Založ si blog

V mojom srdci 4. – Tak durrellovsky. . .

 

Že nepoznáte Durrella? Geralda Durrella? Naozaj nie? No to je teda teraz najvyšší čas, aby som vás s ním zoznámila.

Takže dnes si v tomto blogu porozprávame nielen o tom, prečo je v mojom srdci Durrell, ale i čo v súvislosti s ním v mojom srdci hlboko rezonuje.

 

Takže Durrell…

Úžasný chlapík, celkom rada by som ho spoznala „naživo“. Známy prírodovedec a spisovateľ, ktorý vo svojich knihách i živote vtipne, múdro a láskavo bojoval za ochranu zvierat.

Najmilšia, najviac blízka je pre mňa jeho kniha O mé rodině a jiné zvířeně. V nej opísal  detstvo, ako ho prežíval počas 5 rokov života svojej rodiny na ostrove Korfu. Píše o nej s láskou a pochopením, množstvo viac či menej humorných spomienok. Ukazuje nám v nej svet svojráznych postáv, jeho blízkych, ktorých vníma s hlbokým pochopením pre ich  ľudské slabosti. Kadečo veru pozažívali, sprevádzala ich vždy hŕba zvierat rôzneho druhu, ktoré sa stali nespochybniteľnými členmi rodiny. Za všetko hovorí príhoda pri ich odchode z ostrova, po rokoch spokojného života na tomto ostrove, kedy im pri návrate na európskej colnici do papierov napísali charakteristiku: „jeden kočovný cirkus  a personál…“

 

Takže čo vo mne rezonuje tak durrellovsky?

Jeho láskavý humor, mám rada ľudí schopných dívať sa na svet s láskavým humorom. Takí ľudia nám prinášajú pohodu do života ako malé slniečka a ešte cennejší sú v zlých časoch, kedy svojou hrejivosťou rozháňajú mraky nad našou hlavou. A my uveríme, že slnko zasa opäť raz zasvieti.

Jeho úprimný vzťah ku zvieratám, je v tomto „moja krvná skupina“, zvieratá milujem (pravdaže až na malú výnimku, akou sú pavúky, tie skutočne medzi moje srdcovky nepatria).

A nepochybne, v neposlednej rade, jeho úžasná rodina, pochabá a zábavná. Aj v mojom srdci je moja rodina usadená pevne – všetci tí, s ktorými sa viažu spomienky môjho detstva, niektorí z nich už zomreli (starí rodičia) a ďalší (mama, súrodenci) žijú svoj všedný život so svojimi každodennými radosťami i starosťami. Pôvodom som podtatranka a moja rodina v tom kraji žije dodnes.

 

Jeden kočovný cirkus  a personál…

DURRELLOVCI. Rodina plná ľudského tepla, pochopenia, humoru, zdieľajúca dobré i zlé časy svorne, s radostným pohľadom na svet a jeho premeny.

Takú rodinu som zažívala v časoch, kedy žili obaja moji starí rodičia. Veľa som ako dieťa chodievala so starým otcom – na huby do lesa, na brusnice. Stará mama bola pre mňa tým maximálne podporujúcim človekom, kupovala mi knihy o zvieratách, pretože už ako dieťa som veľa čítavala. Z tých čias si nesiem v srdci Vianoce ako čas pohody „akú inde nenájdeš“, skutočne ich milujem. A do synovej smrti som každé vianočné sviatky pripravovala už dlho dopredu, zbierala som darčeky, snažila som sa preniesť mojim deťom do srdca aspoň trochu z toho čara, čo som ako dieťa zažila.

Presne takú radostnú a zdieľajúcu rodinu som vždy túžila mať, vybudovať si ju vo svojom živote ako niečo stabilné a dôležité. Rodinu pokladám za obrovskú životnú hodnotu, mimoriadne cennú devízu, ktorú z môjho pohľadu nemožno ničím nahradiť, patrí k mojej predstave šťastného života. Pravdaže, rodina je hlboko vrytá v mojom srdci.

A hej, pri živote v takej rodine plnej pohody, smiechu a lásky by mi vonkoncom nijako neprekážalo, ak by nám do papierov colníci písali „jeden kočovný cirkus  a personál…“

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 6.9.2016

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003623x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie