Založ si blog

Čas detstva 2. – Srdce dieťaťa. . .

 

Drobné rúčky, ktoré sa vás držia okolo krku, a zároveň i za srdce. Nežný dôverčivý úsmev, ktorý by ste za nič na svete nevymazali nejakým klamstvom či bezohľadnosťou. Nadšením žiariace oči, kvôli nim by ste vyliezli i na sklenený vrch po tri citróny.

To sú naše deti.

Takže, áno, dnes ráno v mojom blogu o deťoch ku Dňu detí.

 

Dieťa…

Prvý pohyb a ste spolu v dobrom i zlom, pri načúvaní spevu vtákov i pri facke. Jediné, po čom túžite, je chrániť to drobné stvorenie, ktoré rastie vo vás. Dávate mu kus seba. Pôrod  – mení nás navždy, pretože časť z nás nenávratne opúšťa naše telo. Puto, prostredníctvom ktorého pochopíme, že existujú vzťahy navždy – už nikdy ich s dieťaťom nepretneš.

 

Nekonečno spomienok…

Stavanie snehuliaka. Sánkovačka, iskriaci sneh. Detský hlások falošne nôtiaci „v nebi niekto ráta z lupienkov margariet…“ Večerné čítanie rozprávok v posteli. Vôňa ranného kakaa. Šitie masky na karneval, strihanie vláskov. Očkovanie s takýýýýým revom. Hlava, dôverčivo opretá o vaše plece. Obrázky kreslené detskou rúčkou, nalepené na vnútornej strane dverí skrine i môjho srdca.  

Nekonečno spomienok…

 

Nekonečno lásky…

Obrovský dar života. Celoživotne. Deti sú našim najväčším bohatstvom. Nevlastníme ich, ale obohacujú nás svojou prítomnosťou. Sú našimi najväčšími učiteľmi.

A rovnako je pre nás bohatstvom naše vlastné detstvo. To, čo môžeme pre seba urobiť vo chvíľach nepohody, či v čase životných kríz, je čerpať z neho. A vrátiť sa k času detstva i vo svojom srdci – očistiť ho od nánosov, ktoré nám život priplavil, aby bolo opäť radostné a úprimné. Áno, myslím si, že to, čo môžeme pre seba spraviť v živote najviac, je chrániť si svoje srdce dieťaťa, aby sa z neho nestal cynický dospelý – pretože potom prestaneme veriť na zázraky a prestanú sa nám stávať.

Zhlboka sa nadýchnite – a vaše srdce sa ticho smeje čistým detským smiechom. Práve vďaka nemu dokážeme naplno dôverovať a naplno dávať, a naplno ukázať, akí naozaj sme.

Záverom…

Dáme hru na jednu otázku? Dáme. Tak akú? Čo by som si dnes najviac priala? Tak hej, poviem.

Kebyže mám čarodejný prútik – tak by som si naozaj najviac priala, aby všetky deti mohli dnes prežiť úžasný, prekrásny výlet. Aj tie, ktoré po celý svoj život ležia kdesi v postieľkach a nikdy sa nedostávajú von – aby aspoň jediný raz zažili ten pocit slobody a radosti…

Tak.

 

 

Elena    Predná Hora, 1.6.2017

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,857
Celková čítanosť: 9022662x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív