Založ si blog

Kráčam 2. – Emisné povolenky – ďalšia zlodejina EÚ voči nám. . .

Ako uvádza EÚ

https://faktyoklime.sk/explainery/emisne-povolenky-ets#%C4%8Do-sa-deje-s-financiami-z%C3%ADskan%C3%BDmi-v-aukci%C3%A1ch

Emisné kvóty (povolenky) sú hlavným nástrojom Európskeho systému obchodovania s emisiami (European Union Emissions Trading Scheme, EU ETS), ktorého cieľom je znížiť emisie skleníkových plynov prostredníctvom ich spoplatnenia. EU ETS bol spustený Európskou úniou v roku 2005 ako prvý veľký systém obchodovania s emisiami skleníkových plynov a do začiatku roku 2021, kedy začal fungovať národný ETS v Číne, bol najväčším systémom svojho druhu na svete. Okrem krajín EÚ zahŕňa aj Island, Lichtenštajnsko a Nórsko.

Ako píše článok v linku

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:52020DC0740&from=CS

Od 1. januára 2020 je EU ETS prepojený aj so švajčiarskym trhom s uhlíkom. Od roku 2021 bude EU ETS zahŕňať okrem krajín EÚ a krajín patriacich do EHP/EZVO aj zariadenia na výrobu elektriny v Severnom Írsku. Týmto systémom sa regulujú emisie z takmer 11 000 elektrární a výrobných zariadení, ako aj z činností približne 600 prevádzkovateľov lietadiel, ktoré lietajú z letísk a na letiská v rámci EHP. Vzťahuje sa približne na 38 % emisií skleníkových plynov v EÚ.

A tiež ako uvádza článok v linku

EÚ zavádza uhlíkové clo, bezplatné emisné povolenky končia

EÚ zavedie tzv. uhlíkové clo. Európske inštitúcie dohodli reformu systému obchodovania s emisiami (ETS), definitívne ju odklepli aj členské štáty. Systém obchodovania s emisiami sa rozširuje na nové sektory, vzniká špeciálny fond na financovanie sociálnych nákladov zelenej transformácie – uhlíkové clo: poplatok, ktorý budú musieť platiť dovozcovia ocele, hliníka, cementu, hnojív a elektriny. Jeho výška bude naviazaná na cenu emisných povoleniek, uplatňovať sa bude na dovoz z krajín, ktoré nemajú adekvátny spôsob započítavania emisií do ceny výrobku.

Okrem toho vytvorí Únia sériu fondov, ktoré majú uľahčiť dekarbonizáciu. V roku 2027 začne fungovať 87-miliardový sociálny klimatický fond na pomoc domácnostiam s vyššími nákladmi, ktoré môže priniesť vytvorenie emisného trhu pre osobnú dopravu a bývanie. Nové pravidlá by mali priniesť hlbšie emisné škrty v sektoroch pokrytých ETS – zo súčasného cieľa 43-percentného zníženia medzi rokmi 2005 – 2030 na 62-percentné. Pravdepodobne to prinesie zdraženie emisií. Cena tony ekvivalentu CO2 by sa mohla dostať na 100 eur (v súčasnosti je to 80 – 85 eur). Nebude sa to však týkať paralelného trhu s emisiami pre osobnú dopravu a bývanie. Tam bude cena limitovaná na 45 eur za tonu. Ak by boli ceny energií v roku 2027 vysoké, spustenie emisných povoleniek bude odložené o rok.

 

Niektorí naivní povedia, že ide o obmedzenie fosílnych palív. Čím by sme kúrili?  Vodíkom? Veď ten tiež bude v zozname tovaru, na ktorý sa vzťahuje mechanizmus CBAM – ten zahŕňa železo, oceľ, betón, hliník, hnojivá, elektrickú energiu, vodík a za určitých podmienok aj nepriame emisie. 

 

Takže jasne a stručne – vďaka uhlíkovej iniciatíve EU môžeme čakať energetickú a dopravnú chudobu. Spoplatnili by nám emisnými povolenkami elektrinu a vykurovanie.

Kto by na to doplatil? Zasa raz tí, ktorí pracujú – lebo z toho sociálneho klimatického fondu budú dostávať len zraniteľné domácnosti (ani nemusíme hádať, ktoré to budú, však? Takže pracujúci by zasa raz zatiahli tento skvelý EUekonápad znížením svojej životnej úrovne).

Ceny emisných povoleniek postupne budú rásť. A bude ich ubúdať, čo zaručí „šetrenie“…

Slováci zdá sa ešte nepochopili ako ich tento skvelý nápad EÚ postihne…

 

Elena

Lebo 3. – Vôbec sa nečudujem, že sa Slováci modlia za Fica. . .

20.05.2024

Veru, životná realita nám náležite odhalí niektoré veci. Tak aj teraz po atentáte na premiéra, Polícia pracuje s verziou, že páchateľ nekonal sám, ako uviedol článok v linku https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/710649-jednou-z-verzii-vysetrovania-atentatu-na-fica-je-ze-utocnik-nebol-osamelym-vlkom/. podľa ktorého facebooková a komunikačná história páchateľa bola [...]

Lebo 2. – Harabin má pravdu. . .

18.05.2024

Harabin navrhol rozpustiť Progresívne Slovensko. Pokladám ho za múdreho a rozhľadeného človeka, na rozdiel od mnohých iných má schopnosť anticipovať. Plne sa stotožňujem s jeho návrhom. Návrh na rozpustenie strany by mal podať generálny prokurátor, takže Žilinka by sa mal rozhýbať k činu. Šimečkov včerajší preslov o atmosfére v spoločnosti je falošný [...]

Lebo 1. – Taký milý a tichý pán. . .

17.05.2024

Ako to už býva, zmäť informácií sa objavuje aj v prípade páchateľa atentátu proti premiérovi. Nejdem osobnosť páchateľa rozoberať zoširoka, len na pár aspektov situácie poukážem. Prekvapenie susedov a jeho blízkych ma prekvapuje. Vraj milý a tichý pán to bol – no tak o ňom veľa nevedeli, akoby sa o neho zaujímali len tak povrchne. Zato jeden z jeho známych [...]

Laj Čching-te

Nový prezident Taiwanu Laj Čching-te zložil prísahu, Blinken gratuluje

20.05.2024 06:55

Obyvateľom poďakoval za ich "ráznu obranu demokracie" a za to, že sa "nenechajú ovplyvniť vonkajšími silami".

Laj Čching-te, Lai, Taiwan

Vojna s Čínou? Nový prezident Taiwanu skúša na Peking aj dialóg

20.05.2024 06:00

Experti predpovedajú, že Napätie v Taiwanskom prielive bude naďalej rásť.

Robert Kaliňák

Fico vystúpil z tieňa ohrozenia života. Atentátnik nemusel byť tzv. osamelým vlkom: Čo bude ďalej?

20.05.2024 06:00

Tento týždeň bude zasadať Bezpečnostná rada SR aj brannobezpečnostný výbor.

juraj c. strelec

Čo spravilo z milého suseda atentátnika? Psychiater vysvetľuje možné spúšťače

20.05.2024 05:45

Pravda sa opýtala psychiatra, či správy a verejné výroky politikov môžu premeniť človeka na útočníka a tiež podľa čoho sa dá odhaliť, či vaši blízki nie sú na ceste k nebezpečnému zlyhaniu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,876
Celková čítanosť: 9084339x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie

Archív