Založ si blog

Čooo 11. – „Lepšie“ časy. ..

Veci okolo nás sa menia, a ja sa dívam, ako sa svet mení.

 

Ak uvažujem o premenách, určite začnem rovno Prednou Horou. Z charizmatického prírodného miesta plného stromov. kde ste mohli viesť dialóg so svojou dušou, sa mení na rekreačné sídlo. Vyrúbané stromy zďaleka podľa mňa nie sú šťastným riešením. Turisti pľantajúci sa hore-dole nie sú jedinou známkou problému. Hotovým nešťastím je pribúdanie ubytovacích kapacít, chát rôzneho druhu, lebo vodu museli dovážať už v minulom roku cisternami.  A to prednohorská premena ešte neskončila – pribudnú v súčasnosti budované atrakcie a údajne ďalšia hŕbka domov pre turizmus. Môjmu srdcu bolo blízke to miesto ticha medzi stromami, no na druhej strane má touto zmenou príležitosť kopa ľudí „dostať sa do ticha hôr“.

 

Až tragikomickým príkladom premeny je pre mňa aj neďaleké sysľovisko pri Muráni. Kedysi sa ľudia chodili pozrieť na sysle, pobiehajúce na lúke a somáre, prechádzajúce sa popri ohrade na sysľovisku. Žili so sysľami v harmónii – spásali trávu, aby sysle mohli žiť. Ako plynul čas, vznikol Penzion U sysľa, čo bol super nápad. Turisti objavili muránske buchty, ktoré sú tiež skvelé. Nastalo však postupne niečo na spôsob paródie – ľudia sa začali na sysľovisko trepať hromadne, popri ceste stáli kolóny áut, prichádzali tam zájazdové autobusy. Hotová púť ku sysľom. Zaviedli platené parkoviská, predajné stánky, z Muráňa tam začal premávať Sysľobus. Sysle stratili pôvodnú prirodzenú plachosť a chodia ľuďom do tašiek a škatuliek vyberať všemožnú poživeň, deti ich chytajú do rúk. Popri škatuliach slnečnice, ktoré si tam môžete pre sysle zakúpiť, ľudia im dávajú piškóty a keksy, kusy zeleniny. Hovorí sa tomu rozvoj turizmu.

 

No a tak sa niet čo čudovať, že turizmus sa rozvíja, turisti sa pľantajú kade-tade, a medvede zúfalo hľadajú trochu miesta, kde majú pokoj. Tak sa objavil na facebooku aj takýto príspevok.

 

Nie je k dispozícii žiadny popis.

 

Uvedomujem si prepojenie dobra a zla vďaka premenám. Vznik nového nesie so sebou zánik starého a pustenia sa starého vnáša nové. Čo tak vykašľať sa na kariéru – povedala som si – a okamžite nádherná príležitosť šamanského leta mi priplávala, aj nápad na zaujímavú knihu. Fascinuje ma, ako dynamicky tento princíp funguje.

 

 

Elena

 

 

 

 

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

Ariadna 8. – Chcete robiť starostu v Telgárte?

07.05.2024

Ako píše článok v linku https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/708836-zahadna-abdikacia-starostu-svoj-koniec-oznamil-v-liste-dovod-vraj-neuviedol/ starosta v Telgárte vraj záhadne abdikoval. No tak sa na to pozrime. Pravdu poviem – starosta Telgártu ma zaujal už pred časom pri reportáži, kedy vykladal ako dostali 6 stanov pre 102 ľudí, a tak sa v jednom stane tlačí 30 [...]

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

06.05.2024

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali. Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci. Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť mali predstavitelia toho [...]

kasíno / hazard / ruleta

Matovič spustil petíciu za zachovanie regulácie hazardu samosprávam. Rezort financií: Šírite poplašné správy

07.05.2024 15:04

Jediným cieľom Ficovej vlády je pomôcť oligarchom, ktorí vlastnia herne a kasína a urobiť tak svoje vlastné kšefty na úkor zničených osudov a rozbitých rodín, tvrdí hnutie.

Moldova European Union

Moldavsko si chce pred vstupom do EÚ pričleniť Podnestersko, prezradila Sanduová

07.05.2024 14:48

Od roku 1995 je v Podnestersku rozmiestnených okolo 1500 ruských vojakov.

gašpar, migaľ

Gašpar stopol na výbore diskusiu o zrušení NAKA. Podľa neho sa nemôže zaoberať každou zmenou v polícii

07.05.2024 14:13, aktualizované: 14:19

Opozičná poslankyňa Bihariová argumentovala, že znefunkčnenie NAKA by mohlo napríklad ohroziť čerpanie financií z plánu obnovy.

Zelenskyj

Ukrajinci zmarili atentát na Zelenského. Chceli ho zabiť členovia jeho ochranky

07.05.2024 14:03, aktualizované: 14:28

Okrem Zelenského vraj agenti plánovali zabiť aj riaditeľa SBU Vasyla Maljuka a šéfa vojenskej rozviedky (HUR) Kyryla Budanova.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,863
Celková čítanosť: 9038427x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív