Založ si blog

Ja 11. – Postrčenie k zmúdreniu. ..

 

Záverečný blog tejto jedenástky  – a ako každý jedenástkový – niečím výnimočný. Tento raz pre mňa hodne silný – som burič a rebel, no viem občas aj s pokorou skloniť hlavu a prijať poznanie. Takže dnes úprimne a pravdivo (ako sa tomu hovorí – až na dno duše?, alebo žeby „silná bilancia?“), aj celkom vážne (možno).

 

Ako ovečka…

Od prvého prečítania Muntheho Knihy o živote a smrti som uvažovala, čím bol taký výnimočný, že za jeho hlasom vlci išli ako ovečky. Teda do chvíle, kým som pochopila, že i na mňa to platí – jednoduchých pár slov, ktorých podstatou je myšlienka  „no tak, no tak, pokojne“. Samozrejme nie každý má schopnosť ma upokojiť.

A hej, viem aj povedať „Ďakujem“.

 

Vidieť pokojne…

Naozaj som sa potrebovala upokojiť. Záplava hnevu mi bránila uvažovať. Nadávala som, fúha, riadne, a to môj hnev znásobovalo, lebo som si bezmocne uvedomovala, ako tým idem presne opačným smerom, ako by som mala. Upokojenie mi umožnilo položiť si otázku, čo naozaj ten hnev vyvoláva – odkiaľ sa nesie v čase. Neviem ešte presnú odpoveď, ale už sa ju snažím hľadať.

 

Prijať poznanie…  

Blíži sa čas môjho odchodu do lesa. Netrpezlivo ešte stále čakám na ušitie obalu na môj bubon, a rozhodla som sa pozrieť na niektoré veci s tou cestou spojené, aby som ich začala chápať.

Prvou z vecí, ktorým som sa v rámci toho dnes rozhodla čeliť, bol ten šamanom predpovedaný medveď, ktorý ma má sprevádzať lesom. Po tej predpovedi som si naukladala na kľúč množstvo článkov, aby som si to raz pozrela, keď bude čas.

Symbolika medveďa je vraj podľa biblie hnev, ako som sa dočítala. No to sedí, hnev cítim.

Na ďalšej stránke som našla, že nás učí zaobchádzať s našim nahnevaným Ja, no presne. Je aj  symbolom znovuzrodenia – významnou metaforou pro naše životy, pro návrat a obohacení, jež přichází z něčeho, co se zdálo být mrtvé. Tiež, že sila medveďa nie je ničivá, ale ochraňuje – Jedna legenda vypráví jak medvěd ochránil lidského ducha, který se ocitl v nebezpečí během své cesty k Vesmírné bráně.  A prezradím, že mi vzalo dych, keď som sem chcela dať link k celému tomu príbehu, že na stránke už ten článok nie je.

No to ale nebol zvláštnostiam koniec. Na stránke vecimezinami.cz som našla, že „duch medvěda je silným zdrojem podpory v době obtížnosti. Poskytuje odvahu a stabilní základ pro řešení problémů. Když se ve vašem životě objeví medvěd jako duchovní průvodce, je možná čas stát si za vaším přesvědčením nebo vaší pravdou. Toto silné zvíře zajistí podporu a sílu. A na tej istej stránke  sa uvádza, že „na Sibiři je jméno, které označuje šamanské ženy, stejné jako slovo „medvěd“. V severní Americe, v inuitské tradici, je medvědí spirit také spojen se šamanskou tradicí a ženami.“  Tiež, že „pokud se medvěd objeví ve vašem životě, může to být také čas, abyste se postarali o své vlastní potřeby pro uzdravení, ať už je to na fyzické, emocionální nebo duchovní úrovni.

A na ďalšej stránke  sa uvádza  „Medveď nám ukazuje, že všetko máme v sebe, stačí len počúvať svoj vnútorný hlas.“

Zámer sveta ma trochu postrčil k zmúdreniu – myslím, že stačilo nateraz.

 

Záverom…

No a toto je riadne pochabá koincidencia. Klikla som náhodne na jednu z početných stránok so slovom medveď, že nejakú múdru myšlienku záverom dám dnes nie z kníh – https://www.playsafe.sk/sk/plysovy-medved

popisujú medveďa ako majestátneho s priateľským pohľadom a dobrým srdcom. Znie to upokojujúco.

A tá koincidenčná myšlienka – veď pozrite… Je prekrásna, však?

 

„Skutočne statoční majú nežné srdce“  Lord Byron

 

Elena  2.7.2019

 

 

P.S.: Privialo mi aj článok, ako v Poľsku vystrájajú ničivé tornáda, už tri ich tam mali – zauvažovala som preto, ako to zvládnem v lese v noci v búrke.  No ako – budem plakať.

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985998x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie