Založ si blog

Dračí dych 5. – Kniha plesní. ..

 

Najnovší hit slovenskej spoločnosti by malo byť toto dielo. S podtitulom Čierna kniha slovenských nemocníc ju 7.5.2019 odovzdali študenti medicíny premiérovi SR.

Pozrieť si ju môžete na tomto linku

http://srvs.eu/2019/05/07/cierna-kniha-slovenskych-nemocnic-kniha-plesni/?fbclid=IwAR122gEgM8qeJnjpavpePfdUqHZsyA5fQx8TwyMak0lT_bDf2xCTyJQV

Problémom podľa mňa nie sú len plesne – ale hlavne ten pocit ľahostajnosti a výhovorkovania, ktorý takúto hrôzu v zdravotníckych zariadeniach sprevádza. Známa mantra „nie sú peniaze na nič, ani na platy, ani na materiál, ani na budovy“ sprevádza toto postupné upadanie a k tomu sa pridružuje ďalšia mantra „nie sú ľudia, sme radi, ak niekoho máme“.  A tak som skutočne zvedavá, nakoľko rázne začne premiér Pellegrini konať.

Ach, áno, objavili sa už aj prvé ohlasy nemocníc – ozvala sa na sociálnych sieťach nemocnica v Žiline, vraj plesne sú u nich len v podzemných chodbách. Pravdou je, že v niektorých nemocniciach je to „lepšie“, v iných horšie, plesne sú kade – tade v priestoroch nemocníc. Je podľa mňa dobré, že o tom začali študenti hovoriť a že to medializujú – a na adresu Žiliny dodám, že nikto z nás nie je slepý, ani padnutý na hlavu, aby nevidel rozdiel medzi podzemím a čakárňou, či nebodaj ambulanciou. Stratiť dobré meno môže nemocnica skôr prístupom k riešeniu problému, ako samotným výskytom problému – to vám môžem ako obeť pochybenia lekárov garantovať. Lebo nejaký problém sa vyskytne všade, no nesmie si človek pred nimi zakrývať oči.

Rozumiem nespokojnosti študentov – kto  z nás by chcel tráviť čas v plesnivých priestoroch na pracovisku? Ak je dosť peňazí na nákup predražených amerických stíhačiek, potom je dosť peňazí i na dôstojné podmienky pre študentov medicíny. A rovnako aj pre pacientov, ktorým v takýchto priestoroch majú prinavracať zdravie – no podľa mňa je pravdepodobnejšie, že by ich mohli doraziť nemocničnými, tzv. „nozokomiálnymi“ nákazami. O tých som v súvislosťou so slovenskými nemocnicami a pacientmi už pár slov povedala pred časom

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2016/11/09/otvorene-8-hanba-slovenska/

a aj tu

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/08/19/svetlo-a-tiene-11-ako-nas-okradali-a-koho-za-to-zavru/

alebo tiež tu

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/11/20/nuz-5-nase-stretnutie-s-ministerkou-zdravotnictva/

Som zvedavá na to, čo sa pohne dopredu – lebo podľa mňa pohyb dopredu nie je zbierka výhovoriek, prečo to tak máme, ale východisko – kedy súčasný stav zmeníme.

Riešením nie je ani odvolávanie riaditeľov nemocníc, ktoré avízoval Pellegrini, ak ku zmenám nedôjde. Pre mňa riešenie znamená, že si zdravotníci uvedomia, že takto to prostredie vyzerať nemôže – že nám v nemocniciach schátrali steny niektorých priestorov a rovnako schátrali aj srdcia niektorých zamestnancov – že zľahostajneli voči pacientom, a jediné riešenie pre nich je hľadať výhovorky, či pokladať tento zúfalý stav „za svoje právo“ (s mantrou „je málo peňazí i ľudí“).

Plesnivé steny sa nakoniec premaľujú – a ja verím, že to po medializácii ani nepotrvá dlho. Ale kto prebieli plesnivé srdcia podaktorých zdravotníkov, ľahostajných ku ľudskému utrpeniu, ktoré by mohli a mali zmierňovať svojim prístupom ku pacientom???!!

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/11/17/nuz-3-nie-vsetci-zdravotnici-su-darebaci/

Chcem veriť, že podobne ako študenti našli v sebe silu zabojovať za odplesnivenie priestorov nemocníc, nájdu v sebe aj silu zabojovať za odplesnivenie sŕdc. Za zmenu v prístupe k pacientom. Lebo bez pacientov, bez ich dôvery a spolupráce, im tie prebielené nemocnice budú nanič.  Aby sa pridali ku výzve doktorky Elekovej, ktorú pred časom uverejnila – na odsúdenie názorov, ktoré hovoria o menšej hodnote života človeka s postihnutím.

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/09/23/cas-srdca-5-hanbit-sa-za-to-ze-som-lekarka/

 

A že zaujmú aj postoj voči nedôstojnému prístupu tých, ktorí po pochybení namiesto čestného prevzatia zodpovednosti za svoju chybu nechávajú jej následky niesť obete…

 

Elena  7.5.2019

 

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971786x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie