Založ si blog

Dych pravdy 4. – Listy vo vetre. ..

 

Jesenné slnkom zaliate popoludnie pôsobilo zdanlivo idylicky. Vietor však rozvieval listy, keď sme sa vracali z práce domov. Pri Muráni pri ceste poskakovali dve deti a hrali sa s letiacimi listami.

To, že nejde o bežnú jesennú scenériu, prezrádzala zeleň listov. Neboli ešte jesenno – zlato – červené, vietor ich strhával zo stromov. Vírili v divokom tanci, tak ako moje myšlienky po konštelačnom bratislavskom víkende.

A tak niečo o dnešku…

 

Listy niesol vietor…

V jednej chvíli sa mi let listov zdal symbolický – hnal ich neviditeľný vietor, zmietal nimi a predsa zdanlivo tancovali vzduchom, pôsobili tak slobodne. Vyššie v horách šumeli koruny stromov akosi pokojnejšie, no rýchlo som pochopila, aké je to iluzívne – popri ceste ležalo už popílených zopár stromov, ktoré vietor zvalil.

Paradox liečivej sily dnešného vetra som si v tej chvíli intenzívne uvedomovala – ničil, padali viaceré oslabené, staré a choré stromy v lese, no zároveň tým prečistil les. Vytvoril priestor niečomu novému. Nuž, zmena je neľahký a často aj bolestný proces – no ak je „v smere vetra“, uzdravuje.

 

Jednu malú koincidenciu, prosím…

Vrátila som sa k tomu pocitu teraz večer, keď som konečne usadená v teple postele. Chvíľu som si spievala tichučko ikaro (moju šamanskú pieseň života) a chvíľu som uvažovala o tom popoludňajšom pohľade na les, ako sa dobro a zlo prelínajú.

Ikaro nieslo moju vďaku Zámeru sveta, lebo uchoval strom pri našej bytovke. Pri mojom návrate z práce popoludní ho vietor kymácal tak, že som si ho pre spomienku odfotila s presvedčením, že zrejme vietor odčesne niektorú z vetví. No odolal, a teraz vietor utíchol, snáď to náš dub ustál…

Hm, ani som si nikdy doteraz neuvedomila, že z istého uhla pohľadu tvoria akoby bránu tie dva staré duby, sú prekrásne, však?

 

Aby som odklonila myšlienky od konštelačiek z víkendu (aby priniesli zmenu, potrebujú nerušene klíčiť ako semienko v zemi), otvorím náhodne nenáhodne nejakú knihu. Uvidíme, akú tému nám dá.

„Nesmiete zaspať výzvy, ktoré pred vás život stavia“.

No to mi čosi hovorí, je to napomenutie – zaliezla by som totiž teraz najradšej do orechovej škrupinky a tam spala v bezpečí dlho, najlepšie stále. Žiadne sklamania, žiadne zrady, žiadne ohrozenia ani bolesť, bezpečie škrupinky. Kniha hovorí o „malej vôli“, našej ľudskej, ktorou by sme chceli riadiť svoj život – a „veľkej vôli“, ktorej by sme sa mali odovzdať.  Odpovedá na to čo mi víri hlavou tak presne, až sa mi žiada zvolať – no tak, nečítaj moje myšlienky. Zámer sveta sa len ticho smeje, lebo sa ma snažil včerajškom upokojiť, keď mi dal pocítiť na chvíľu „to, čo prichádza“ – a ja cítim zmätok z takej silnej a hlboko pokojnej energie i zvláštny pocit bezpečia, ako keď konečne dorazíme z ciest domov. A tak mi víria hlavou otázky „prečo a ako a …?“, hoci by som mala uvoľnene poddať vetru osudu –ale to sa ľahšie povie ako zrealizuje.

Otvorme preto ešte nejakú knihu. No dobre – tak to máme aj v kečuánčine „Llapanta saqesun  k´ančajpa makinpi jajk´aqpas saqewasunchu“ a znamená to, že „ponechajme to všetko v rukách svetla, ktoré sa nemýli“. Hm, to je jednoznačné.

 

Ach, áno, aj my sme ako listy hnané vetrom…

 

Elena   30.9.2019

 

 

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Austria Tokyo Olympics Belarus Runner

Stovky Slovákov možno teraz zo Schwechatu neodletia na dovolenku. Čo im hrozí na rakúskom letisku?

27.07.2024 11:00

Rakúska polícia nasadí takmer 700 svojich príslušníkov, ktorí majú úlohu zabrániť narušeniu plynulého fungovania veľkého letiska.

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9302484x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív