Založ si blog

Príbehovanie 11. – Sú chvíle. . .

Každý z nás pozná straty.

Bolí nás smrť blízkych,  zrazu ich tu niet. Narážame na všetky tie každodenné prepojenia, také samozrejmé  – a zrazu také zbytočné. Stratou blízkeho sa mení náš dovtedy známy svet, už navždy sa mení.

Sú chvíle, kedy nás bolesť zo straty zasiahne tak silne, že prestávame myslieť, cítiť aj  kráčať. Stojíme na mieste, prestávame dýchať a čas sa neuveriteľne spomaľuje, akoby prestal plynuť. Ten pocit neskutočna sa objavuje zrejme pri každej strate, no akosi ľahšie sa vyrovnávame so stratou blízkeho, ktorý prežil dlhý život. U dieťaťa máme pocit intenzívnej straty – a zároveň hlbokej ľútosti, akoby ho ktosi okradol o veľkú časť jeho života. A nás o spoločný kus cesty s ním. Život mi ale pomohol pochopiť, že nemá význam porovnávať bolesť menšiu a väčšiu, je jednoducho bolesť. Myslím, že práve vďaka stratám a s nimi spojenej hlbokej bolesti začíname lepšie chápať aj cudziu bolesť a stratu, lebo už vieme presne o čom to je.

Tak či onak, či zomrel rodič alebo dieťa, či ktokoľvek iný, koho nesieme v srdci, naši blízki nám chýbajú. Premietame si v duchu nenaplnené predstavy a plány, čo všetko sme spolu ešte mohli zažiť – a jatríme si tým rany. V jednej chvíli si uvedomíme, ako popri všetkej tej bolesti nesieme v sebe aj dary  – to všetko, čo nám naši blízki zanechali ako posolstvo, čo nám pomohli pochopiť, akými ľuďmi nám pomohli sa stať.

A tak sa začneme na tieto dni, kedy si ich pripomíname intenzívnejšie ako po iné dni, aj tak formálne, dívať inak. S vďakou. Lebo boli. Lebo sme s nimi mohli prejsť kus cesty. To je vzácny dar.

 

Všechsvätých je aj pre mňa spomienkou na blízkych. Na to ako sme na nich spomínali spolu – stará mama v dlhom čiernom kabáte kráčala so mnou podvečerom cintorínom zaliatym stovkami svetiel. Vynorí sa mi jej láskavý tichý hlas a tá obrovská energia lásky, ktorú som tam už ako dieťa vnímala. Moju starú mamu volali pre jej láskavosť dobrou vílou, naučila ma ceniť si láskavé skutky.

Všechsvätých dnes sú pre mňa aj o sile rodu, o ťažkej ceste známych či neznámych predkov, ktorú museli prejsť, aby sme tu teraz boli my. O úcte, s ktorou na nich spomíname. A o hrdosti na svoj rod, ktorého stopy sa tiahnu v čase do diaľky.

 

Sú chvíle, kedy pre našich blízkych, ktorí zomreli, žiaria do tmy sviečky. Ale i tak najjasnejšie svetlo – svetlo lásky – pre nich žiari v našich srdciach….

 

Elena

 

Lebo 2. – Harabin má pravdu. . .

18.05.2024

Harabin navrhol rozpustiť Progresívne Slovensko. Pokladám ho za múdreho a rozhľadeného človeka, na rozdiel od mnohých iných má schopnosť anticipovať. Plne sa stotožňujem s jeho návrhom. Návrh na rozpustenie strany by mal podať generálny prokurátor, takže Žilinka by sa mal rozhýbať k činu. Šimečkov včerajší preslov o atmosfére v spoločnosti je falošný [...]

Lebo 1. – Taký milý a tichý pán. . .

17.05.2024

Ako to už býva, zmäť informácií sa objavuje aj v prípade páchateľa atentátu proti premiérovi. Nejdem osobnosť páchateľa rozoberať zoširoka, len na pár aspektov situácie poukážem. Prekvapenie susedov a jeho blízkych ma prekvapuje. Vraj milý a tichý pán to bol – no tak o ňom veľa nevedeli, akoby sa o neho zaujímali len tak povrchne. Zato jeden z jeho známych [...]

Cesta duše 11. – Nájsť sa môžeme, len keď sa stratíme. . .

16.05.2024

Po nepohode posledných hodín, spojenej s útokom na premiéra, som sa spomienkami vrátila do okamihov pohody. Nedeľa bola sladká ako jahody s medom. Kopce a svahy sa zeleneli v mnohorakých odtieňoch. Vietor v jednom okamihu prudko kýval koruny stromov, potom zasa chvíľu hnal drobné biele obláčiky ako poskakujúce kozliatka kamsi za obzor šírou pláňou belasej oblohy. Vzduch [...]

Germany Russia Ukraine

Utečenci strácajú kontakt s Ukrajinou. Čo ukázal prieskum v Poľsku, Nemecku a Česku?

18.05.2024 10:00

Minimálne polovica Ukrajincov, ktorí sú v Poľsku, Nemecku a Česku, sa na Ukrajinu zrejme nevráti. Vyplýva to z čerstvého prieskumu.

nemecko letisko lietadlo mníchov aktivisti klíma

Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

18.05.2024 08:30

Aktivisti sa prilepili k ploche pristávacej dráhy, prichádzajúce lety boli preto presmerované na iné letiská.

Houston, texas, búrky

Z Houstonu po ničivých búrkach hlásia sedem obetí

18.05.2024 08:25

Obytné oblasti mesta boli plné popadaných stromov a elektrického vedenia.

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Tri dni po atentáte na Fica: Čo zatiaľ vieme? Otázky a odpovede, premiér ostáva na JIS, atentátnik ide pred súd

18.05.2024 07:00

Premiérov stav je stále vážny, súd bude rozhodovať o väzbe pre útočníka. Zatiaľ to viac ako na upokojenie vyzerá na pokračujúcu polarizáciu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,875
Celková čítanosť: 9076386x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív