Založ si blog

Verím 7. – Sloboda pohybu. ..

 

 

Milovala by matka svoje dieťa, ak by odmietla pustiť ho na dlážku, pretože nevie chodiť a mohlo by spadnúť a zraniť sa? Alebo ho dospievajúce nepustila von, lebo ešte nevie žiť? Keby ho ustavične ochraňovala pod zámienkou, že ho ušetrí životných skúšok, zabila by v ňom človeka, ktorým sa má stať.

Milujúca mama nechá dieťa, aby skúšalo prvé kroky na zemi, či v živote. Musí riskovať, že i padne na zadok, aby sa naučilo chodiť a nabije si nos, aby sa naučilo žiť.

Rovnako aj Boh – tým je povedané všetko o tom, prečo v živote zažívame utrpenie a o životných skúškach.

 

Nuž tak, dnešná nenáhodne náhodná odpoveď knihy dáva presne odpoveď na záver minulého blogu. Zakaždým ma prekvapuje ako Zámer sveta komunikuje s nami, trpezlivo nám ukazuje cestu znovu a znovu. Teraz pozornejšie načúvam jeho hlasu ako kedysi, aj keď niektoré cinknutia mi odhalia svoj význam až po dlhom čase. Nič nie je náhodné, máme životné poslanie ako maximálne naplnenie svojich možností – a tie najťažšie skúšky vedú k najsilnejšiemu poslaniu. A myslím, že postoj „prijímam  s dôverou, hoci nechápem“ je  tým najzmysluplnejším vykročením k jeho prijatiu a naplneniu.

Pre mňa je cinknutie, ktorému ešte nerozumiem, havran. Obraz havrana – fascinuje ma, vo mne je čosi hlboko spojené s havranmi. Zväčša ma sprevádzajú vrany, naozaj prilietajú, keď treba – občas som spomínala aj v blogu niektoré tie zážitky. Dokonca celú jedenástku rozprávok Rozprávač príbehov mám takú vraniu. Tento týždeň som sa k tým rozprávkam vrátila a čítala som si ich, vlastne mi dávajú odpovede na niektoré otázky, ktoré práve teraz v sebe mám.

Havrany sú zriedkavejšie, ale občas ku mne prilietajú. Dva, vždy spolu. Krúžia mi nad hlavou, vlastne jeden krúži a druhý sedí, teraz som si to uvedomila. Hm. Po dlhom čase som ich videla teraz v pondelok popoludní, obrovské, pôsobili rozprávkovo. Chcela by som chovať havrana, teda dvoch, aby tomu jednému nebolo smutno – fakt, mňa nenalákate na zlato a šperky a kadejaké značkoviny, ale taký havran, to by mi naozaj spravilo radosť.

 

No dobre, tá predstava havrana ma tak rozradostnila, že prezradím i tú včerajšiu koincidenciu.

Človeku je vlastné vystavovať svoj život rozumnému riziku.

No, tak je to vonku, moja včerajšia koincidencia – ktorú som pôvodne nenapísala, lebo je silne výpovedná o mojich hlbokých strachoch. A už keď som spomenula tie moje rozprávky, tak práve túto som si včera prečítala – áno, kladiem si otázku – písala som to ja, alebo Zámer sveta? Lebo odpovede tam sú presne k tomu, čím teraz idem.

„Ak dôverujeme Zámeru sveta, potom kráčame životom s presvedčením o hlbokom zmysle vecí, ktoré sa dejú“.

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2017/03/24/rozpravac-10-krok-za-krokom-s-laskou-a-trpezlivo/

A chápať, že nič nie je náhodné a veci sa dejú, lebo to má svoj zmysel, je veľké poznanie.

„Snažíme sa ich posolstvo prijať, pochopiť. A riadime sa ním, pretože Zámer sveta nám ukazuje cestu, nekráča ňou namiesto nás.“

No ale to je predsa tá sloboda pohybu, ktorú som spomenula v nadpise blogu…

Práve preto len ak dôverujeme Zámeru sveta, môže nás viesť…

 

Elena  13.2.2019

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 07:57

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8974696x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie