Založ si blog

Dych pravdy 3. – Katkine narodeniny. . .

 

Katka žiariaca úsmevom, rozdávajúca dobrú náladu vždy a všade. Milujúca zvieratá, zachraňujúca túlavé mačky i psy, hľadala im zakaždým dobrý domov. Zbožňujúca deti – a ony zbožňovali ju, pretože deti cítia, kto má láskavé srdce a nepredstiera.

Hej, práve ona mala včera narodeniny.

 

Katka a trnavská nemocnica…

Narodila sa v trnavskej nemocnici.

V tej nemocnici pracovala ako dobrovoľníčka, navštevovala na oddelení choré deti –  a patrila tam medzi najlepších dobrovoľníckych pracovníkov. Bola jednou z prvých dobrovoľníčiek a pracovala viac ako tri roky. Až do svojej smrti.

Po operácii slepého čreva v trnavskej nemocnici pred pár mesiacmi zomrela.

 

Narodeniny, ako by nemali byť…

Narodeniny nášho dieťaťa sú vždy jedinečným dňom. Zháňanie toho pravého darčeka, ktorý rozbúcha dieťaťu srdce. Radosť v detských očiach. Sviečky na torte. Plány a sny dieťaťa, s ktorými sa nám  zdôverí. Jeho úspechy, aj starosti a žiale. A vynorí sa nám pred očami okamih, kedy sme ho držali po prvý raz v náručí – žiadna mama sa neubráni takej spomienke v deň narodenín svojho dieťaťa.

Lenže my, mamy detí mŕtvych vinou lekárov, máme aj iné spomienky, tiež jedinečné – ako čas života nášho dieťaťa skončil. A paradoxne nie sú najbolestnejšie tie dni, kedy naše dieťa zomrelo, ale práve deň jeho narodenín. Lebo mohlo žiť. Lebo malo život pred sebou. Lebo mu už nikdy nezapálime sviečky na torte a nebudeme vidieť, kam vedú jeho kroky životom, Už nikdy nás neobjíme a nepovie „mama“.

 

Zostáva za nami v živote stopa…

Vždy znovu a znovu si túto vodičkovskú múdrosť pripomínam. Stopa vznikne  – a už nikdy sa nestratí. Katkina stopa životom vyžaruje lásku a dobro. Žije v spomienkach mnohých ľudí svojimi skutkami. Pomáhala nezištne. Zachránila život i týmto dvom kýmsi vyhodeným psíkom a našla im láskavý domov.

Jej život však ktosi svojou nezodpovednosťou ukončil.

 

 

Spomienkovo…

O ľuďoch, ktorí venujú svoj voľný čas iným, sú obetaví a láskaví, sa hovorí, že majú zlaté srdce. Katka bola presne taká. Ohlasy na sociálnych sieťach z jej života i po smrti hovoria o jej dobrote, optimizme, energii, obetavosti, schopnosti povzbudiť a rozosmiať, o jej láske k životu a ľuďom…

Azda najvýstižnejšie sú podľa mňa slová koordinátorky dobrovoľníkov KDN, v rámci nich Katka chodievala pomáhať deťom do trnavskej nemocnice:

 

„Svet je bez nej oveľa smutnejšie miesto“ povedala…

 

 

Elena     30.9.3019

 

P.S:: Venované Katke a jej mame Dagmarke…

Fotografie sú z rodinného albumu a uverejnené so súhlasom rodiny.

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002356x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie