviť nový dom priamo tam?

To, čo ma zaujalo viac – a overila som si to – je skutočnosť, že pôvodné budovy boli postavené na cudzích pozemkoch a svojvoľne, bez stavebného povolenia. Za to dostávajú ich obyvatelia náhradu v podobe 3 RODINNÝCH DOMOV ZA 400 000 €. Na toto ťažko niečo slušne dodať. Naše deti aj my sami musíme dávať veľké peniaze do drahých hypoték a úverov.

 

Navyše, zaujímavým je aj fakt, že náhradné bývanie dostávajú i tí, ktorí tam ani trvalé bydlisko nemali, vlastne teraz ani nikto presne nevie o aký počet obyvateľov tej lokality tam ide. Viete, pre mňa môže byť človek aj fialovo-zeleno prúžkovaný, neposudzujem ľudí podľa farby pleti, dokonca ani podľa vzdelania nie. Ale mám skutočne zásadné a otvorené výhrady voči tomu, aby v tomto štáte ktokoľvek iba účelovo ťažil zo solidárneho systému a nedodržoval ani elementárne zákony.

Nie je podľa mňa v poriadku, aby ktokoľvek beztrestne staval na cudzích pozemkoch neskolaudovanú stavbu a dostal za to zadarmo dom, či aby nepracoval a žil spokojne s početnou rodinou zo sociálnych dávok aj celoživotne.

Cítim sa zneužívaná solidárnym systémom, ktorý toto komukoľvek umožňuje.

 

Elena

 

K diskusii  neúspešná  jasne píšem v blogu, že som proti beztrestnému stavaniu na cudzích pozemkoch.

 

A tiež článkom verejne kladiem otázku, prečo práve pre týchto ľudí sa nakupujú domy, keď je u nás hodne ľudí, ktorí zostali bez strechy nad hlavou a bez akejkoľvek pomoci štátu v tej situácii. Lebo Európsky súd pre ľudské práva rozhodol? No tak tam dajme žalobu proti štátu v mene všetkých bezdomovcov.

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,860
Celková čítanosť: 9032291x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív