Založ si blog

Hľadanie 6. – Láska a úcta. . .

 

Pred tými nepravými princmi treba utekať rýchlo a rozhodne, ako som písala v Hľadaní 5.  Ako spoznať pravého princa, napíšem nabudúce.

A čo s tým pravým princom (princeznou)? S tým by sme chceli žiť šťastne až do smrti. Ibaže čo treba spraviť, aby to naozaj vyšlo? V mojom dnešnom blogu  uvažujem presne o tom. A samozrejme nie sama, sprevádzať ma pri tom bude jedna naozaj skvelá kniha, veď viete.

Moja intuícia…

Kedysi som vám v mojom blogu prezradila, že si knihy vyberám intuitívne. Nakoniec ako všetko v živote. A tak aj minulý štvrtok – Kika si vyberala knihu, a ja som tiež siahla po jednej. Určite by vás neupútala na prvý pohľad – nemá lesklý obal, ani lákavé obrázky. Je tmavosivá a brožovaná. Ibaže s knihami je to ako s ľuďmi, najdôležitejší je pre mňa obsah, nie obal.

Aj tento mesiac 20. idem na pár dní do Bratislavy na výcvik, peniaze potrebujem na cestu  a ubytovanie, takže moc zvažujem, čo kúpim. No veľmi silne dokážem vnímať, že niečo ku mne patrí – a toto je i prípad tej knihy. Pochopila som už, že ak takú nenáhodnú náhodu prijmem, posúva ma to dopredu, a tak každé posolstvo Zámeru sveta v živote vždy jednoducho s pokorou a vďakou beriem. Aj tento raz sa to potvrdilo, je to naozaj úžasná kniha a mne osobne otvorila oči, zapadla presne do môjho terajšieho poznávania, pomohla mi veci si jasne pomenovať a pochopiť.

Aká je to kniha?

Napísal ju Emerson Eggerichs, a volá sa Láska a úcta. Je to kniha o partnerstve. Existuje celý rad príručiek na spokojný partnerský život, podľa mňa viac či menej bludných. Túto knihu pokladám ale za múdru, moc sa mi páčila. Myslím si, že by si mal prečítať každý z nás niekedy na začiatku života, keď si vyberáme celoživotného partnera.

Vzťah nie je len o tom, že pravého partnera nájdeme, ale že sme schopní si ho aj udržať na celý život. Eggerichs veľmi jednoducho a pravdivo pomenováva, že muž a žena musia vo vzťahu vzájomne napĺňať svoje potreby, aby vzťah udržali, a že majú vo vzťahu odlišné potreby. A veľmi presne tie potreby pomenováva.

Pre ženu najdôležitejšia láska, musí cítiť, že ju partner úprimne miluje, že je pre neho jediná. Potrebuje blízkosť, načúvanie, pozornosť, vernosť a oddanosť.

Muž potrebuje cítiť, že žena si ho váži, má k nemu úctu a že prijíma jeho túžbu byť ochrancom a živiteľom. Že si ho váži, že akceptuje jeho vedenie, a že ho pokladá za schopného ju chrániť a starať sa o ňu.

A podľa mňa to vonkoncom nie je o tom, že muž zaistí ženu finančne –  je to o psychickom bezpečí a pohode. O tom, že ženu vedie.

 

Možno si teraz poviete – tá padla na hlavu, prečo by ma mal muž viesť…

No viete, do Blavy chodím na konštelačný výcvik, takže teraz lepšie chápem poriadok systémov. A táto kniha do toho, čo poznávam, presne zapadla, ujasnila mi veci.

V dobrom partnerskom vzťahu taká hierarchia naozaj funguje – pokiaľ muž dokáže svojej partnerke prejaviť dostatočne lásku (s tými  vyššie uvedenými prejavmi ako blízkosť, načúvanie, vernosť,…), tak žena má k nemu natoľko silnú úctu a dôveru, že jeho vedenie prijíma.

Láska je rozhodnutie a záväzok,  v rámci neho sa partneri snažia navzájom napĺňať potreby toho druhého.  Tam ja vidím rozdiel medzi fungujúcim vzťahom, kde staviame do popredia svojho záujmu potreby partnera, a medzi vzťahom nefunkčným, kde každý hľadí prednostne na potreby seba samého.

Eggerichs hovorí o POSILŇUJÚCOM KRUHU MOTIVÁCIE – jeho láska motivuje jej úctu, jej úcta motivuje jeho lásku.

Nie je to iluzívne…

Podnadpis dnešného blogu by mohol znieť Ako žiť šťastne až do smrti… Šťastne žiť neznamená nič iluzívne, t. j. neočakávať problémy. Tie sa vyskytujú v živote každého z nás, aj s PP – ibaže vtedy sú len tie bežné, životné, ktoré nás prikvačia.

Nikto z nás nie je dokonalý – ani my, ani partner.  Môžeme mať rozdielne názory na niektoré veci,  ale musíme dokázať o nich nezraňujúco komunikovať.  S tým poznaním, ktoré mám dnes, pokladám za zásadnú pre fungujúci vzťah schopnosť sadnúť si spoločne a vedieť sa úprimne a pokojne o všetkom zhovárať, lebo tak dokážu partneri všetky životné problémy spoločne prekonať. Som si istá, že „smrť vzťahu“ začína práve neschopnosťou  pokojne a úprimne o všetkom spolu hovoriť.

A hej, teraz plne rozumiem tomu, že by sme si nikdy nemali brať partnera, ktorý sa nespráva úctyhodne, nemá našu úctu a dôveru.

Fúha, je to moc vecí, čo som s touto knihou premieľala v hlave.  Dám k tomu niečo v mojom zajtrajšom blogu.

Záverom…

Eggerichsovu knihu pokladám za moc múdru a som rada, že ju mám. Myslím si, že by sme ju mali čítať niekedy na začiatku života, keď si vyberáme partnera. Veru, mali…

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 13.4.2017

P. S.:

Idem si teraz čítať, konečne po dlhej dobe – moje nočné práce som ráno konečne dokončila. Ach, ako málo nám niekedy stačí k šťastiu. Ak ste dostatočne empatickí, tak teraz počujete môj tichý radostný smiech…

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

Medvedica s mladými v uliciach Žiaru, zvýšte opatrnosť. Na miesto smeruje zásahový tím

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006137x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie