Založ si blog

Na kolenách 2. – Les môjho srdca. . .

Ticho, ktoré vás zaplaví zvukmi. Vôňa, ktorá sa triešti na tisíceré vône. Farby nekonečných odtieňov.

Okamihy, ktoré sa strácajú v pocite úžasna.

Hej, to je les.

Sľúbila som v minulom blogu, že o lese v tejto jedenástke článok dám. Tak prečo nie dnes?

 

Les…

Slovo, ktoré je mnohovýznamové. Pre niektorých ľudí je len úžitkové, plné drevnej hmoty, lovnej zvere, pilčíkov a lesných plodov. Ulamujú konáre, rozkopú mravenisko či muchotrávky. Spokojne zahodia smeti kdekoľvek.

Často sa lesa boja, musia prehlušovať reč jeho ticha krikom, hlasnou hudbou, za každým stromom vidia medveďa, vlka, či inú hrozbu.

Raz som už spomenula v mojom blogu veršovanú rozprávku, ktorú som v detstve poznala naspamäť. A presne vystihuje vzťah tých, ktorí nedokážu do lesa vojsť srdcom. Popisovala les ako „všade, kam uprieš zrak, les temný ako mrak, nikde človiečika, svetlo nezabliká…“

Nuž áno, sú ľudia, ktorí sa lesa boja. Necítia tú vzájomnú úhrančivú blízkosť lesa vo svojom srdci…

 

Les je môj priateľ…

Les je zázračným liekom a liečiteľom. Utekám do jeho náruče v najťažších chvíľach. Vždy ma chlácholiaco objíme, ukryje ma trpezlivo vo svojom náručí, šepká mi do ucha tíšivé slová v šume lístia na stromoch a štebote vtákov – a potom mi utieka slzy z líc. Oddávna.

V tejto chvíli sa mi vynára spomienka na jednu konkrétnu situáciu, kedy sme sedeli v zapadajúcom slnku na skale ďaleko od dediny, chránení za chrbtom lesom, ja a môj pes Lord. Moja doga. Slnko zapadalo za obzor, ktorý pomaly temnel, len sme tam sedeli dlho, dlho a dívali sme sa do diaľky. Pravdaže, v tej spomienke je ukryté ešte oveľa viac, pripomína mi moju terajšiu životnú situáciu, ale k tomu viac nedám. Prichádzala noc – a my sme sa s Loušom vracali domov až v hlbokej tme.

Les je môj priateľ. Mám k nemu hlbokú dôveru. Nikdy ma nezradil, vždy mi rozumie a ofukuje bolesť. A nie, nebežím do jeho náručia, len keď je zle – nie je to žiadny „len hasič“. V lese sa cítim radostne, obdivujem jeho krásu, hlbokú zmysluplnosť a cítim sa tam ako súčasť Života, zažívam hlbokú jednotu všetkého živého.

Milujem les.

 

Stačí málo…

Keď vás niečo bolí a trápi, sadnite si na chvíľu, zavrite oči, dýchajte uvoľnene a pokojne. A predstavte si les. Vietor šumí v korunách stromov, dotýka sa vašej tváre, privieva vôňu ihličia, kôry a živice, trávy, machu… Ste súčasťou toho  všetkého, súčasťou sveta. Všade vládne pokoj, aj vo vašej duši.

Nech vás ktokoľvek zranil, nech sa stalo čokoľvek, všetko zlé a ťažké odchádza. Vietor šumí korunami stromov, dýchate, oblaky plynú oblohou do diaľky pomaly a pokojne ako váš dych, a v jednej chvíli, keď sa zhlboka nadýchnete, cítite sladkastú vôňu ihličia a hlboký pokoj, vnútornú pohodu.

Usmejte sa, les je váš priateľ…

Dobrú noc…

 

Elena    Predná Hora, 14.7.2017

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9007028x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie