Založ si blog

Ach 8. – Ako sme otvorili školy. . .

A škôlky, dodávam.

Prosím, vysvetlite mi niekto dôvod toho otvorenia úschovní a opatrovní na deti. Nemohli sa radšej otvoriť centrá voľného času a ponúkať zmysluplné aktivity deťom, kým rodičia budú v práci? Kapacitne by boli podstatne menšie, to je jediný problém.

Lebo teraz sa deti učiť ďalej nemôžu, len „utvrdzovať učivo“ a veľa času tráviť vonku. V predpovedaných lejakoch na najbližšie obdobie to pôjde ťažko, ale čo už.

 

Väčšinou nastúpili deti zamestnaných rodičov, ako sa očakávalo…

Deti, ktoré by to potrebovali najviac, pochádzajúce  zo SZP prostredia – a o ktorých sa počas vyučovania na diaľku dookola točilo, že práve ony potrebujú dohnať náskok – v mnohých prípadoch (a to nechcem byť zlá, a napísať že v drvivej väčšine) do škôl a škôlok neprišli. Akonáhle rodičia zistili, že sa prepadnúť v tomto školskom roku nedá, problém školskej dochádzky detí prestal existovať. Pre nízke počty detí niektoré školy a škôlky ani neotvárali a začnú až v septembri.

Ako uvádza článok

https://www.bratislavskenoviny.sk/aktuality/60231-presne-cisla-kolko-deti-sa-vratilo-do-skol-a-skolok

brány 667 materských škôl a 236 základných škôl zostali zatvorené. „Dôvodom boli nedostatočné priestorové a prevádzkové možnosti, ako aj chýbajúce personálne kapacity.“

Vznikol teda podivný kríženec – ani ryba, ani rak.

V niektorých školách sú späť  takmer všetky deti, najmä v Žilinskom kraji, kým v Prešovskom kraji to vyzerá dosť biedne, približne tretina z nich je späť v školách. a škôlkach.

 

O letných školách sa mihlo pár náznakov v máji…

Budú slúžiť na dohnanie vzdelanostných rozdielov medzi deťmi, alebo sa budú venovať prevažne výchove? Alebo doháňaniu rozdielov vo výchove? Netrpezlivo hľadám zmienky, ako ten patvar bude vyzerať a čo v skutočnosti bude jeho cieľom – lebo i tu podľa mňa by boli prínosnejšie centrá voľného času a rozšírené komunitné centrá (za spolupráce mimovládok) ako letné školy.

Naozaj ma zaujíma finálna verzia toho produktu. A aj to, koľko detí sa do nich zapojí, aby to neboli tie isté deti, ktoré teraz chodia do školy – lebo potom to stráca celé význam.

 

September je ďaleko…

Veru, ďaleko – a ja sa nemienim hrať na predpovedača budúcnosti. Uvidíme, či začne škola ako bežný školský rok – som opatrná, keďže Poliaci majú nárast koronaprípadov.

Každopádne, ak začne – už to nebude tá škola ako predtým.

V čom bude iná? Možno v tom, že zrejme budú ľudia v školstve oveľa viac využívať moderné technológie – v učení. Možno dva dni v týždni by škola mohla byť telemostom, aspoň pre väčších školákov. Moc sa mi páči, že deti budú v menších skupinách – je tam šanca na individuálnejší prístup.

Nie je dôvod celý deň spojmi putovať na krajskú poradu a späť, online poradami sa šetria financie aj čas.  Na druhej strane ubudne medziľudských kontaktov – lebo vždy to bolo o pár slovách s kolegyňami pred poradou a počas prestávok. O atmosfére a energii miesta, o ľudskom stretnutí. Ušetrí sa čas a financie online-poradovaním, no je to ako sex s robotmi, úplne neosobné.

Myslím, že bude dobré zvážiť, či nám aspoň občas nestojí za to dať energiu i čas a financie do osobného stretnutia.

 

V čom by škola mohla teraz byť iná? 

Práve v podpore individuality detí, ich osobitého prínosu. Každý je niečím cenný – a škola by mala pomôcť dieťaťu nájsť to, čo môže byť jeho jedinečným vkladom. Možno z matematiky bude mať štvorky, aj keby sa roztrhal, ale dokáže sa s láskou starať o zvieratá, či pestovať v školskej záhrade kvietky tak trpezlivo, ako nikto iný. Jednoducho by sme mali začať u detí od výkonového modelu prechádzať ku modelu jedinečnej ľudskej bytosti, podľa mňa teda – neviem aká bude v tomto smere koncepcia ministra školstva.

Menej u detí budovať vedomosti a viac s nimi hovoriť o ich pocitoch a názoroch – to by som priala našej novej pokoronovej škole.

 

Slobodná škola…

Moja delťácka kolegyňa pracuje s deťmi. Zámer sveta ju posunul k tej práci – a zdieľa podnetné informácie.

O jednu sa s vami teraz podelím – je o slobodnej škole v Česku

https://www.startovac.cz/projekty/erazim/?fbclid=IwAR20cPW-jkrNdRtUXDvuNK1UPiPShuHPxM-ONqsBpU5RsIn22yOlIq8IiUE

Moc a moc prajem deťom, aby sa korienky slobodnej školy zapustili do všetkých našich škôl. Aby všetky deti pocítili, že vzdelávať sa je úžasná možnosť a životná príležitosť, a nie povinnosť – a aby trávili roky v škole šťastne, a nie ako v mučiarni.

Aby sme ich v našich školách učili byť dobrými ľuďmi, nie byť dobrými žiakmi.

 

Uvidíme, čas ukáže, nakoľko dokážeme v slovenskom školstve využiť potenciál, ktorý nám pandémia ako životná skúsenosť priniesla..

 

Elena  8.6.2020

 

P. S.:

A malá rda.

Milí rodičia školákov, opýtajte sa vlády, či školy sú otvorené oficiálne, alebo nie sú. Lebo problém máte vy – ak vaše dieťa teraz nedajbože utrpí v škole úraz, poisťovňa vám to nemusí preplatiť.

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,858
Celková čítanosť: 9026015x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív