Založ si blog

Čakanie 1. – Ach, to ma potešilo. ..

Sú dni, ako minulotýždňové…  Čím sú výnimočné? O tom napíšem viac v dnešnom blogu.

A hej, ešte jedna jedenástka. Že prečo? Nuž, blíži sa marec, moje srdce ním bije. Je to prelomový mesiac v mojom živote. Takže touto jedenástkou vítam prichádzajúci marec.

 

Sú dni…

Sú dni, ako  boli tie v minulom týždni… Čím sú výnimočné? Nuž, bola inverzia… Milujem inverziu. Nerozumiete teraz možno, ak nežijete v horách ako ja.

Inverzia je obdobím, kedy je na horách prekrásne. Ráno je teplejšie ako v meste, vzduch už vonia jarou. Slnko sa rozlieva belasobelasou oblohou, celý okolitý svet je zaliaty zlatistým svetlom.  A ja si márne v takých chvíľach kladiem otázku, keď sa vraciam z práce (do nej chodím ešte za tmy),  prečo som zasa liezla do práce do tej mestskej hmly. Teda – mám moc rada aj hmlu, ale v horách.

Mohla by som potiahnuť pár dní dovolenky a venovať sa v slnkom zaliatom dni mojej druhej, nočnej práci aj cez deň ach, to by som mohla – pretože som v rámci nej stále nielenže neskončila dve termínované práce, ale ešte mi aj tri pribudli. Jasné, že píšem – robenie obeda i písanie blogu sú medziprestávky, chvíle oddychu.

Nie, nesťažujem sa, svojim spôsobom je to príležitosť, vďaka tejto práci sa učím mnoho nových vecí v rôznych odboroch. A nie, nie som zaťažená na peniaze, som hodne skromný človek, život ma to naučil. Ibaže za prvé mám tri študujúce deti a za druhé, musím teraz tiež splatiť moje vlastné vzdelávanie – zaplatila som si jednu vzdelávaciu akciu. Ale už dávno som z ničoho nemala takú radosť ako z toho vzdelávania.

No hej, takže moja rozpísaná kniha ešte pár dní počká. Ale dočká sa, určite.

 

Sychraví sa…

Včera popoludní sa opäť zosychravelo i tu, na Prednej Hore. Lesy na okolí sa postriebrili námrazou. Fúha, teplotný rozdiel včasnorannej cesty do práce a popoludňajšieho návratu domov bol citeľný. Ruky mi skrehli, kým som dovliekla domov nákupy.

Tak to chodí u nás v horách, vlečiem bežne domov štyri kilá zemiakov, 2 litre mlieka, dva kilá múky, kilo jabĺk, atď. A čo ma teší popri tom? To, že mám úžasné moje najmladšie dieťa, Jazmínku  (teda, mám úžasné všetky dcéry, ale v Revúcej študuje už len jedna) príde zo školy ku mne a zoberie do tašky niečo z nákupu a do ruky ešte tašku s chlebom a pečivom na víkend. Ja si u ľudí mimoriadne cením schopnosť zdieľať, stáť pri sebe – a moje baby sú také. Som na ne moc hrdá. Je to dobrá stratégia do zlých čias – byť súdržný s niekým.

A hej, dnes sneží, z bielobieleho neba nám to tu zasa ktosi posýpa cukrom (že prečo snehovanie na mňa pôsobí teraz sladko? Hm, hm, žeby to bolo tou tvarohovo-jablkovou žemľovkou, čo tu už rozvoniava?)

 

Úžasná kniha…

Keď už sme pri tej súdržnosti a zlých časoch, poviem vám o skvelej knihe, ktorá s tým súvisí. Volá sa Psychologie lidské odolnosti a je to skutočne praktická príručka pre situácie, kedy sa dostaneme do životných ťažkostí. Kniha uvažuje o tom, ako môžeme životné problémy zdolávať, ako im odolávať.

Problematika odolnosti  je v psychológii hodne aktuálnou témou. Kniha balansuje veľmi úspešne na tej hranici, že je prínosná pre odborníkov, ale i pochopiteľná a užitočná pre laikov.

Mala som možnosť si ju prečítať s dcérou v rámci jej práce, poviem vám – je to naozaj dobrá kniha. Žiadne prázdne táranie už tisíckrát omletých vecí – táto kniha vysvetľuje veľmi zrozumiteľným spôsobom to, čo je pre zvládnutie ťaživej životnej situácie naozaj podstatné. Hovorí o mechanizmoch adaptácie v rôznych oblastiach a zároveň vysvetľuje základné pojmy s problémovými situáciami spojené. K nim patria pojmy psychická odolnosť, resiliencia, nezdolnosť, SOC (sense of coherence), či hardiness.  Autor knihy profesor Paulík vysvetľuje, že pre zvládnutie náročných životných situácií je dôležitá naša vlastná účinná integrovanosť osobnosti.

Jasné kniha dáva i návody, ako možno psychickú odolnosť rozvíjať. Je v nej hodne praktického múdra.

Prezradím vám jednu vec – o knihe, aj o sebe – ja si moc a moc cením ľudí, ktorí dokážu múdre veci povedať úplne jednoducho. Je to naozaj veľké umenie. A autor knihy, profesor Paulík, zjavne je takým veľkým umelcom.

 

Za mňa…

Namiesto citátu  dám môj názor k odolnosti. K tomu, aby sme boli odolní, potrebujeme byť duševne a duchovne čistí. Nie dokonalí, ale zlepšujúci sami seba – vedieť si priznať chybu, byť láskavejší – to dodáva silu.

Potešilo ma, že som si tú knihu mohla prečítať, je naozaj zaujímavá. Som vďačná osudu i mojej najstaršej dcére, že máme takú príležitosť čítať nové veci – kupovať by sme ich veru nemohli…

A hej, ozaj – schopnosť zdieľať je jednou z podstatných vecí, spojených s odolnosťou.

 

Záver…

Hm, a čo záverom? Moje srdce bije marcovým rytmom…

 

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 18.2.2017

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985189x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie