Založ si blog

Rozprávkovanie 7. – Duša lúky. . .

 

Lúka dýchala pokojom v rannom šere. Svitalo, obzor sa rozžiaril zlatistými lúčmi slnka. Stúpalo čoraz vyššie, presvetlilo oblohu. Ránom sa kde – tu ozýval ešte ospalý hlas vtáčika, príroda sa prebúdzala do nového dňa.

Postupne lúka, roztrblietaná rosou v slnečných lúčoch, ožívala bzukotom včiel. Oranžovočierny motýľ zletel na sýto fialový kvet zvončeka,  krehko trepotajúc krídlami.

„Vidíte dušu lúky?“ zaznel náhle nežný hlások víly vážky. Prichádzala machom spod stromov na úbočí, nenápadná a tichá. Šírila okolo seba sladké svetlo, pretože ružové lupienky jej sukne zmáčané rosou sa v lúčoch vychádzajúceho slnka dúhovo ligotali. „No tak, vidíte ju? Rozumiete jej?“ zopakovala naliehavo svoju otázku.

Dívala sa s úsmevom na motýľa, ktorý vzlietol ku belasejúcej oblohe. Na pozadí pomaly plynúcich oblakov, ešte fialkavo ružových v rannom opare, prelietali divé kačky. Víla vážka si sadla na veľký kameň pod šípovým krom, ktorý tak milovala a ich let sledovala zádumčivým pohľadom. Zaliaty zlatistým svetlom sa kŕdeľ divých kačíc stratil kamsi za obzor.

Ponad lúku sa od slnečného horizontu blížili dve striebristo modré vážky. Ich priesvitné krídla žiarili pri každom pohybe. Zakrúžili popri víle vážke, tíško zlietli do púpav. Lúka ožila v zábleskoch svetla, ticho šumela tráva, z mraveniska sa svojimi cestičkami rozbehli mravce.

Na šípový ker zosadla spokojne bzučiaca včela. Malý vodopád kvapiek chladivej rosy sa pri jej zosadnutí na vetvičku spustil k zemi, čeril vzduch ako malé dúhové svetielka. Rosa z vetvičky sa skotúľala priamo na vílu vážku. Tá sa rozosmiala, potriasala hlavou a rosa sa z nej rozlietala na všetky strany ako malé striebristé záblesky.

Včela vzlietla zo šípového kra a pristála na tmavoružovom ďatelinovom kvete. Nasávala nektár. Víla vážka sa k nej v záplave svetla, ktoré odrážala ranná rosa, rozbehla. „Ako včela, ako táto usilovná včela, áno, áno, presne tak“ prisviedčala si, zvonivo sa smejúc.

„No tak, no tak, vidíte ju predsa, tú dušu lúky. Vidíte ako žiari? Dokážete jej porozumieť? Cítite tú hĺbku života? Dívajte sa na ňu, tak naozaj, prosím, naozaj, celým svojim srdcom.“

Zastala uvažujúc, nadýchla sa zhlboka. Dlane si namočila v rose, spojila ich. Víla vážka fúkla do dlaní a drobné kvapky rosy sa v slnečných lúčoch na jej dlaniach dúhovo roztrblietali.

„Posielam vám trochu jej svetla, práve v tejto chvíli. “

 

 

Elena   Predná Hora, 12.11.2017

.

 22365498_1121571327979388_6344094716064146811_n

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006348x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie