Založ si blog

A prečo nie 10. – Lex Kiska a čo s tým súvisí. . .

 

Ak máme Lex Harabín

podľa ktorého  každý sudca súhlasom s kandidatúrou do Národnej rady či Európskeho parlamentu stratí talár. Prestane byť sudcom, a ak po voľbách či politickej kariére prejaví záujem vrátiť sa späť na súd, bude musieť prejsť výberovým konaním. Rovnako ako každý iný začínajúci sudca,

potom je podľa mňa dvojnásobne namieste Lex Kiska.

Návrh na úpravu legislatívy v tomto smere navrhuje Peter Kresák. Pre neznalých je to právnik vysokoškolský pedagóg a bývalý predseda Ústavného súdu ešte z čias Českej a Slovenskej federatívnej republiky. Ponuku kandidovať na člena Ústavného súdu v tomto roku odmietol.

 

Asi nás čaká problém …

Prezidenti Slovenskej republiky sa ešte pred zložením svojho slávnostného sľubu tradične vzdávajú svojich politických aktivít, či straníckej príslušnosti, čo im otvára cestu pre nestranné a apolitické rozhodovanie. Aj táto stručná ústavná charakteristika naznačuje, že koncepcia postavenia prvého muža (ženy) v štáte vyžaduje vyzretú osobnosť, schopnú pri výkone prezidentských úloh zúročiť doterajšie životné a profesionálne skúsenosti. Nakoľko sa jedná o najvyššiu ústavnú funkciu v štáte, zákonodarca nepredpokladal, že prezident, ktorému sa skončí výkon funkcie sa bude v budúcnosti ďalej uchádzať aj o niektorú z „nižších“ ústavných funkcií.

 

Keďže jeden z našich bývalých prezidentov ohlásil založenie vlastnej politickej strany a záujem uchádzať sa o miesto poslanca NR SR a dokonca aj o miesto predsedu jednej z budúcich vlád Slovenskej republiky, uvažuje Kresák, čo by nastalo.    Ak by došlo k uvedenej situácii, vznikol by podľa neho celý rad ťažko riešiteľných situácií a problémov (niektorých dokonca aj ústavných).

  • Ak by bol napríklad bývalý prezident zvolený za poslanca NR SR, mal by sa ako jediný poslanec počas výkonu tejto funkcie oslovovať pán prezident/pani prezidentka alebo pán poslanec/pani poslankyňa, ako všetci ostatní členovia poslaneckého zboru a mal by teda mať výnimočné postavenie oproti iným poslancom?
  • Mal by mať právo na dvojnásobný poslanecký plat z verejných zdrojov (v zmysle ustanovenia § 10 ods. 2 zákona č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov prezidentovi po skončení výkonu jeho funkcie patrí doživotne plat vo výške platu poslanca podľa § 2 ods. 1 a 2), či k dispozícii vozidlo s vodičom a popri poslaneckej kancelárie aj prezidentskú kanceláriu a všetko to financované z verejných zdrojov?
  • Slovenský právny poriadok priznáva nárok na podobný dôchodok (aj keď to tak neoznačuje) okrem prezidenta Slovenskej Republiky aj sudcom ústavného súdu (ide o tzv. nazvaný príplatok za výkon funkcie sudcu ústavného súdu).

Na rozdiel od prezidenta Slovenskej republiky, ktorý podľa platného právneho stavu získava nárok na doživotný plat ihneď po skončení výkonu jeho funkcie, sudcovi ústavného súdu však vzniká nárok na „príplatok za výkon funkcie sudcu ústavného súdu“ iba spolu s nárokom na výplatu starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku.

Kresák uvádza, že neexistujú relevantné dôvody, ktoré by bránili bývalým prezidentom/prezidentkám uchádzať sa, a v prípade získania dostatočnej podpory, aj získať niektorú nižšiu ústavnú funkciu, bude zrejme potrebné jednoznačne precizovať, že výkon a výhody spojené s aktuálnou (aj nižšou) ústavnou funkciou (plat, funkčné príplatky, paušálne náhrady a náhrady ďalších výdavkov) má mať prednosť pred výhodami plynúcimi z postavenia prezidenta po skončení výkonu jeho funkcie a tieto dve veci nie je možné spájať.

 

Zjednodušene povedané – Lex Kiska by priniesol zmenu, aby prezident, ktorý po ukončení prezidentovania chce ďalej politikárčiť, napríklad stať sa poslancom, mal by len poslanecký plat a výhody.

Reakciu Kisku na tento Kresákov nápad bola, že ochranku si nevybral a koalícia by nemusela zákonom riešiť oslovenie bývalých prezidentov. Kresáka aj koalíciu by podľa neho mali trápiť iné veci ako výhody exprezidenta. Ako príklad uviedol zdravotníctvo, boj proti korupcii, školstvo.

https://slovensko.hnonline.sk/1976204-danko-je-to-moralna-otazka-na-kisku-ake-tituly-si-necha-ja-by-som-sa-vyhod-vzdal

Vyjadril sa síce, že by plat rozdával, ale zákon to istí.

Priplietol sa k tomu i Danko svojim vyjadrením, že je to morálna otázka. A toto je pre mňa trojnásobný dôvod, kvôli ktorému by som ten zákon určite čím skôr urobila. Stavať na morálke pána Kisku je pre mňa rovnaké, ako učiť hada lietať. Vysvetľovať to hádam zoširoka netreba.

Nie je to vonkoncom o „typickej slovenskej závisti“ – ako budú kiskafans určite pokrikovať. Je to o situácii bežných pracujúcich občanov Slovenska. O tom, akú majú životnú úroveň, oni sami, ich deti a ich rodičia.

Niečo o tom vypovedá aj článok

https://plus7dni.pluska.sk/domov/foto-srdce-puka-podmienkami-akych-ziju-seniori-domovy-dochodcov-horsie-ako-internaty

ktoré hovorí o kontrole v zariadeniach pre seniorov, ktoré robí pani ombudsmanka Patakyová.

O potrebe takej kontroly som hovorila v mojom blogu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/06/29/30-1-tie-strasne-kopy-odpadu/

a prvé výsledky takej kontroly v článku sú desivé. Výpovedné je vyjadrenie ombudsmanky, že by mala hrôzu z toho, že by v takom zariadení niekedy skončila. Hoci povinnosť kontrolovať majú viaceré inštitúcie – Ministerstvo práve, VÚC, obce, regionálne úrady verejného zdravotníctva, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, či hasiči  (a určite by sa ešte nejaké ďalšie inštitúcie našli, napríklad vo vzťahu ku ochrane osobných údajov a GDPR), no kontroly sú zriedkavé a ich zistenia ešte zriedkavejšie. Sama ombudsmanka uvádza, že kontrolovala po kontrole a objavila podstatne viac nedostatkov ako samotná kontrola.

Dala som k diskusii pod článok do diskusie môj názor:

Pani ombudsmanka, je najvyšší čas, aby sa robili veci multirezortnou spoluprácou a aby všetko kontroloval jeden zodpovedný orgán. Nie je v poriadku, ak aj upozorníte na nejakú darebáčinu, že sa každá inštitúcia vykrúca, ako to nepatrí do ich kompetencie – a čas beží…

A ešte jedna vec, pani ombudsmanka – ak sa spomínajú internáty, prejdite si tie hlavne stredoškolské. Potom pochopíte, že nápis „Lasciate ogni speranza“ (zanechajte všetku nádej) by nemal visieť len nad bránami pekla, ako píše Dante, ale mali by sme ho vykvačiť i nad podaktorými internátmi.

Nuž, ani internáty nie sú na tom ktovieako, mohla by som aj menovať, keďže v rámci cestovania za vzdelávaním prespávam často na internátoch v snahe ušetriť náklady za bývanie. Pozrite sa aj tam, pani ombudsmanka, pochopíte, že podmienky pre študentov, ktorí raz majú budovať túto spoločnosť, sú horšie ako vo väzniciach. Popraskané a opadané murivo, biedne umývadlá, stiesnený priestor troch postelí na jednej izbe pre dlhodobý pobyt študentov. Nelogický schodík v spoločnej sprche na chodbe, zázrakom je pre mňa ako z hľadiska BOZP prešiel. No dalo by sa hovoriť dlho a veľa.

 

Záverom…

Dlho a hodne by sa dalo písať o bordeli, ktorý v tomto štáte je. Lex Kiska by upravil z neho len malú časť, aspoň malú časť…

 

 

Elena   18.7.2019

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936073x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie