Založ si blog

Akotak 2. – Spravodlivá pomoc

Urobme experiment – matky s dvomi deťmi, ktoré pracujete a máte zárobok v čistom okolo tisíc eur – skúste zájsť na sociálku, že by ste chceli, aby vám vyplácali príspevok na bývanie pár stoviek eur mesačne a cestovať zadarmo.

Dajme tipovaciu súťaž, či tie výhody dostanete…

 

Článok v .linku popisuje, že

https://www.trend.sk/ekonomika/ukrajinske-zeny-zaplnaju-volne-pracovne-miesta-bez-prispevku-byvanie-to-nezvladli

pani z Ukrajiny žije a pracuje v Bratislave. Je slobodná matka s 2 deťmi, má podnájom v  byte za 550 eur mesačne. Zarába v čistom cca 1000 eur mesačne.  Iste aj detské prídavky a daňový bonus k tomu má, stravu pre ne bezplatne v škole a takisto aj príspevok pre deti plniace povinnú školskú dochádzku. Dopravu majú zadarmo.

Ibaže tvrdí, že ak jej nenechajú aj ten príspevok na bývanie, tak odíde za sestrou na Ukrajinu.

A článok píše, ako by o časť pracovnej sily ukrajinskej Slovensko prišlo, ak príspevky na bývanie nebudú mať naďalej pohodlne.

Problém má teda dva aspekty. Jedným z nich je  opodstatnenosť ponechania príspevku na bývanie, druhým aspektom je dôvod príchodu Ukrajincov sem – prišli si zachraňovať holé životy pred vojnou, alebo nám vypomáhať pracovať kvôli nášmu nedostatku pracovnej sily?

 

Nuž, ak je ten príspevok 5 eur denne na osobu, potom 15 eur pre matku a dve deti denne dostať navyše je fakt slušná suma. Vynásobme sumu krát tridsať – no celkom rozumiem tomu, že takú sumu dostať navyše je skutočne pohodlné.

Slováci platia drahé hypotéky desiatky rokov, alebo drahý podnájom, a ani pes neštekne pri príjme tisíc eur, či chce matka nejaký príspevok ešte. Samozrejme že len čo som napísala názor v diskusii, začala  jedna diskutérka manipulovať ako utekajú pred vojnou a že im iste závidím.

Tak na rovinu – ak by som utekala pred vojnou ja s deťmi, bola by som rada akejkoľvek pomoci. Ľudia utekajúci pred vojnou sedia často v utečeneckých táboroch a čakajú na skončenie vojny, aby sa vrátili domov. Alebo sa rozhodnú pre zmenu života, začlenia sa do života a pracovného procesu v novej  domovine, no potom sa už nehrajú celoživotne na utečencov, ani neočakávajú celoživotnú pohodlnú dotáciu. 

Česi a Poliaci vyplácajú tieto príspevky len primárne zraniteľným skupinám –  napríklad osobám so zdravotným znevýhodnením, osobám starším ako 65 rokov či osobám, ktoré sa starajú o deti do 6 rokov.

Pokladám za správne pomôcť naozaj zraniteľným skupinám, ale ostatní sa v novej situácii musia postaviť na vlastné nohy, a nie očakávať celoživotnú pomoc v podobe príspevkov.  Pomoc by mali dostať na úrovni pomoci poskytovanej občanom danej krajiny v porovnateľnej situácii, t. j. rovnakú.

.

 

Elena

 

palenque  Vaš predstava, že je korektné dávať cudzincom niekoľko sto eur príspevku doživotne, lebo sú cudzinci, ma fascinuje. A mali by sme to robiť len my na Slovensku, alebo aj inde, napríklad v Amerike?

Blýskanie na časy 3. – Dôchodcovia by mali zaplatiť nový raketový systém namiesto Naďa? ? ?

15.09.2024

Ako vidno z nadpisu blogu – stačí si dať otázku správnym spôsobom, aby sme pochopili fakty. Lebo podaktorí vládni experti sa snažia ryžovať na úkor dôchodcov https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/723706-staci-jedno-opatrenie-a-fico-moze-na-konsolidaciu-ziskat-pol-miliardy-eur-doplatili-by-na-to-dochodcovia/ Pol miliardy? No to je akurát na protiraketový systém, čo Naď [...]

Blýskanie na časy 2. – Vidieť si ďalej od nosa. . .

14.09.2024

Takto opisne sa dá pomenovať schopnosť anticipovať, t. j. predvídať dopady terajších krokov na budúcnosť. Mnohým ľuďom táto vlastnosť nie je vlastná, a preto idú ako slepé kury za zrnom, ktoré im vysypávajú na určených cestičkách. Je to tak politicky, ako aj v bežnom živote. Pre mňa je anticipácia niečo, čo človeku uľahčí život v prepojení s jeho svedomím. [...]

Blýskanie na časy 1. – Gratulujem Američanom k nevydarenému obchodu

07.09.2024

Poviem vám, kadečo som si o Američanom myslela – ale predpokladala som, že aspoň biznis im nejako ide. No ale ukázalo sa, ako hlboko som sa mýlila. Sú totálne krepí – odkupujú Seditu na Slovensku. To si nerobili prieskum slovenského trhu pred zrealizovaním toho ich biznis nápadu? Zrejme nie. Lebo inak by zistili, že vonkoncom nielen ja, ale aj kopa ďalších [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,956
Celková čítanosť: 9442618x
Priemerná čítanosť článkov: 3194x

Kategórie

Archív