S pravdou 3. – Hľadám hrdinu. ..

Začnem príbehom, do ktorého hľadám hrdinu.

Osemdesiatročný dôchodca by mal skončiť na ulici, hoci poctivo platil platby za byt.  Pokladníčka na mestskom úrade pri zapísaní variabilného symbolu urobila chybu, a tak on  posielal sedem mesiacov svoje platby bohvie kam.

https://www.noviny.sk/slovensko/978926-chyba-v-platbe-a-osudne-nestastie-dochodcovi-hrozi-vystahovanie

A predstavte si, naša justícia, ktorá pri ceste za spravodlivosťou pre rodiny, ktorých blízki zomreli pochybením lekára, rozhýbať v niektorých prípadoch aj štvrťstoročie, tento raz reagovala ako rýchla strela. Až treba pouvažovať, prečo tá rýchlosť – podľa môjho názoru možno by sa na tento prípad závratnej rýchlosti rozhodovania pani sudkyne mal pozrieť aj minister spravodlivosti.

Ako sa v tom článku píše

Sudkyňa veľmi rýchlo rozhodla a zrušila mi užívacie právo. Darmo som ja hovoril, že nechápem, lebo ja riadne platím, “ dopĺňa pán Farkaš.

Aj keď sa neskôr zistilo, že to nebola jeho chyba, napriek jeho žiadosti mu už nájomnú zmluvu neobnovili. Dokonca vystúpil aj pred poslancami a starostom na zasadaní mestského zastupiteľstva. Pán Farkaš prosí starostu a mestských poslancov, aby mu dovolili v mestskom byte dožiť.

Nuž, je pravdou, že na byt nemal po celý čas nájomnú zmluvu – ale to bol bordel mestského úradu a jeho úradníkov, že tú zmluvu s ním po celý čas nedoriešili. Pán platil poctivo všetky poplatky. Zajímavé je, že kým hovorkyňa tvrdila, že hľadajú preňho vhodné riešenie, v skutočnosti mestská časť Bratislava – Staré mesto požiadala exekútorský úrad o vytýčenie termínu deložovania.

„Keby ma vyhodili z bytu alebo pripravili o byt, tak neviem ako by som žil, lebo keby som zaplatil podnájom, aké ceny sú dneska, tak by mi na jedlo vôbec ani nezostalo.“

Neviem komu chodili platby toho pána na účet sedem mesiacov, ale je to tiež pekný hajzel – nezaujímali by ste sa a nepreverovali azda, či nejde o omyl, ak by vám prišli na účet peniaze, ktorých platbu neviete identifikovať? Stačilo málo, a vôbec nemusel vzniknúť problém – keby niekto nebol nenažratý na cudzie peniaze a aspoň banke by signalizoval, že to treba preveriť.

Postup mestského úradu je skutočne zaujímavý. Samozrejme po ľudskosti ani stopy.

Ani po sebakritike – nemali by náhodou namiesto toho pána poctivo platiaceho platby na nesprávne číslo účtu deložovať z úradu tú pani úradníčku, ktorá chybu vo variabilnom symbole urobila a tým spôsobila také závažné následky?

Až mi napadá, pri takom bezohľadnom a rýchlom postupe mestského úradu, či to nebolo účelové urobenie chyby. Lebo nemali by mu ako neplatičovi nájskôr nejakú výzvu poslať, aby uhradil nedoplatok, a až tak riešiť veci súdne? Niečo v tomto prípade riadne smrdí, že?

Bola by som rada, keby sa našiel nejaký statočný právnik, jednoducho hrdina – ten pán si ho zjavne nevie zaplatiť – aby tam s nimi pozametal a vymohol pre neho náhradu škody, spôsobenej ich nesprávnym úradným postupom.

 

A prečo som v úvode napísala, že začnem príbehom? Lebo budem pokračovať úvahou o spoločenskom zle i  v budúcom blogu.

 

Elena

 

 

Ale čo 11. – Útoky šialených strelcov na školách?

16.10.2024

Článok v linku píše o tom, ako záchranárov školia na zásahy v prípade útoku šialeného strelca v školskom prostredí https://uzitocna.pravda.sk/vzdelavanie/clanok/726970-hrozi-utok-ozbrojeneho-sialenca-na-skole-aj-u-nas-su-zachranari-schopni-v-takychto-podmienkach-vobec-zasahovat/ Tie bombové vyhrážky maniak z Ukrajiny alias „Máňo“ prestal posielať, asi ho už [...]

S pravdou 3. – Zelená energia na slovenský spôsob. . .

16.10.2024

Ach, elektrárne so zelenou energiou ľudí oslovujú. Prispejte na poplatku za elektrinu, či aspon súhlaste, že akože prispievate podľa toho, ktorá energetická sústava je vašim dodávateľom. Záchrana planéty ako vyšitá… Ale ak ste ako ja, už vám volať nebudú. Teda nie že by som na telefonujúcich bola zlá a odmietavá, kdeže. Napríklad keď mi volali kedysi s [...]

S pravdou 2. – Otázky, na ktoré nemáme odpoveď. . .

15.10.2024

Dolinková odchádza s nálepkou neschopnosti a manažérskeho zlyhania – napriek jej zastierajúcim kecom o úteku pred Kotlárovou správou – pomenovali aj mnohí politici, že neurobila kopec vecí, ktoré urobiť mala. Podľa mňa jej hlavnou chybou v závere bolo, že si neurobila poriadok s Druckerom – lebo on sa akosi poplietol a vyjadruje sa odušu ku zdravotníctvu [...]

Medveď

Ďalší útok medveďa: Prechádzku v tejto lokalite si radšej rozmyslite, apeluje trenčianska polícia

19.10.2024 10:54, aktualizované: 11:07

Zásahový tím smeruje na miesto výskytu.

Benjamin Netanjahu

Na dom izraelského premiéra Netanjahua útočil dron

19.10.2024 10:05

Premiér sa v tom čase však v dome nenachádzal a neboli hlásené žiadne straty, uviedol premiérov hovorca.

medveď, Hriňová

Je medveď premnožený? Chystá sa nová štúdia. Zoológ: Zásahové tímy sú potrebné, ale Tarabova aktivita je perfídna

19.10.2024 10:00

Názory na to, či sa medveď rozšíril, alebo nie sa rôznia. Aj preto sa chystá nová štúdia.

KĽDR Kórea dron

Severná Kórea po údajnom náleze dronu obvinila Soul z vážnej provokácie

19.10.2024 09:26

Dôvodom je údajne zostrelený dron, ktorý podľa KĽDR narušil jej zvrchovanosť rozhadzovaním letákov namierených proti režimu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,983
Celková čítanosť: 9536569x
Priemerná čítanosť článkov: 3197x

Kategórie

Archív